Utolsó kommentek

NYOMJ EGY LÁJKOT!

Anglia, élet és munkavállalás

Ha angliai munkavállalást tervezel, jó helyen jársz. Ennek a blognak a célja ugyanis az informálás és a tapasztalatok megosztása.

NYOMJ EGY LÁJKOT!

My VisitorStat

2010.10.20. 12:37 Árpádiusz

Kezdeti költségek 3/3-Kinttartózkodás

 

 

Gazdálkodj okosan

 

London. Szitáló eső. Még mindig tart...” Ismerős? Nekem igen! Rajtam kívül még pár ezer magyarnak is, aki itt él. A továbbiakban a londoni dolgokról fogok írni. Teszem ezt több ok miatt. Először is, mert itt élek. Másodszor pedig azért, mert a kalandorok többsége is ide jön. Persze meg lehet próbálni vidéken is. Kellemesebb az élet egy angol kisvárosban és közlekedés, albérlet szempontjából olcsóbb is. De nehezebb munkát találni, a szállás intézése se mindig zökkenőmentes és jó, ha van egy segítőkész ismerős, aki előre levajazza nekünk a dolgokat.

 Haladjunk, kérem, haladjunk...

 Megérkezés után célszerű bérletet venni, hogy tudj közlekedni a városba. Tömegközlekedés eléggé jó minőségű, bár néha szivatós is tud lenni. Minden esetre jobb, mint Pesten. Célszerű két, három heti bérlet árát bekalkulálni előre mert a munkakeresés, munkába járás szempontjából létkérdés, hogy a város egyik pontjából elérj a másikba. Mivel az egy útra szóló buszjegy ára 2 GBP ezért ajánlom a heti buszjegyet (buspass) ill. a kombinált bérletet (travelcard). A bérletigazolvány (oystercard)itt egy hitelkártya méretű műanyag lap, amiben egy rádiókommunikációs mikrocsip van beépítve. Ennél fogva a működési elve igen egyszerű, csak hozzá kell érinteni a kihelyezett leolvasó egységhez. A heti buszjegy ára 17,70 GBP, míg a kétzónás metróutazásra és az összes buszra/villamosra is érvényes travelcard 20,80 GBP. Tehát számolj legalább kettő, de inkább három heti bérletárat, hiszen az első fizetés messze van.

 ET. hazatelefonál

 Bármelyik sarki fűszeresnél lehet kapni feltöltő-kártyát. Igaz, a sarki fűszeres itt indiai, a boltot off-licence-nek hívják, viszont minden gond nélkül kaphatsz sim-kártyát. A minimum feltöltés (top-up) 10 font. Erre azért van szükség, hogy olcsón fel tud hívni az otthoniakat, egyben megérkeztél. Továbbá munka miatt is fontos. Ugyanis, ha ügynökségnél regisztrálsz, akkor az ügyintéző telefonon fog felhívni, hova-mikor menj dolgozni. Tehát kell az angol telefonszám. Apropó telefon. Mivel itt más fajta a konnektor ezért a kontinensen használt telefontöltő villásdugója itt nem lesz jó. Célszerű venni egy átalakítót. De eszedbe ne jusson ezt Magyarországon megtenni. Itt ugyanis könnyebben be tudod szerezni és csak pár fontba kerül.

 Otthon, édes otthon

 Jó pár magyar foglalkozik lakásbérléssel. Ez abból áll, hogy egy ügynökségen keresztül, kisebb vagyont befizetve, kibérelnek egy házat. Nem egyszerű és nem kis befektetés kell ehhez. Ezért egy új húsnak ebben a témában nincs sok esélye. Tehát a házat ezek után átalakítják munkás-szállónak. Szó szerint! Egy ilyen házban átlagosan 8-10 ember lakik. Vannak egyágyas (single-room) és két vagy háromágyas szobák (double-room) .

Aki úgy dönt, hogy el tud viselni maga mellett egy idegent vagy másodmagával jön ki az fejenként 55-65 font/hétért tud szobát bérelni. Ha viszont valaki magányra vágyik, annak mélyebben a zsebébe kell nyúlni. Ebben az esetben a heti bérleti díj 75-100 font között mozog. Nem szabad azonban megfeledkezni a kaucióról (depozit) ami általában kettő heti bérleti díjat foglal magában és a beköltözéskor kell fizetni.

Szerződés. Ez egy jó dolog, ha olyan ügyet kell intézned amihez kell lakcímigazolás és még friss hús vagy itt. Sajnos erre a dokumentumra nem számíthatsz az esetek 99%-ban. Egyszerű oknál fogva. Itt a főbérlőnek adót kellene fizetni a bevétel után, de ezt ugyebár senki se akar. Ezért papír nincs. Kizárólag szóbeli megállapodás, de a legtöbb esetben ez is elég. A lényeg, hogy letisztázd már a legelején a bérlés feltételeit és azt, hogy mennyi a felmondási idő. Ez két hét szokott lenni. Persze vannak kivételes esetek, amikor a felmondási idő három hónap. Ha ezzel a feltétellel találod magad szemben, akkor eszedbe ne jusson igent mondani. Sokan ráfaragtak már erre. Vagy azért, mert idő előtt el akartak költözni a házban uralkodó állapotok miatt, vagy azért mert London másik felébe találtak munkát és közelebb akartak költözni, vagy azért, mert nem találtak munkát és haza akartak menni.

Jópáran áldozatul estek már ilyen „háromhónapos” embereknek, akik munkát és szállást ígérve csábították ki a naiv és/vagy pénzéhes embereket. Ezért azt tanácsolom, hogy ezt a fajtát kerülje el mindenki nagy ívben!

 

Szólj hozzá!

Címkék: london szállás


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása