Utolsó kommentek

NYOMJ EGY LÁJKOT!

Anglia, élet és munkavállalás

Ha angliai munkavállalást tervezel, jó helyen jársz. Ennek a blognak a célja ugyanis az informálás és a tapasztalatok megosztása.

NYOMJ EGY LÁJKOT!

My VisitorStat

2011.04.20. 09:53 Árpádiusz

ÁFA kötelezettség Angliában

 Angliában £77.000 alatti forgalom alatt a cégek és vállalkozók nem kötelezettek VAT (ÁFA) regisztrációra. Ez azt jelenti, hogy ekkora forgalom alatt a termékeiket ÁFA rátétele nélkül árulhatják, így nagyobb nyereséget tarthatnak meg VAT-regisztrált versenytársaikhoz képest.

Nem kötelezettek ÁFA bevallásra, általában kevesebb adóhivatali ellenőrzést is kapnak.  Ennek ellenére önkéntesen lehet bármikor regisztrálni. Önkéntes regisztráció esetén azonban az angol adóhivatal teljes körű bizonyítást kér a cég működéséről. (Pl: iroda bérleti szerződés, kimenő – bejövő számlák, igazgató saját lakcímigazolása, stb). Azonban az önkéntes regisztráció gyakran felesleges és általában különböző tévhitek miatt kezdeményezik a cégek.

A leggyakoribb tévhit ezzel kapcsolatban, hogy ha az Európai Unión belül szeretne kereskedni a cég, akkor kell neki EU-s adószám. Ennek az az alapja, hogy a nem VAT-regisztrált cég ugyanolyan „nettó” számlát állít ki, mint a VAT-regisztrált cég, amikor a közösségen belüli értékestést végez, így a partner cég a másik Uniós országból kéri tőle az EU-s adószámot. Erre azonban nincsen szükség.

A másik ok, amiért önkéntesen akarnak regisztrálni a cégek, hogy tévesen azt hiszik, akkor nem kell ÁFÁ-t fizetni a másik országból vásárolt termékekre, szolgáltatásokra, mivel erről nettó számlát állít ki a másik Uniós országban lévő partner. Sajnos az ÁFÁ-t sehogy nem lehet elkerülni, csak minden cég a saját országában fizeti azt meg. Tehát ha az Ön angol cége Magyarországról vásárol, akkor a magyar partnerétől nettó számlát kap ugyan, de a vásárolt termék után az ÁFÁ-t (VAT-ot) Angliában kell bevallani és befizetni. Ez természetesen visszaigényelhető, mint bármely más költség számla ÁFÁ-ja. Az önkéntes regisztrációk többsége azonban felesleges. Ha a cég forgalma elér bármely 12 hónapban £77.000-ot, akkor már kötelező a VAT regisztráció. Ebben az esetben gyorsabb is a folyamat, mint önkéntes regisztráció esetén, ami akár 4-16 hét is lehet.

Szólj hozzá!

Címkék: adó vállalkozás


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása