Utolsó kommentek

NYOMJ EGY LÁJKOT!

Anglia, élet és munkavállalás

Ha angliai munkavállalást tervezel, jó helyen jársz. Ennek a blognak a célja ugyanis az informálás és a tapasztalatok megosztása.

NYOMJ EGY LÁJKOT!

My VisitorStat

2011.09.15. 00:01 Árpádiusz

Angol rendszámtáblákról

 

Rendszámtáblákról általában

 A rendszámtábla Angliában az angol állam tulajdonát képezi. Fizetni kell érte, de ezzel csak a használati jogot veheti meg az ember.

 

„Q” kezdőbetűs rendszámokról

 Ilyen rendszámot olyan jármű kap, mely:

- Eredetileg nem az Egyesült Királyság területén lett beregisztrálva, vagyis honosított.

- Akkor, ha nem lehet kideríteni a pontos gyártási idejét

- Nagyobb részt használt alkatrészből lett építve.

 Ha a jármű egy súlyos sérülés után úgy lett újjáépítve, hogy a felhasznált főbb elemek megnehezítik a jármű beazonosítását, a DVLA kötelezi a tulajdonost a rendszámtábla „Q” kezdőbetűsre cserélésére.

 Az ilyen típusú rendszámtábla nem átruházható, kiadás után véglegesen az adott járműhez fog tartozni.

 

 Az egyedi rendszámtáblákról

 Ellentétben Magyarországgal, a rendszámtábla készítésekor lehetőség van egyedi karakterisztikájú rendszám igénylésére. Ez megtehető közvetlenül a DVLA-tól, de igencsak borsos ára van. Legkevesebb 255 fontba kerül és ehhez még hozzá jön az eljárási illeték is.

 Rendszámtábla átruházása vagy megtartása

 Angliában lehetőség van arra is, hogy az általunk birtokolt gépjármű rendszámtábláját átadjuk egy másik járműre, mely szintén saját tulajdonú. Példának okáért van egy kocsid, amit már nem akarsz használni és/vagy elintézed neki a SORN-t. Egyúttal veszel egy új autót és nincs kedved megjegyezni annak is a rendszámát. Ebben az esetben az új kocsi megkaphatja a régi kocsi rendszám tábláját.

 Ugyanígy az eladott vagy SORN-olt kocsi rendszám tábláját meg is lehet tartani, hogy azt a későbbiekben felhasználjuk. Minkét esetben a DVLA-nak kell a kérvényt benyújtani és ehhez a következő linkről elérhető V317-es nyomtatványt kell kitölteni.

 

http://www.direct.gov.uk/prod_consum_dg/groups/dg_digitalassets/@dg/@en/@motor/documents/digitalasset/dg_069390.pdf

 

A rendszámtábla átruházása ingyenes, de a megtartásért fizetni kell. Ennek összege:

- 1 évre: 105 font

- 2 évre: 130 font

- 3 évre: 155 font

 

Megjegyzés:

A rendszámtábla átruházásának vagy megtartásának lehetősége nem áll fent a „Q” kezdőbetűvel ellátott rendszámok esetében illetve, ha a jármű bezúzásra került.

 

Rendszámtáblával kapcsolatos szabálysértés

Amennyiben valaki nem a tőrvény által előírt

- Méretű

- Betűkészletű

- Számok és betűk közötti szóközű

- Stílusú

rendszámtáblát helyez ki a járművére, akkor a rendszámtábla véglegesen bevonható és a gépjármű tulajdonosa maximálisan 1,000 angol fontra bírságolható.

  

Szólj hozzá!

Címkék: autó dvla


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása