Utolsó kommentek

NYOMJ EGY LÁJKOT!

Anglia, élet és munkavállalás

Ha angliai munkavállalást tervezel, jó helyen jársz. Ennek a blognak a célja ugyanis az informálás és a tapasztalatok megosztása.

NYOMJ EGY LÁJKOT!

My VisitorStat

2011.05.09. 19:29 Árpádiusz

Kötelező pihenőidő-elmélet és gyakorlat

 

A törvény szerint a legtöbb (vagyis nem minden) dolgozónak joga van pihenőidőhöz. Az, hogy ez fizetett vagy fizetetlen, a munkaszerződéstől függ. Néhány ágazat esetben különleges szabályozás van érvényben, például a közlekedés területén.

 A munkaidő szabályozás előírja, hogy a munkaadó köteles pihenőidőt biztosítani. Továbbá kötelessége biztosítani azt, hogy a munkaadó egészsége és biztonsága ne kerüljön veszélybe. Ennek érdekébe a munkaadó egyénileg szabályozhatja a pihenőidő gyakoriságát és hosszát.

 Felnőtt munkavállalóknak joga van 20 perc pihenésre, abban az esetben, ha megszakítás nélkül több mint 6 órát dolgozik. Ebbe az időszakba beleszámolható az ebéd és kávészünet viszont cigarettaszünet tartására a munkavállalónak nincs joga.

 A szünetek típusai:

Pihenési szünet: Ebédszünet, tea szünetek és egyéb rövid szünetekkel a nap folyamán.

Napi pihenőidő: A befejezett munkanap és a következő munkanap közötti időszak.

Heti pihenőidő: egész napok, melyek során a munkavállaló nem dolgozik. Sok esetben ez a hétvége.

 Külön rendelkezés van a 18 év alatti, de már nem iskolaköteles munkavállalókra. Az ő esetükben heti 40 óra a munkában tölthető órák maximális száma. Persze ez alól is vannak kivételek.

Heti 40 óránál többet dolgozhat ha:

-Tartani kell a folyamatos szolgáltatást vagy termelést

-Ha reagálni kell a kereslet-kínálat változására a termék vagy szolgáltatás esetében

…és feltéve, hogy:

-Nincs elérhető felnőtt erre a munkára

-A képzését ez nem befolyásolja negatívan

 A lényeg a pihenőidővel kapcsolatban is az, hogy mi szerepel a szerződésedben. Ugyanis ezen áll vagy bukik, hogy előnybe vagy pedig hátrányba kerülsz más munkavállalókkal szemben. A következő bejegyzésben erről fogok írni.

 

Kötelező pihenőidő-gyakorlatban

 

 Sajnos volt alkalmam megtapasztalni, a különbségtételt céges és ügynökséges alkalmazott között. Orwell Állatfarmjához hasonló szituációkról beszélek, amikor is az egyenlők között vannak egyenlőbbek. Ez érvényes a pihenőidőre is.

 A legutolsó londoni munkahelyemen 10 órás műszakba dolgoztunk. Nekünk, cégeseknek, erre az óraszámra járt két részletben, egy óra fizetett pihenő. Az ügynökségi alkalmazottaknak egyszeri 30 perc nem fizetett pihenő járt. Szerencséjükre a főnök is ember, igaz a nagyobb főnök már nem az…Szóval a délutános csoportvezetők között volt egy íratlan megállapodás. Amikor a termelési menedzser hazament, kiengedtük az ügynökségi alkalmazottakat egy extra 20 perc szünetre. Pechűkre, a délelőttösök ezt nem tehették meg.

 

Szólj hozzá!

Címkék: munkajog


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása