Utolsó kommentek

NYOMJ EGY LÁJKOT!

Anglia, élet és munkavállalás

Ha angliai munkavállalást tervezel, jó helyen jársz. Ennek a blognak a célja ugyanis az informálás és a tapasztalatok megosztása.

NYOMJ EGY LÁJKOT!

My VisitorStat

2010.11.03. 09:35 Árpádiusz

Orvosi ellátás

 

 

Ebből a szempontból az Angliában munkát vállalni szándékozók az első időszakban egy fordított helyzetbe kerülnek. Ugyanis a magyarországi társadalombiztosítás itt nem érvényes, mint ahogy az otthoni orvosokat se fogja meghatni, hogy te itt kezded el fizetni a TB-t.

 Ezért ha valakinek folyamatos orvosi ellátásra van szüksége, akkor a kiutazás előtt, a háziorvoson keresztül intézzen EU-s betegbiztosítási kártyát. (EHIC-kártya, European Health Insurance Card)

Abban a pillanatban, hogy valaki legálisan el kezd dolgozni Angliába, a béréből le fogják vonni a TB járulékot. Innentől kezdve a magyar TB- rendszerből ki fog esni az ember. Vagyis ahhoz, hogy ezek után Magyarországon orvosi ellátásba részesüljön, kell csináltatni egy angol EHIC-kártyát.

Ennek egyszerű a menete. Az interneten keresztül igényelhető a következő weboldalon:

www.ehic.org.uk

 Ha valakinek sürgős orvosi ellátásra van szüksége, akkor ezt igénybe veheti a legközelebbi kórház A&E (accident and emergency) részlegén vagy bármely egészségügyi központ „Walk-In-Centre” részlegébe. Minden esetben az ellátás ingyenes.

Alapból mindenkinek azt ajánlom, hogy amint teheti, regisztráljon be a GP-nél. Először is mert, hosszú időbe telik, másrészt, mert sose lehet tudni, mikor lesz rá szükség. A lakhely szerinti orvosi rendelőt az alábbi link segítségével lehet megtalálni:

http://www.nhs.uk/NHSEngland/AboutNHSservices/doctors/Pages/NHSGPs.aspx

Ezek után célszerű elmenni a rendelőbe és megkérdezni, mikor van regisztráció, ugyanis ez sok helyen időponthoz van kötve. Ekkor meg lehet tudakolni azt is, hogy milyen dokumentumok bemutatása szükséges, mert ez is változó. A regisztrációhoz leggyakrabban kért dokumentumok:

- Útlevél és /vagy személyi igazolvány

- Munkáltatói igazolás

- Bankszámla kivonat-lakcím igazolására

A regisztrációt követően mindenki kap egy időpontot a nővérhez. Ebben az esetben egy kéthetes várakozásról van szó és ekkor a nővér fogja megcsinálni az általános egészségügyi felmérést. Ha ezen túl van a páciens, akkor a későbbiekben, előzetes időpontkérés után lehet találkoznia a GP-vel.

Ha valaki Angliában dolgozik, de otthon tervezi az orvosi kezelését, akkor a GP segítségével ki kell töltenie az E112-es nyomtatványt. Ha ez a procedúra megvan, akkor az otthoni orvosi kezelést az angol egészségbiztosító (NHS-National Health Service) fogja fizetni.

Bár az Eu-s jog ezt tiltja, de ha valaki nem akar kiesni a magyar TB rendszerből, akkor egyúttal érdemes fizetni a magyar TB járulékot is.

 

 

2 komment

Címkék: egészség előkészület


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dreams09 2012.02.14. 08:21:40

Szia
Lenne egy kérdésem. Az angol nyelvtudásom nem feltétlen olyan erős. Hallottam azt, hogy Angliában a kórházban lehet kérni ingyenes fordítót, akit kihívnak, ha nekem szükségem van rá. Erről tudsz valamit? Válaszodat előre is köszönöm. :)

Árpádiusz 2012.02.14. 08:28:48

@Dreams09: Szia! Elméletileg ez sok helyen működik, nem csak kórház esetén. Sajnos a gyakorlat nem mindig igazolja ezt. A beígért tolmács sok esetben nem jelent meg. Anno az egyik ismerősöm kért meg, hogy segítsek neki. Kicsit kellemetlen volt a nőgyógyászaton elmagyarázni, hogy csak tolmács vagyok, nem a pasija....arról nem is beszélve, hogy milyen kérdéseket kellett lefordítanom..
süti beállítások módosítása