Utolsó kommentek

NYOMJ EGY LÁJKOT!

Anglia, élet és munkavállalás

Ha angliai munkavállalást tervezel, jó helyen jársz. Ennek a blognak a célja ugyanis az informálás és a tapasztalatok megosztása.

NYOMJ EGY LÁJKOT!

My VisitorStat

2010.11.01. 05:42 Árpádiusz

Magyar hatóságok értesítése

 

A hivatalos álláspont szerint, aki külföldön kíván munkát vállalni, ezen szándékát köteles a magyar hatóságok felé közölni. Ebben az esetben felmerülhetnek bizonyos problémák:

Adóhatóság

Az éves adóbevallás miatt értesíteni kell őket arról, hogy külföldön vállalsz munkát. Itt a legfontosabb, hogy az angol adópapírok meglegyenek. Ezzel tudod igazolni a jövedelmed forrását illetve azt, hogy ez után te befizetted az adót.

Munkaügyi központ

Ha bármilyen juttatásban részesülsz, itt is szólni kell. Persze ezzel a lépéssel azonnal elveszted ezt a bevételi forrást.

Társadalombiztosító

Az, aki Angliában dolgozik, itt fizeti a helyi TB járulékot. Mivel a kettős TB fizetés hivatalosan nem engedélyezett, ezért erről a magyar felet értesíteni kell. Ez úgy működik, hogy az angol családorvostól kell kérni egy E104-es nyomtatványt, ezt kell a TB-nek elküldeni. Innentől kezdve, a munkavállaló idegen lesz a saját hazájában. Vagyis kiesik a TB rendszerből. Ezért sokan nem szólnak, hanem ismerősön keresztül fizetik a magyar hozzájárulást is.

Lakcímnyilvántartó

Bár nem ismerek olyat, aki bejelentette volna, hogy huzamosabb ideig külföldön akar lakni, de ismerve a magyar bürokráciát, belefér, hogy valaki hajléktalanná váljon. Hiszen az állandó lakcíme Angliában lesz. Ennek ellenére a tartós külföldön tartózkodást itt is be kell jelenteni. Ez Magyarországon a helyi jegyzőnél kell megtenni.

 Aki ezt otthon elfelejtette, az eleget tehet ennek a kötelezettségének a londoni konzulátuson is. Ebben az esetben a következőkre kell számítani:

Típus

Szükséges iratok

Eljárási díj

Ideiglenes (3 hónapot meg haladó) külföldi tartózkodás bejelentése

- Bejelentő lap kitöltése (helyben biztosított)

- Érvényes útlevél vagy személyazonosító igazolvány.

34 GBP

Végleges külföldi letelepedés bejelentése

- Bejelentő lap kitöltése (helyben biztosított)

- Érvényes személyazonosító igazolvány

- Lakcímkártya

- Kérelem a külföldön élő magyar állampolgár adatainak nyilvántartásához (helyben biztosított)

43 GBP

Fontos: A bejelentés megtételére kizárólag személyesen kerülhet sor a konzulátuson, ügyfélfogadási időben. A kérelem benyújtására csak előzetes időpont egyeztetés alapján kerülhet sor.

 A személyi igazolvány és lakcímkártya a bejelentéssel egyidejűleg bevonásra kerül.

Magyar Államkincstár

Gyermekes személyek részére fontos, hogy értesítsék a helyileg illetékes Államkincstárt a kiköltözés szándékáról. Ez azért is fontos, mert amikor Angliában igényelnek majd családi támogatást, a HMRC tájékoztatni fogja a magyar hatóságokat az igénylésről. Tehát aki a következő juttatásokban részesül Magyarországon, annak szólnia kell a MÁK-nak:

- Gyermekgondozási segély

- Gyermeknevelési támogatás

- Családi pótlék

- Fogyatékossági támogatás

 

Szólj hozzá!

Címkék: adó munkavállalás társadalombiztosítás előkészület papírmunka


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása