Utolsó kommentek

NYOMJ EGY LÁJKOT!

Anglia, élet és munkavállalás

Ha angliai munkavállalást tervezel, jó helyen jársz. Ennek a blognak a célja ugyanis az informálás és a tapasztalatok megosztása.

NYOMJ EGY LÁJKOT!

My VisitorStat

2011.06.16. 12:33 Árpádiusz

Angol típusú kizsákmányolás

 Anglia a bankárok és az jogászok fellegvára. A cégek pedig kihasználnak minden lehetőséget, ami törvényileg megengedett, hogy minél több haszonra tegyenek szert. Nem képeznek kivételt ez alól a munkaerő kölcsönző ügynökségek sem. Persze itt is megvan az a szektor, amelyikre ez valójában jellemző. Hiszen egy nagynevű, bizonyos minőségi szinten mozgó cég nem fogja magát azzal blamálni, hogy a törvényesség mezsgyéjén járjon. Ez a fajta trükközés az „alja munkával” foglalkozó ügynökségekre jellemző leginkább. Ők bevállalják a törvénytelen dolgokat is. Kihasználva a hozzájuk regisztrálók kondícióját. Hisz ilyenkor nem csak arról van szó, hogy valaki nincs tisztában a jogaival vagy, hogy, a nyelvi nehézségek miatt nem tud kiállni az igazáért. A legnagyobb baj a kiszolgáltatott helyzet, amibe a többség van. Ez egyfajta ördögi kör, amiből nehéz a kikerülés. De hogy, érthető legyen. Van egy tanácsadó, könyvelő cég. A Legal-E 2008 óta működik és célja, hogy maximalizálja a munkaerő kölcsönző cégek bevételét a bérmunkások kárára. A céget már beperelték néhányszor, de kihasználva a kiskapukat, folyamatos nyerésre állnak. Ez a cég többek között kapcsolatban áll a következő ügynökségekkel:

-Cue Personnel,

-First Call,

-Gap Personnel.

 A felsoroltak közül bármelyik ügynökséggel szerződik le a munkavállaló, egyúttal az orra alá nyomják a Legal-E-s  szerződést is. Ez egy 2 oldalas, nagyon apró betűs dokumentum, mely 2 lényeges elemet tartalmaz. 1. A cég, összeghatár nélkül, bármilyen indokkal levonhat a dolgozó fizetéséből. Ez a bérpapíron „expenses” vagyis költségek címszóval szerepel. 2. A cég 12,07%-kot levon a dolgozó fizetéséből „holiday saving” azaz szabadság előtakarékosság címszóval. Ez azt jelenti, hogy a cég fizet neked szabadságot, de ezt a te pénzedből teszi. Elvileg ez jogszabály ellenes, de hála az angolszász jogrendszernek, mindezt megteheti, ráadásul azzal, hogy aláírod a szerződést, te ezt el is fogadod.

 A törvény mezsgyéjén való séta után jön az, ami még mindig nem illegális, de felettébb gusztustalan. A fent felsorolt ügynökségeknél mind bevált gyakorlat a szabadság pénz benyelése. De ehhez már nem kell a Legal-E. Ez pedig úgy zajlik, hogy munkaév vége felé közlik, az emberekkel, senki se mehet szabadságra, mert a bérlő cégnek minden emberre szüksége van. Azután eljön a január. Nincs munka, mindenki menne szabadságra. Ekkor szembesülnek azzal, hogy a tavalyi szabadságuk eltűnt, mint a tavalyi év. A fel nem használt szabadság nincs, és a fizetésükből levont holiday saving is elúszott. De mégis mit tehet az ember, ha úgy érzi, átvágják? Valójában semmit. 

 Mi a megoldás? Nemrég valaki megkérdezte, melyik ügynökségnek dolgozok. Mikor közöltem a cég nevét, furcsa választ kaptam „-Akkor te beszélsz angolul?!” Nos, igen, beszélek egy kicsit. De nemrég a Gap Personnel megkeresett fejvadász jelleggel, egy állásajánlattal. Próbáltam lerázni a céget, de az ügyintéző nem tágított. Úgy látszik tetszett neki az önéletrajzom. Amit viszont az irodába műveltem már nem annyira. Közöltem vele, hogy nem vagyok hajlandó aláírni a Legal-E-s szerződést, csak a Gap-ost. Bár az interjú ezek után is lezajlott, nem valószínű, hogy valaha is vissza fognak hívni telefonon. Legalább is remélem, hogy nem….pedig milyen jól hangzott a 7 fontos alap órabér...

33 komment

Címkék: munkajog munkavállalás vámszedők


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemethv · http://backtotheukblog.wordpress.com 2011.05.22. 17:52:57

Ezert hideget-meleget fogok kapni, de aki nem tud angolul, az nezesse meg az alairando papirokat valakivel, aki tud! [ertem en hogy azt akarod hogy mas a te hibadbol tanuljon, es ne a sajatjabol, ami egy szep dolog, de pont nekunk, egy olyan orszagbol jovoknek kellene erre gondolnia ahol mindenkit átvágnak mint szart a palánkon.]

A nép fia 2011.05.22. 17:53:20

Hm.... 2007-ben mentem ki dolgozni fél évre, akkor még nem volt ilyen, de idén nyáron ismét szeretnék.

Köszönöm a tájékoztatást, erre fogok figyelni!

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2011.05.22. 20:06:49

ez az alapber? hmm milyen munkakor, enm keves ez egy kicsit?

Árpádiusz 2011.05.22. 20:08:46

A minimálbér 5,93. Az említett munkakőr pedig logisztikai.

Rejtélyes 2011.05.22. 20:18:26

Ha költözik valaki ki, a magyaroklondonban.com -ot, mint szálláslehetőséget senkinek se ajánlom, a tulaj minden lehetséges módszerrel eléri, hogy ne kelljen visszafizetnie a kauciót. Lepukkant "házakban" - azaz tömegszállásokon ad irreális áron szobát. Van, ahol fűtés nulla, van ahol hetekig nincs mosógép, az átlag 8-12 fő egy házban...

zZZz 2011.05.22. 20:19:00

Anglia az egyik legszarabb hely ahova mehetsz dolgozni.Foleg ha nem is beszelsz angolul.
Sok sikert mindenkinek akit arra visz
a sors........

Kivancsi 2011.05.22. 20:20:07

Engem is egy angol, R-PINT nevu szemet geci gengszter banda huzott le...

kozel ket havi kontrakt osszeget nyeltek be.... tobb mint tizezer euromnak uthettem bottal a nyomat..

remelem gyogyszerre koltik
:):):)

mintha a vilag nem lenne kulonbozo, balkan, kelet vagy nyugat europa...
egy kutya, a penz az ur!!!

Jossarian 2011.05.22. 20:20:44

Erdekes cikk, es csak arra lennek kivancsi, (minden kotekedesi szandek nelkul, tenyleg!) hogy a 7 fontos alap oraber az tenyleg jol hangzik??? Csak mert egy picit keveslem az eszaki berek-arakhoz kepest...

Árpádiusz 2011.05.22. 20:28:00

Tisztelt Jossarian!

Ez egy temp. to perm. munka lett volna. Vagyis a próbaidő alatt az ügynökség fizetett volna 7 fontot utánna a cég átvesz saját állományba, magasabb órabérbe. Egyébként ezért a munkáért Londonba max. 6 fontot fizetne az ügynökség.

Csigataposó 2011.05.22. 20:32:30

Ugyan mar tobb, illegalis dolgot is tesznek: Pl torveny=kotelesek a munkavedelmi felszerelest (cipol lathatosagi melleny) ingyen biztositani. Ok adnak ha nincs de levonnak kauciot arra az esetre ha elhagynad, stb... majd mikor kilepsz hasznalt/rongalodott nem veszik vissza kauciot benyelik. Kaucio = teljes vetelar magyurl kifezettetik az ingyenest...

Csigataposó 2011.05.22. 20:32:59

B) Egyebkent ahany ugynokseg/iroda annyi fele hozzallas. En tavaly dolgoztam par honapot a Best Connection-nek, de nem vontak le szabi elosporolast. Sot mikor az eloirt egy hetes felmondasi ido helyet kozoltem, hogy ma megyek utoljara, viszont van meg ket nap szabim azt fizessetek mar ki jovoheten, hat gond nelkul kifizettek.
Na ja nem art beszelni angolul angliaban. Es akkor radasul nem csak 6-8 fontos oraber koruli munkakbol valogathat az ember.

Árpádiusz 2011.05.22. 20:36:20

Tisztelt Csigataposó!

A munkavédelmi felszerelést tényleg ingyen kellene adniuk, de többek között erről is fogok írni a jövő héten.

Amikor először hallottam a Legal-E-ről, akkor a First Call se adta oda mindenkinek ezt a szerződést. Csak azoknak, akik nem beszéltek angolul.

keptelen kepkeret 2011.05.22. 20:36:46

Mar itt elek egy ideje,de roluk meg nem hallottam:-))Ellenben az Infinity-t mindenki kerulje,egy ismerosomet csunyan atvertek:-)Masreszt(es ezt nem szekalaskent mondom)szerintem nem angliaban kene megtanulni angolul,mert a kiszolgaltatottsag miatt,ami a nyelvtudasod nemletebol adodik,csak ilyen cegekbe fogsz belefutni.

Árpádiusz 2011.05.22. 20:41:25

Tisztelt Képkeret!

Az alap angol tényleg kell, de a nyelviskolai tudásodat itt cseszheted, mert semmi köze a napi beszélt nyelvhez. Másrészt, ha már gyér nyelvtudással jön ki az ember, akkor lehet tanulni. Ellenkező esetbe maradhatsz a 99%-ban. Vagyis minimálbér és szar meló amíg csak itt vagy...

whale 2011.05.22. 20:42:21

7 fontos órabér neked jó?!?!? WTF?!?!
A jó órabér 50 Ł-nál kezdődik bakker... És még csak az angolok lópofáját sem kell érte nézni.:)))

Árpádiusz 2011.05.22. 20:45:33

Whale!

Ha jól sejtem akkor te most a prostitúcióról beszélsz. 50 font óránként?
Az úgy 120,000 fontos éves fizetés.
Vicces vagy! Tetszik a humorod!

Mbraun 2011.05.22. 20:46:24

Mivel ugynoksegnek dolgozol, o(k) is keresni akarnak rajtad.Mivel a legtobb ember mikor landol a nagybetus pl. Londonban, es referenciak nelkul es keves penzzel a zsebeben megerkezik, azonnal kell a munka.(Most nem orvosokrol, vagy mernokokrol van szo, hanem az atlag kivandorlorol.)
Tobbnek is dolgoztam. Kezhez a minimalbert kapod, de ok 10-12£/h bruttot szamlaznak az ugyfelnek. Jo uzlet kint az agency....

Árpádiusz 2011.05.22. 20:50:01

Tisztelt Mbraun!

Tény, hogy az ügynökségeknek a profit az első, de az már nekem nem mindegy, hogy ez kinek a pénztárcáját könnyíti meg. Ha az ügyfél kifizet 8-10 esetleg 12 fontot, akkor jó, de ne engem akarjon átbaszni az agency, csak hogy jobb piaci pozícióba legyen.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.05.22. 20:54:07

@NViktor:

egyetértek veled; angoltudás hiányával egy céltáblát akaszt az ember magára: "please, please abuse me!"

Csigataposó 2011.05.22. 20:54:37

Kuldtem ket kommentet is ezekszerint elomodarlas van vagy k. blogmotor ette mindkettot.

Desiderata 2011.05.22. 20:56:31

Sosem írnék alá olyan szerződést, amit egy általam nem ismert nyelven fogalmaztak meg.
Másrészt nem értem,miért vagyunk kényszerhelyzetben?
Nekem kiküldték Magyarországra a szerződést, elolvastam, volt időm gondolkodni rajta, a munkahelyem is megnéztem,mielőtt elkezdtem volna ott dolgozni, a leendő főnökeimmel is találkoztam. Szállást is úgy kerestünk,hogy az első hónapot egy travelodge-ban laktuk le, így volt időnk keresni egy normális kis lakást.
Másrészt azokat sem értettem soha, akik a munkaközvetítőnek fizetnek azért,hogy állást találjon nekik. Természetesen a leendő munkaadóm fogja fizetni azt az összeget - nem is keveset. Sosem dőltem be olyan marhaságoknak,hogy "fizess ennyit,hogy találjak neked munkát".

nemethv · http://backtotheukblog.wordpress.com 2011.05.22. 20:56:50

@Rejtélyes: se a londonimagyarok, se a magyaroklondonban nem az igazi. aki megteheti, csovezzen haveroknál pár hétig, aki nem teheti meg, az meg kerdezzen korbe es legyen realis terve a lehetosegkrol.

nemethv · http://backtotheukblog.wordpress.com 2011.05.22. 20:57:19

@neoteny: Igy van...
Mondjuk abbol is konyvet lehetne irni h eleg kellemetlen hogy emberek nyelvtudas nelkul kijonnek mert ugy erzik meg igy is jobbak az eselyeik itt mint Mo-n, de az picit hosszas es nem teljesen ide valo tema.

nemethv · http://backtotheukblog.wordpress.com 2011.05.22. 20:58:29

@Desiderata: jo, nezd, igazad van, de rovid leirasodbol ugy tunik te nem az vagy akinek egy mekis munka a megelheteshez szukseges hatteret biztositja nulla-kozeli nyelvtudassal. Sokan ugy jonnek ki, hogy kijonnek kb 100e ft penzzel, es probalnak talalni valahol valamit, ugy, hogy kozben se a nyelvet nem ismerik, sem pedig otletuk nincs arrol h mit es mit ne. Ok nincsenek ilyen szerencses helyzetben, de emellett sokan nem is nagyon gondolkodnak...

nemethv · http://backtotheukblog.wordpress.com 2011.05.22. 21:07:16

@Árpádiusz: gondolod azt nem a csajok kapják...Amsterdamban 50 euro per 15 perc...penz van benne, csak nem a lányoknak!

Árpádiusz 2011.05.22. 21:08:54

@NViktor: Ebben a témában nem vagyok jártas :)

nemethv · http://backtotheukblog.wordpress.com 2011.05.22. 21:13:08

@Árpádiusz: annyira en sem :) De azt tudom h Ams-ban annyi :)

dennisthemenace 2011.10.03. 18:10:28

@Angliai élet és munka by Árpádiusz:
Hello: a nejem csak most kapott új szerzodést az ugynokségétol, mellékelve az "Employ-e" nevu cég szerzodését. Benne van mindkét kitétel, amit említettél.. Szóval, vagy nevet változtattak, vagy egy másik, ugyanolyan szemét cég...

Árpádiusz 2011.10.03. 18:14:10

@dennisthemenace: Helló! Úgy látom ez egy új cég. Sajnos a törvénymódosítás miatt még több hasonló szerződés várható ...

dennisthemenace 2011.10.03. 21:12:18

@Angliai élet és munka by Árpádiusz:
Ilyen torvényt is csak egy tory kormány képes hozni..
Visszavittuk a szerzodést es mondtam a csajnak, mi ezt nem akarjuk aláírni. Azt mondta, beszél a fonokkel, "hátha enélkul is dolgozhat a nejem"..
Azt garantáltan elérik ezzel, hogy sokkal tobb lesz a feketén dolgozó ember.

Árpádiusz 2011.10.03. 21:13:34

@dennisthemenace: Ha megfogadtok egy tanácsot, keressetek másik ügynökséget. Ennek egyébként mi a neve?

dennisthemenace 2011.10.15. 19:00:55

@Angliai élet és munka by Árpádiusz:
NRS Corby. Visszaadtam a holgynek a papírt és elmondtam neki, miért nem írjuk alá. Azt mondta, beszél a fonokkel, hogy lehet-e dolgozni enélkul is. Ha igen, akkor jó, ha nem, keresunk mást. NEm etetek vérszívókat, ha nem muszáj..

Árpádiusz 2011.10.15. 19:06:41

@dennisthemenace: Én nyáron nem írtam alá a Legal-E szerződést a Gap-nél, erre 4 alkalommal, 4 különböző ember hívott fel az irodából, hogy menjek be és írjam alá. Nemet mondtam minden alkalommal. Igaz, én olyan melót kaptam tőlük, hogy senkivel se tudnak helyettesíteni, ha szabin vagyok. A többség viszont, sajnos nem engedheti meg magának ezt a luxust...
süti beállítások módosítása