Utolsó kommentek

NYOMJ EGY LÁJKOT!

Anglia, élet és munkavállalás

Ha angliai munkavállalást tervezel, jó helyen jársz. Ennek a blognak a célja ugyanis az informálás és a tapasztalatok megosztása.

NYOMJ EGY LÁJKOT!

My VisitorStat

2011.03.09. 01:45 Árpádiusz

Szakmával és angoltudással 5. rész - Gépkezelő jogosítvány

 

Sajnos semmilyen hivatalos állásfoglalást nem találtam azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet könnyedén elismertetni bármilyen külföldön szerzett, könnyű- vagy nehéz gépkezelői jogosítványt Angliában. Ezért erre csak egy módszert tudok ajánlani, ami nem egy olcsó megoldás. Kérni kell egy hivatalos igazolást az Oktatási Hivataltól, ezt hivatalosan lefordíttatni angolra és így igazolni a megszerzett képesítést. Tehát a honosítás nem oldható meg könnyedén és erre egyszerű a magyarázat. Nagy hangsúlyt fektetnek a munka- és balesetvédelmi oktatásra. Bár ez sokszor csak egy vicc, de ennek eredményeként nem szokták figyelembe venni a külföldön szerzett ismereteket.

Másik lényeges eltérés, hogy meghajtás szempontjából nincs különbségtétel. Vagyis lényegtelen, hogy milyen motor hajtja a gépet. Kizárólag típusokban van elkülönítés. Erre következze néhány példa, az angol megnevezésével.

„béka”

Pumptruck

Targonca

Forklift truck vagy FLT

Homlokvillás emelő targonca

Counter balance

Tolóoszlopos targonca

Reach truck

Bendi

Bendi//Flexi Forklift

 Angliában három féle képen lehet megszerezni a megfelelő jogosítványt.

 1. In house training: Ennek lényege, hogy a munkahelyen kap a gépkezelő oktatást a cég saját oktatójától. Ezzel egy nagyon korlátozott jogosítványhoz jut az ember. Ugyanis az oktatás sok esetben részleges és csak a helyi vagy a céges viszonyoknak felel meg. Vagyis gyakorlati, elméleti és balesetvédelmi szempontból sem tökéletes, csak mondhatni elégséges. Az „ in house” jogosítvány  kizárólag az adott munkahelyen érvényes és a gépkezelő a későbbiekben ezt a tudást nem tudja hivatalosan bizonyítani, csak hivatkozni rá.

 2. On site training: Ez az oktatási forma az előbb említett „in house” hivatalos verziója. Ilyenkor az oktatást egy erre szakosodott cég munkatársa végzi a munkavállaló munkahelyén. Az oktatással kapcsolatos ügyintézés és az anyagi része is a munkaadót terheli. A különbség annyi, hogy ebben az esetben hivatalos, 3 évre érvényes jogosítványt kap a munkavállaló, igaz, csak elméletben. A munkaadók ugyanis nem szokták a megszerzett jogosítványt kiadni. Mondván, ezért ők fizettek, ebből a munkaadó máshol ne tudjon hasznot húzni.

 3. Off site training: Vannak bizonyos oktatással foglalkozó cégek, melyek fő profilja a raktározás, anyagmozgatás. Ezek a cégek, mintegy kiegészítésként foglalkoznak oktatással a saját telephelyükön.

Itt lehetőség van komplett oktatásra, frissítő képzésre illetve átképzésre egyaránt. Náluk lehetőség van a következőre is. Ha valaki felveszi velük a kapcsolatot és közli, hogy van gyakorlati tudása, pl. in house, akkor lehet kérni egy egynapos oktatást, amely 200 font és ezért már meg lehet kapni az angol gépkezelő jogosítványt. Ha valaki az alapoktól szeretne megtanulni pl. targoncázni akkor közel 700 fontos tandíjra számítson.

Szólj hozzá!

Címkék: munkavállalás nyelvtudás


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása