Utolsó kommentek

NYOMJ EGY LÁJKOT!

Anglia, élet és munkavállalás

Ha angliai munkavállalást tervezel, jó helyen jársz. Ennek a blognak a célja ugyanis az informálás és a tapasztalatok megosztása.

NYOMJ EGY LÁJKOT!

My VisitorStat

2011.06.15. 20:32 Árpádiusz

Lehúzás angolosan

 Most következzen egy példa, hogyan csinálják itt a tudatlan munkavállalók lehúzását. A cím se véletlen, hiszen ezt a módszert nem igazi angolok csinálják. Olyan angol állampolgárok, akik etnikumuk szerint pakisztáni, indiai vagy arab vérvonallal rendelkeznek. Egyébként én kis naiv, azt hittem, ezt a módszer már nem divat. Ugyanis közel 5 éve hallottam erről először és sokáig azt gondoltam, rengeteg ember járt már pórul, ezért híre ment a nagyvilágban. Sajnos nem így történt. Legutóbb egy Angliába tévedt magyar honleány blogjában olvastam, aki idén tavasszal került hasonló helyzetbe. Ő ráadásul fel se fogta mi történt, hisz a bejegyzése szerint még mindig arra vár, hogy visszahívják dolgozni….Apropó! Van egy kifordított közmondásom: Nagy az Isten állatkertje, de Anglia nagyobb…és ha már itt tartunk….

 Kezdetnek vala a bárány vagy birka..izé…a jól felkészült kalandor. Ők azok akik kijönnek ide pénz és angoltudás nélkül. A nagy számok törvénye alapján ( vagyis ők vannak többen) megtalálják a saját fajtájukat, itt Angliában. Persze a többségük segítőkész, de hát a minőség…szóval jön a segítség és a sok jótanács. Ennek eredményeként a friss birkahús mellé elkészül a friss, angolnyelvű önéletrajz is. Helyben szerkesztve, internet kávézóban kinyomtatva, munkakeresési jótanácsokkal fűszerezve. Ezzel el is készült a hogyan dolgozzunk sokat, ingyen nevű dolog:

 Vagyis, a friss hús elindul a főutcában és bemegy az összes utjába akadó üzletbe. Na, nem vásárolni, hiszen pénze nincs, hanem munkát keresni. A cél pedig, hogy egy kávézóban vagy kebabos boltban el tudjon helyezkedni. Az országos hálózattal rendelkező, franchise rendszerben működő cégek nem nagyon foglalkoznak az ilyen típusú munkakeresővel. Legtöbbször elküldik őket a központi irodába. Nagy ritkán persze a menedzser beinvitálja a munkakeresőt egy-két szó erejéig, de többre nem is jutnak, a nyelvtudás hiányában.

 Akik viszont harapnak a birkahúsra, azok az egy-két bolttal rendelkező, helyi kebabosok. Fel is ajánlanak munkát, már másnap lehet kezdeni. A próbanapot! Ez lehet egy-két nap, maximum két hét. A főnök bátorságától és rutinjától függően. A birka is örül, hiszen végre dolgozhat, talán még a maradékból is ehet. Azonnali munka és ingyen kaja. Hmm. Jól hangzik! Szóval lehet dolgozni, mosogatni, takarítani. Aztán jön a fekete leves. A tulaj két dolgot közölhet. Ha csak pár napot voltál ott, akkor azt mondja, hogy sok a jelentkező és mást is ki kell próbálnia. Menj haza és várj a telefonhívásra. Fizetés nem jár, hiszen próbamunkát csináltál. Várd a telefonhívást, ahogy a korábban említett lány is teszi. Ha a főnök rutinosabb, akkor két hét munka után kirúg valamilyen okkal, még mielőtt, az első fizetést megkaphatnád. Csúnya nézés, kiabálás. Körítés ízlés szerint. A lényeg, pénz nincs. Mint ahogy nincs szerződés, se semmi egyéb, amivel védhetné magát a szerencsétlen. Game over!

Szólj hozzá!

Címkék: munkajog munkavállalás vámszedők


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása