Utolsó kommentek

NYOMJ EGY LÁJKOT!

Anglia, élet és munkavállalás

Ha angliai munkavállalást tervezel, jó helyen jársz. Ennek a blognak a célja ugyanis az informálás és a tapasztalatok megosztása.

NYOMJ EGY LÁJKOT!

My VisitorStat

2011.05.01. 14:49 Árpádiusz

Betegállomány Angliában

 

A hivatalos álláspont így hangzik:

Ha négy vagy több, egymást követő napig nem dolgozik, és a heti keresete meghaladja a 102 fontot, jogosult a Statutory Sick Pay (SSP) - kötelező táppénzre. Az SSP az a juttatás, amelyet a munkaadó a munkából betegség miatt hiányzó alkalmazottainak köteles fizetni. Ez a minimális pénzösszeg, amit betegség miatti távolmaradás esetén kaphat. Emellett munkaszerződése alapján további juttatásokra is jogosult lehet (contractual sick pay - szerződéses táppénz). Olvassa el a szerződését, és ellenőrizze, hogy mire jogosult.

A legtöbb alkalmazott jogosult az SSP-re, beleértve a részidős dolgozókat, a határozott idejű szerződéssel alkalmazottakat, és ügynökségi dolgozókat is. Az SSP legfeljebb 28 hétig tarthat. A szerződéses táppénz ennél hosszabb ideig tarthat. Szerződéséből megtudhatja, hogy ez érvényes-e önre. Ha nem kaphat SSP-t, vagy ha 28 hétnél hosszabb ideig volt beteg, munkáltatójától kap egy SSP1 nyomtatványt és indoklást. Az SSP1 nyomtatvánnyal folyamodhat munkaképtelenségi támogatás- vagy jövedelem-kiegészítésért (ESA) a helyi támogatási hivatalhoz, amennyiben nem jogosult SSP-re vagy szerződéses táppénzre.

--------------------------------------------------------------------------------------

  Ha valaki megbetegszik és elmegy a háziorvosához, akkor több opció közül választhat, természetesen a betegség fajtájától függően.

 -Kérhet táppénzes papírt (sicknote), ezzel a munkából való távolmaradást lehet igazolni. Itt is két verzió van:

 Ha az orvosi igazolás 8 napnál kevesebb időre szól, akkor a munkáltatónak az úgynevezett "self-certification"-t kell bemutatni. Ez egy formanyomtatvány, amit az alkalmazott maga tölt ki. Ebben szerepel a hiányzás oka és rákérdeznek arra, hogy voltál-e orvosnál. Ezzel két gond van.  A háziorvoshoz nem könnyű időpontot kapni. Általában 1 hétre adnak időpontot. Persze elmehetsz a dokihoz és kérhetsz táppénzes papírt, de ha a napok száma nem haladja meg a 8 napot, akkor 15 GBP-t kell a dokinak fizetned. A dolog szépséghibája, hogy a munkáltató saját maga döntheti el, hogy elfogadja-e az önigazolást. A tapasztalatok azt mutatják, hogy nem fogadják el, vagyis fizetetlen hiányzásnak minősítik. Ha viszont viszed a fizetős igazolást a dokitól, akkor a cég se szórakozik.

 -Nyolc napot meghaladó hiányzás esetén mindenképp kell az orvosi igazolás, ami ebben az esetben ingyenes. Természetesen a munkáltatók szeretnek trükközni. Például:

 Ha nincs meg a 6 hónap munkaviszonyod, nem jár táppénz se. A táppénz összege lépcsőzetesen csökken. Vagyis ha két hétig vagy beteg, akkor a fizetés 100%-át fizetik, de ha már 3 hetet, akkor csak az 50 %-át.

 -Fit-note egy áthidaló megoldás lehet bizonyos betegségeknél.

 A példa kedvéért: Beteg voltál 2 hónapig, de szeretnél visszamenni dolgozni. Viszont a betegség annyira megviselt, hogy nem tudsz minden munkafolyamatot elvégezni. Ilyenkor kérhet a munkáltató a háziorvostól potom 60 GBP-ért egy fittségi jelentést. Ebben a doki leírja, hogy pl. nem emelhetsz nehezet vagy, hogy a munkavégzésnél felügyeletre szorulsz. Ebben az a jó, hogy újra dolgozhatsz. Ezzel egyrészt több pénzhez jutsz, mint a táppénz. Másrészt megmutatod a cégnek, hogy nem a táppénzre hajtasz. Magyarul megmarad a munkád.

 Megjegyzés: az itteni ügynökségek szeretnek visszaélni azzal, hogy a melósok nem tudnak angolul és nem ismerik a jogaikat. Ezért itt sok esetben előfordul az, hogy nincs se táppénz, se szabadság. Kizárólag a munkában töltött napok után kapsz pénz. Persze nem mind inkorrekt, de a többségük szeretik átvágni az embert. Találkoztam nagyon kirívó esetekkel is, de nem lehetet tenni semmit, hiszen a kárvallott elvesztette volna a munkáját, ha szóvá teszi a visszaélést. A céges alkalmazottak is áldozatává válhatnak a "kiskapus" dolgoknak, de ez annyira nem jellemző. Ezért a megjegyzésem lényege a következő. Táppénzről csak az álmodjon, aki céges alkalmazott és nem bérmunkás.

Szólj hozzá!

Címkék: egészség munkajog munkavállalás pénzkereset


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása