Utolsó kommentek

NYOMJ EGY LÁJKOT!

Anglia, élet és munkavállalás

Ha angliai munkavállalást tervezel, jó helyen jársz. Ennek a blognak a célja ugyanis az informálás és a tapasztalatok megosztása.

NYOMJ EGY LÁJKOT!

My VisitorStat

2011.10.08. 00:01 Árpádiusz

Szociális- és adórendszer Angliában 4. - Papírmunka

 Jöjjön egy kis infó azokról a munkavállalással kapcsolatos dokumentumokról, melyekkel a legális munkavállaló találkozhat Angliában:

Munkaszerződés: 

A legelső angliai munkáltatóm egy ügynökség volt. Amikor kitöltöttem a regisztrációs űrlapot, egyúttal aláírtam a munkaszerződésemet is. Saját példányt nem kapta, és ennek okára csak a felmondásomkor jöttem rá. Ugyanis a szerződésből tudtam volna meg, hogy az ügynökség milyen feltételekkel alkalmaz. Amikor viszont felmondtam, közölték velem, hogy nem jár se szabadság, se semmi egyéb dolog. Mivel akkor még nem beszéltem angolul és a jogaimmal se voltam tisztába, egy kiadós káromkodáson kívül mást nem tettem. Szóval közel hét havi szabadságpénzem bánja a dolgot.

 Ezért mindenkinek azt ajánlom, hogy amikor aláírja a munkaszerződését, kérje el a saját példányát.

 Ezzel bizonyítani tudja a munkaviszonyát és tisztába lesz a munkavállalás feltételeivel.

 A munkaszerződésnek a következő adatokat tartalmaznia kell:

- A munkaadó adatai

- A munkavállaló adatai

- A munkaviszony típusa

- Fizetés összege

- Fizetés ciklusa

- Szabadságolással és egyéb juttatásokkal kapcsolatos feltételek

Bérpapír: 

Van néhány ismerősöm, akik nem kaptak szerződést, sem pedig bérpapírt a munkaviszonyuk alatt. Ők a későbbiekben döbbentek rá arra, hogy a munkaadójuk nem jelentette be őket. Ez pedig illegális munkavállalásnak minősül. Ráadásul a folyamatos munkaviszony egyetlen bizonyítéka a bérpapír. Ezért ezt illik megőrizni. Nagy helyet nem foglal, és bizony sok esetben kérik, például, ha valamilyen szociális juttatást igényel az ember.

 A bérpapír (wageslip, payslip) az adott munkáltatónál kifizetésre került bér és a levonásra került járulékok összegét tartalmazza. A bérpapír, a fizetési ciklustól függően lehet:

- Heti

- Kétheti

-  Havi.

A bérpapíron szerepelnek a munkavállaló adatai:

- Név és lakcím

- NIN szám

- Adókód

Továbbá tartalmazza a kifizetési időre szóló, esedékes bér összegét és az adott munkáltatónál a munkaviszony kezdete óta vagy az adott adóév kezdete óta megkeresett teljes összeget tehát a görgetett bért.

- Esedékes megkeresett bruttó bér

- Esedékes egyéb kifizetés, pl. szabadság

- Esedékes egyéb levonás, pl. biztosítás

- Esedékes bérből megkeresett bruttó bér

- Esedékes bérből levont adó

- Esedékes bérből levont NIN

- Összes megkeresett bruttó bér

- Összes levont adó

- Összes levont NIN

- Összes nettó kereset

Ennél fogva a bérpapíron folyamatosan nyomon követhető, hogy mennyi volt az addigi bruttó bér, a levonások összege és a kifizetés.

Szólj hozzá!

Címkék: adó papírmunka


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása