Utolsó kommentek

NYOMJ EGY LÁJKOT!

Anglia, élet és munkavállalás

Ha angliai munkavállalást tervezel, jó helyen jársz. Ennek a blognak a célja ugyanis az informálás és a tapasztalatok megosztása.

NYOMJ EGY LÁJKOT!

My VisitorStat

2012.01.01. 00:01 Árpádiusz

Oktatás Angliában-Bevezetés

 

Az angliai oktatási rendszer sok részben különbözik a magyartól. Ráadásul a Wales-i és a skót területeken is vannak olyan elemek, melyeket az angol nem tartalmaz. A mostani cikksorozatban kizárólag az angol oktatási rendszerrel akarok foglalkozni és nem kívánok kitérni a skót vagy a walesi oktatási rendszerre. Az összesítő táblázatban szerepel a rendszer pontos felépítése:

 
Életkor
Évfolyam
Tanterv fokozat
Iskola
3
Nursery
Fundation Stage
Nursery school
4
Reception
Infant School
Primary school
First school
5
Year 1
Key Stage 1
6
Year 2
7
Year 3
Key Stage 2
Junior School
8
Year 4
9
Year 5
Middle school
10
Year 6
11
Year 7
Key Stage 3
Senior School
Secondary
school
12
Year 8
13
Year 9
Upper school
or high school
14
Year 10
Key Stage 4
15
Year 11
16
Year 12
Sixth Form
College/Sixth Form
17
Year 13
 

Az oktatási rendszer több fő részre van osztva:

- Iskolai előkészítés, 3-4 éves kor között

- Alapfokú oktatás, 4-11 éves kor között

- Középfokú oktatás, 11-16

- Emeltszintű középfokú oktatás, 16-18

- Felsőfokú oktatás, 18+

Jelenleg a tanköteles kor 16 életév, de a 2008-as törvénymódosítás következtében ez 18 lesz. A törvénymódosítás 16 éveseknek 2013-ban, a 17 éveseknek 2015-be lép hatályba. Az iskolai oktatás állami intézményekben ingyenes, de szakképesítést nem biztosít, csak általános képzést.

Magát az oktatást rengeteg kritika éri.

- Tanárok részéről: Többségük nem élvezi a munkáját. Ennek legfőbb oka a fegyelmezetlenség és a tisztelet hiánya a tanulók részéről.

- Munkaadók részéről: A kötelező oktatás alacsony minősége, továbbá a szakképesítés hiánya miatt az iskolai rendszerből kikerülő diákok nagy része még alapszintű tudással sem rendelkezik. Egy 2011-es felmérés szerint a 11 éves tanulók 15 százaléka nem éri el tudásban csak a 7 éves korosztály szintjét. Ráadásul mivel nem létezik szakirányú képzés, a 17-18 évesek 20-25 százaléka nem tud elhelyezkedni a munkaerő piacon. Hiszen nem értenek semmihez és nincs semmilyen tapasztalatuk.

Tehát az elkövetkezendő időszakban betekintést nyerhet mindenki a gyermek 1 éves korától egészen a felnőttképzés típusain át az angol iskolarendszerrel és oktatással kapcsolatban mindennel, ami fontos, hasznos vagy épp érdekes lehet. Remélem, sokan fogják olvasni ezt a bejegyzés sorozatot, hiszen nem csak gyakorló vagy jövendőbeli szülők bővíthetik ismereteiket, hanem továbbképzésen gondolkodó felnőttek és olyan pedagógusok is, akik a jövőjüket Angliában tervezik. 
 

 

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása