Utolsó kommentek

NYOMJ EGY LÁJKOT!

Anglia, élet és munkavállalás

Ha angliai munkavállalást tervezel, jó helyen jársz. Ennek a blognak a célja ugyanis az informálás és a tapasztalatok megosztása.

NYOMJ EGY LÁJKOT!

My VisitorStat

2011.11.05. 00:01 Árpádiusz

Munkavégzés terhesség alatt

 

 Ha valaki terhesen dolgozik, a munkaadónak kötelessége egészség, munka- és balesetvédelmi okokból kiemelten kezelni őt. Bizonyos esetekben a munkavállalónak joga van a fizetett szabadsághoz illetve fizetett távolléthez terhesgondozás alatt. Ez sajnos függ a munkaviszony típusától illetve a munkaszerződés tartalmától.

A várandós nőknek négy alapjoga van a munkavállalással kapcsolatban:

- Fizetett szabadság és szülés előtti ellátás

- Szülési szabadság

- Fizetett anyasági juttatások

- Egyenlő bánásmód

A terhességről a munkavállalónak kötelessége tájékoztatni a munkaadót. Ezt legkésőbb a baba várható érkezése előtt 15 héttel meg kell tenni. Függetlenül a munkaviszony hosszától, a munkavállalónak joga van fizetett távollétre a terhesgondozás idejére, mely esetben a bérezése nem változhat. Tehát a munkaadónak kötelessége biztosítani a fizetett távollétet a terhesgondozás idejére viszont joga van igazolást kérni róla, az esetleges visszaélések elkerülése végett.

Amennyiben valaki megbizonyosodott róla, hogy gyermeket vár, az minél előbb közölje ezt a munkaadóval Érdemes felvenni a kapcsolatot a személyzeti osztállyal és megbizonyosodni arról, hogy a cég hivatalosan tudomásul vette a tájékoztatást.

 

Szvetlana története: 

A most következő eset azt bizonyítja, mennyire korrektek az angol munkaadók. Szvetlana terhes lett, amit észrevett a közvetlen főnöknője, akinek már két gyereke volt. Hiába, a rutin meg az évek… Rákérdezett a terhesség tényére és Szvetlana elmondta neki, hogy áldott állapotban van, viszont hivatalosan a menedzsment nem lett erről tájékoztatva. Másnap új szerződést írattak vele alá, mondván, megváltozott a munkaköri leírása. Szvetlana szó nélkül aláírta a szerződést, nem tudva, hogy az próbaidős. A terhességről továbbra se szólt hivatalosan, talán azért nem, mert azt hitte, azzal, hogy a csoportvezetőjének elmondta, egyúttal hivatalosan a menedzsmenttel is közötlet ezt a tényt. Egy hét múlva indoklás nélkül elbocsájtották, ami az ACAS szerint teljesen jogszerű volt, hiszen próbaidő alatt ezt bármikor megteheti a munkaadó. Lehet okulni ebből a történetből!

 

 

A terhesség tényét legkésőbb a baba várható érkezése előtt 15 héttel közölni kell a munkaadóval. A munkaadó kérhet írásos bizonyítékot a terhességről. Ezt MAT B1 –es nyomtatvány formájában az orvos vagy a szülész adhatja ki, a terhesség 21 hete után. Érdemes ezt az igazolást önkéntesen kikérni előre és ezzel együtt tájékoztatni a munkaadót, így elkerülve Szvetlana sorsát.

 

2 komment

Címkék: gyerek munkajog munkavállalás


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Állás hol? · http://www.cvonline.hu 2011.12.05. 14:22:53

Szvetlana esete igen durva szitu...se munka, se pénz és jön a gyerek...el kell olvasni minden apróbetűs részt szerződés aláirás esetén...

Árpádiusz 2011.12.05. 14:29:59

@Állást Keresek: Ebben teljesen igazad van. De tudod, alapból senki se gondolna arra, hogy mire megy ki a játék ilyen esetben. Ennél a cégnél annak idején én is megkaptam a magam kis ízelitőjét. Most már én is tudom, miért van főállású HR tanácsadójuk..
süti beállítások módosítása