Utolsó kommentek

NYOMJ EGY LÁJKOT!

Anglia, élet és munkavállalás

Ha angliai munkavállalást tervezel, jó helyen jársz. Ennek a blognak a célja ugyanis az informálás és a tapasztalatok megosztása.

NYOMJ EGY LÁJKOT!

My VisitorStat

2011.04.28. 09:39 Árpádiusz

Cégek ellenőrzése

 

A cégbíróság (Companies House) keresője segítségével minden hivatalosan bejegyzett cégről be lehet szerezni az általános adatokat. Nyilvános adatok között megtalálható a cég telephelye, üzleti besorolása illetve státusza is.

 A nyilvántartó használatához meg kell adni a cég pontos nevét vagy a regisztrációs számát az alábbi linken található keresőbe:

 http://www.companieshouse.gov.uk/toolsToHelp/WCInfo.shtml

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: vállalkozás cégbíróság


2011.04.26. 09:41 Árpádiusz

Postafiókbérlés Angliában

 

Bár Angliában több cég is foglalkozik ezzel a szolgáltatással, a legegyszerűbb és mindenkép a legmegbízhatóbb ebben a kategóriában a királyi posta, vagyis a Royal Mail. Ők az alábbi díjszabással dolgoznak. Postafiókbérlés:

- Fél évre: 95 GBP

- Egy évre: 170 GBP

 Részletes információkat itt lehet találni:

 http://www.postoffice.co.uk/letters-parcels/receiving-letters-parcels/po-box

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: vállalkozás előkészület


2011.04.20. 09:53 Árpádiusz

ÁFA kötelezettség Angliában

 Angliában £77.000 alatti forgalom alatt a cégek és vállalkozók nem kötelezettek VAT (ÁFA) regisztrációra. Ez azt jelenti, hogy ekkora forgalom alatt a termékeiket ÁFA rátétele nélkül árulhatják, így nagyobb nyereséget tarthatnak meg VAT-regisztrált versenytársaikhoz képest.

Nem kötelezettek ÁFA bevallásra, általában kevesebb adóhivatali ellenőrzést is kapnak.  Ennek ellenére önkéntesen lehet bármikor regisztrálni. Önkéntes regisztráció esetén azonban az angol adóhivatal teljes körű bizonyítást kér a cég működéséről. (Pl: iroda bérleti szerződés, kimenő – bejövő számlák, igazgató saját lakcímigazolása, stb). Azonban az önkéntes regisztráció gyakran felesleges és általában különböző tévhitek miatt kezdeményezik a cégek.

A leggyakoribb tévhit ezzel kapcsolatban, hogy ha az Európai Unión belül szeretne kereskedni a cég, akkor kell neki EU-s adószám. Ennek az az alapja, hogy a nem VAT-regisztrált cég ugyanolyan „nettó” számlát állít ki, mint a VAT-regisztrált cég, amikor a közösségen belüli értékestést végez, így a partner cég a másik Uniós országból kéri tőle az EU-s adószámot. Erre azonban nincsen szükség.

A másik ok, amiért önkéntesen akarnak regisztrálni a cégek, hogy tévesen azt hiszik, akkor nem kell ÁFÁ-t fizetni a másik országból vásárolt termékekre, szolgáltatásokra, mivel erről nettó számlát állít ki a másik Uniós országban lévő partner. Sajnos az ÁFÁ-t sehogy nem lehet elkerülni, csak minden cég a saját országában fizeti azt meg. Tehát ha az Ön angol cége Magyarországról vásárol, akkor a magyar partnerétől nettó számlát kap ugyan, de a vásárolt termék után az ÁFÁ-t (VAT-ot) Angliában kell bevallani és befizetni. Ez természetesen visszaigényelhető, mint bármely más költség számla ÁFÁ-ja. Az önkéntes regisztrációk többsége azonban felesleges. Ha a cég forgalma elér bármely 12 hónapban £77.000-ot, akkor már kötelező a VAT regisztráció. Ebben az esetben gyorsabb is a folyamat, mint önkéntes regisztráció esetén, ami akár 4-16 hét is lehet.

Szólj hozzá!

Címkék: adó vállalkozás


2011.04.18. 09:08 Árpádiusz

Adózás és TB

 

- Egyéni vállalkozóknak

 Ha vállalkozó, adót és társadalombiztosítási hozzájárulást kell fizetnie a „Self Assessment” program alapján, valamint köteles minden bizonylatot megtartani, bevételeinek és kiadásainak igazolására.

 Az adóév az Egyesült Királyságban április 5-én zárul. Ezután kell az éves adóbevallást elkészíteni és beadni papíron október 31-ig, interneten január 31-ig. Amennyiben a bevallás nem érkezik be a HMRC-hez időben, automatikusan £100 a büntetés.

A vállalkozásból származó jövedelem utáni adót következő év január 31-ig kell befizetni a HMRC részére. Tehát például a 2011-12-es adóév jövedelme után 2013. január 31-ig kell befizetni az adót, de a befizetés módjáról az adóhivatal személyesen értesít mindenkit. Késedelmes fizetés esetén szintén büntetést számolnak fel.

Ha a fizetendő adó egy megadott határ felett van, előfordulhat, hogy a HMRC már a következő adóévre vonatkozó adóelőleg befizetését is kéri az adott év január 31.-ig.

Vállalkozók esetében is van adómentes jövedelem minden évben. Ennek összege évente változik, 2012/13-ben £8,105 (65 éves korig). Ez alatti jövedelem után nem kell adózni. Ennél magasabb jövedelem esetén a következő adókulcsok vannak:

£8,105 - £34,370: 20%

£34,371 - £150,000-ig 40%

£150,001-tól 50% a személyi jövedelemadó mértéke.

 Minden vállalkozónak társadalombiztosítást is fizetnie önmaga után (Class II-es NI), ami hetente £2,65. Ennek befizetési módjáról a már regisztrált vállalkozó dönthet. Lehetőség van a Class II-es NI havi ill. negyedéves befizetésére, csekken, direct debit-tel illetve banki átutalással.

 - Cégeknek

 Ebben az esetben már mindenképp szükség van könyvelő közreműködésére. Könyvelő keresésekor érdemes odafigyelni arra, hogy a könyvelőnek megvan-e a képesítése Ltd-k re. Sok esetben ugyanis csak alapszolgáltatásokat tudnak nyújtani, ami cégeknek nem jó.

Szólj hozzá!

Címkék: adó vállalkozás társadalombiztosítás


2011.04.14. 09:07 Árpádiusz

Könyvelő

 - Egyéni vállalkozók

 Vállalkozóként törvényi előírás minden bizonylatot megtartani, illetve vezetni, úgymint a bevételek, kiadások, költségek, befizetett adó összege, stb. Ezekre szükség van az év végi adóbevallás pontos kitöltése miatt, valamint az adóhivatal bármikor bekérheti ellenőrzésre.

Vállalkozóknak nincsenek havi bevallási kötelezettségeik, saját könyvelésüket akár önmaguknak is vezethetik, saját bevallásaikat beadhatják az Adóhivatalnak.

 - Cégek

 Ebben az esetben már mindenképp szükség van könyvelő közreműködésére. Könyvelő keresésekor érdemes odafigyelni arra, hogy a könyvelőnek megvan-e a képesítése Ltd-k re. Sok esetben ugyanis csak alapszolgáltatásokat tudnak nyújtani, ami cégeknek nem jó.

Szólj hozzá!

Címkék: adó vállalkozás papírmunka


2011.04.12. 09:36 Árpádiusz

Üzleti bankszámla nyitása

 Erre leginkább cégeknek van szüksége, egyéni vállalkozóknak nem. Maga a számlanyitás menete egyszerű, de időigényes. Érdemes azt a bankot választani erre a célra, ahol a magánszámla is vezetve van. Mivel nem nyújt üzleti szolgáltatást minden bankfiók, először is meg kell nézni a bank honlapján, hogy hol van a legközelebbi ilyen bank. Ezek után időpontot kell kérni. Fontos megérdeklődni, hogy a számlanyitáshoz milyen dokumentumokat kell bemutatni illetve, hogy az adott bank milyen üzleti számlacsomagokat kínál.

Szólj hozzá!

Címkék: bank vállalkozás papírmunka


2011.04.06. 18:26 Árpádiusz

Engedélyek és rendelkezések

 Bizonyos típusú üzleti vállalkozások külön szabályozás alá esnek Angliában. Ha tisztába akar lenni vele az ember, hogy az általa tervezett üzlethez milyen engedélyekre van szüksége illetve, hogy milyen szabályozás alá esik, akkor érdemes az alábbi link segítségét igénybe venni:

 

http://www.businesslink.gov.uk/bdotg/action/blukLicenceLanding

Szólj hozzá!

Címkék: vállalkozás papírmunka


2011.04.04. 09:00 Árpádiusz

Business Link

 Ez a kormányzati honlap cégeknek nyújt támogatást és segítséget. Az itt található információk elég széles skálán mozognak és minden fontos témakört végigjár, ami vállalkozások számára szükséges:

http://www.businesslink.gov.uk/bdotg/action/home

 

Szólj hozzá!

Címkék: vállalkozás


2011.04.02. 08:58 Árpádiusz

Vállalkozás Angliában

 Azt hiszem, nyugodt szívvel mondhatom, hogy Anglia egy vállalkozásbarát ország. Példának okáért a cégalapítás sem időben, sem pénzben nem kíván nagy befektetést, de persze ez nem vonatkozik az üzletmenetre. Hiszen pénzt, csak pénzből lehet csinálni.

 Az állami szervezetek is nagy segítséget tudnak nyújtani. Tanácsokat, információt bocsájtanak a vállalkozók rendelkezésére, mely sok esetben nagyon sokat számít. Szóval április a vállalkozásról, cégalapításról és a hozzájuk kapcsolódó dolgokról fog szólni.

Szólj hozzá!

Címkék: anglia vállalkozás


süti beállítások módosítása