Utolsó kommentek

NYOMJ EGY LÁJKOT!

Anglia, élet és munkavállalás

Ha angliai munkavállalást tervezel, jó helyen jársz. Ennek a blognak a célja ugyanis az informálás és a tapasztalatok megosztása.

NYOMJ EGY LÁJKOT!

My VisitorStat

2012.01.16. 00:58 Árpádiusz

Iskolatípusok

 Angliában különböző iskolák vannak, beleérte a magán- és alapítványi intézményeket. Az alábbi felsorolás a szülőknek próbál segíteni abban, hogy a gyermekük számára a legideálisabb intézményt találja meg.

Állami iskolák - Mainstream state schools

A jelenlegi jogszabály szerint 16 éves korig ingyenes az oktatás az állami iskolákban. Többségük koedukált, de vannak kifejezetten egynemű iskolák is. Négy fő csoportja az állami iskoláknak részesül állami támogatásban és az Ofsted felügyelete alá tartoznak.

Közösségi iskolák - Community schools

A helyi önkormányzat által működtetett intézmények. A tanítást állami alkalmazottak végzik.  Mivel itt korlátozott a felvételi létszám, ezért itt pályázni kell a helyekért.

Alapítványi iskolák - Foundation and Trust schools

Alapítványok és jótékonysági szervezetek által működtetett intézmények. Saját személyzettel és sajátos felvételi rendszerrel rendelkeznek.

Önkéntes, támogatott iskolák - Voluntary-aided schools

Általában valamely egyház működteti. Saját személyzettel és sajátos felvételi rendszerrel rendelkeznek.

Önkéntes, ellenőrzött iskolák - Voluntary-controlled schools

Alapítványok és jótékonysági szervezetek által működtetett intézmények, melyek a helyi önkormányzat ellenőrzése alatt állnak.

Szakosított iskolák - Specialist schools

Bár szorosan követik a nemzeti alaptantervet, az oktatás egy speciális tárgyra összpontosít. Ez lehet informatika, sport vagy művészet.

Akadémiák- Academies

Független irányítású iskolák. Alapítványok és jótékonysági szervezetek által működtetett intézmények, melyek a helyi önkormányzat ellenőrzése alatt állnak és szoros együttműködésben vannak az oktatási minisztériummal.

Városi szakközépiskolák - City Technology Colleges

11-18 éves kor közötti gyerekek számára nyújt szakképesített oktatást. Az oktatás ingyenes és állami szintű szakképzést illetve A szintű érettségit  adnak.

Speciális alapítványi vagy jótékonysági iskolák - Community and foundation special schools

Testi fogyatékkal vagy tanulási nehézséggel szenvedő gyermekek számára nyújtanak oktatást.

Egyházi iskolák

Egyház működteti. Saját személyzettel és sajátos felvételi rendszerrel rendelkeznek. Bár szorosan követik a nemzeti alaptantervet, a fő irányvonalat a vallás határozza meg.

 Gimnázium - Grammar school

Szorosan követik a nemzeti alaptantervet és az oktatás az általános műveltséghez szükséges tudást biztosítja.

Bentlakásos iskolák - Maintained boarding schools

Ingyenes oktatással várja a gyermekeket, de a szállásért és az étkezésért a szülőnek fizetnie kell.

Független iskolák - Independent schools

Angliában közel 2,300 ilyen intézmény van. Sajátos felvételi rendszerrel és egyedi tantervvel rendelkeznek. Ezekben az iskolákban az oktatás minősége sokkal magasabb, mint az állami iskolákban, de ezért cserébe a szülőknek tandíjat fizetni kell, melynek összege igen magas.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása