Utolsó kommentek

NYOMJ EGY LÁJKOT!

Anglia, élet és munkavállalás

Ha angliai munkavállalást tervezel, jó helyen jársz. Ennek a blognak a célja ugyanis az informálás és a tapasztalatok megosztása.

NYOMJ EGY LÁJKOT!

My VisitorStat

2012.02.04. 17:41 Árpádiusz

Bizonyítvány honosítása Angliában

 Továbbtanulás céljából szükséges a Magyarországon megszerzett oklevél vagy bizonyítvány honosítására. Ez egy többlépcsős folyamat, mely Magyarországon kezdődik. Minden egyes lépés pénzbe kerül, ezért érdemes a hatályos tarifákról érdeklődi.

Magyar Ekvivalencia és Információs Központ

A Magyarországon megszerzett bizonyítványokról tőlük kell hatósági igazolást kérni. Ez a dokumentum magyar nyelven íródik, ezáltal ezt önmagában nem lehet Angliában használni.

Részletekért érdemes az OH honlapján érdeklődni: http://www.oh.gov.hu/ekvivalencia

Fordító irodák

Rájuk természetesen az angol nyelvű fordítás miatt van szükség. Itt érdemes megérdeklődni, hogy a fordítás hitelesítésében tudnak-e segíteni.

Magyar nagykövetség

Magyarország londoni nagykövetségén lehet kérni hitelesítést, bármilyen hivatalos dokumentum esetén. Hamár egyszer Anglia a cél, érdemes velük felvenni a kapcsolatot.

http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/UK/hu/

NARIC

Angliában a bizonyítvány honosítását a NARIC végzi el. Ez a szervezet nem csak a szakképesítés meglétét ellenőrzi, illetve fogadja el, hanem egyúttal besorolja azt az angol oktatási rendszer keretin belül. Ennél fogva az általuk kiadott igazolás alapján tudni lehet, hogy a Magyarországon megszerzett képesítés milyen képzési szintnek felel meg Angliában.

Részletekért érdemes a NARIC honlapján érdeklődni: http://www.naric.org.uk

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás papírmunka


2012.02.02. 00:01 Árpádiusz

Felnőttképzés-Bevezetés

 Mint arról már korábban szó esett, Angliában az iskolaköteles kor alatt gyakorlatilag nincs lehetőség szakma megszerzésére. Bár léteznek szakképesítést nyújtó tanfolyamok, elméleti és gyakorlati tudást biztosító képzés csak felsőoktatás illetve felnőttoktatás keretein belül lehetséges. A felsőoktatás belépő szinten hároméves, mely főiskolai diplomát nyújt. A posztgraduális képzés legalább három éves, melybe egyetemi tanulmányok vagy éppen a doktori képzés sorolható. Az egyetemi képzés térítés fejében történik, de itt is meg van szabályozva annak összege.

Azok számára, akik az iskolaköteles kor betöltése után már dolgozni szeretnének, szintén van lehetőség a továbbképzésre. Általánosan elterjedt a munkahelyen megszerzett gyakorlatra alapuló képzés. Ebben az esetben a munkaadó szervezi az oktatást és általában ő fizeti a költségeket is. Ennek hátránya, hogy sok esetben a munkaadó visszatartja a szakképzést bizonyító oklevelet vagy bizonyítványt. Teszi ezt azért, hogy a munkavállaló ne tudja hivatalosan máshol használni azt a tudást, amit végső soron a munkaadója adott neki. 

Az, aki maga szeretne szakképzést nyújtó tanfolyamot elvégezni, annak számára a lehetőségek száma végtelen. Itt inkább a pénz szabhat gátat. De, ha valaki államilag támogatott főiskolát választ és/vagy valamilyen szociális segélyben részesül, akkor jó esélye van magas szintű költségtérítésre. Ennek hátránya a gyakorlat hiánya lehet. Sok tanfolyam nem vagy csak csekély gyakorlatot biztosít. Ez pedig sokszor előnytelen helyzetet tud teremteni.

 

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás


süti beállítások módosítása