Utolsó kommentek

NYOMJ EGY LÁJKOT!

Anglia, élet és munkavállalás

Ha angliai munkavállalást tervezel, jó helyen jársz. Ennek a blognak a célja ugyanis az informálás és a tapasztalatok megosztása.

NYOMJ EGY LÁJKOT!

My VisitorStat

2010.12.15. 00:01 Árpádiusz

Iskolarendszer Angliában

 Az iskola 4 vagy 5 éves korban kezdődik. Ha a gyerek szeptember 1-ig betölti a négyéves kort, akkor mehet suliba, ha nem, akkor afféle évvesztesként még egy évet várnia kell. Először egy év Reception Year-rel kezdenek a gyerekek, amikor olvasni tanulnak, alapvető matematikai műveleteket, színeket, formákat tanulnak. Utána kezdik az igazi munkát a Primary school-ban, amely 5-11 éves korig tart. (Skóciában 12-éves korig, Írországban pedig már 4-11 éves kor között.)

Ez általában a legközelebbi iskola, ahová az önkormányzat osztja be az embert, de ha vannak szabad helyek, a szülő választhat más iskolát is. A beiratkozás áprilisban van, és ha az ember lekési, könnyen várólistára kerülhet.

Hasonlóan a magyar alsótagozatos rendszerhez, a gyerekek ugyanabban a csoportban és ugyanazzal a tanárral vannak egész nap. Nagyon sokan játszanak, gyakran mennek a szabad levegőre és inkább a csoportmunkán van a hangsúly, semmint a frontális tanár általi oktatáson.

Az ingyenesség szó szerint értendő - nincs tankönyv, nincs tolltartó, még egy festékkészletet se kell a suliba vinni. Csak a tornacuccot és az egyenruhát kell a szülőnek fizetnie, a gyerekek minden mást az iskolától kapnak, még a füzeteket is, amibe írnak. Csak a délutáni különórákért (ha a gyerek akar járni) és az ebédért kell fizetni (hacsak nem otthonról visz ebédet, ezt kb. a gyerekek fele teszi meg, tehát egyáltalán nem kirívó eset.)

Természetesen ez csak az állami iskolákra igaz. Emellett vannak még egyházi iskolák is, amelyek ugyan nagyon jó hírűek és magas színvonalúak, de feltétel a hitbéli kötődés, a rendszeres templombajárás, és emellett még fizetős is. Vannak független magániskolák (Independent school) amelyek nem kapnak állami támogatást, ezért meglehetősen drágák, ám némelyikbe ösztöndíjat kaphatnak a tehetséges, vagy rászoruló hallgatók. Több mint 2500 ilyen iskola létezik, és az angol gyerekek 8%-a jár ilyenbe. És vannak még a Grammar Schoolok, amelyek nagyon drágák, nagyon gazdagoknak és szinte mindig benntlakásosak.

Angliában a tanév három egységből vagy term-ből áll. A tanítás rendszerint szeptemberben kezdődik. A középfokú iskolák esetén Grammar School, Technical College vagy Sixth Form College-ról beszélhetünk. A Sixth Form College a középiskola utolsó évet jelenti, és ide olyan tanulók járnak, akik már kiválasztották az egyetemi szakirányukat. Ennek megfelelően itt az életkor 16 – 18 év. Az angol program esetén van lehetőség 18 éven felüli, esetleg már érettségizett diákoknak is jelentkezni középiskolai programba, mivel néhány ottani iskola erre is biztosít lehetőséget az angol nyelvet gyakorolni vágyóknak. Átlagosan 3-4 tárgyat választhatnak a Sixth Form diákjai. A tantárgykínálat nagyon változatos, olyan tárgyak jöhetnek szóba, mint angol, irodalom, matematika, földrajz, történelem, biológia, francia, spanyol, számítástechnika, média, művészetek, társadalomismeret, tánc, fizika vagy üzleti tanulmányok. Az angol diákoknak először a GCSE (General Certificate of Secondary Education) vizsgát kell letenniük 16 éves korukban. A 11. osztályosok az AS vizsgákat teszik le, majd a 12-esek az A-level-t (más néven Advanced level), mely körülbelül egy itteni érettséginek felel meg. Az oktatás 8:30-tól átlagosan 16 óráig tart.

5 komment

Címkék: oktatás gyerek


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zizitu 2011.11.22. 07:46:20

Szia Árpádiusz! Én azt szeretném kérdezni, hogy az óvodai rendszerről tudsz valamit? Nekünk két kisgyerekünk van, és velük tervezzük, hogy megyünk (nyilván), egy egy éves és egy két éves. Ingyenes e az ovi, vagy kell e érte fizetni?

A másik kérdés, hogy én jól beszélek angolul, férjem kevésbé, viszont neki nincsenek gátlásai! Szerinted én gyorsan találnék munkát?
Köszi,
zizitu

Árpádiusz 2011.11.22. 07:52:51

@zizitu: Szia! Először is ajánlom figyelmedbe a következő bejegyzést: about-uk-work.blog.hu/2011/11/11/bolcsode_es_ovoda_angliaban
A többit majd privátban.

Horvath Nora 2013.08.15. 00:32:53

enyhén értelmi fogyatékos gyermeket hova lehet beíratni? pláne ha nem tud még angolul?
süti beállítások módosítása