Utolsó kommentek

NYOMJ EGY LÁJKOT!

Anglia, élet és munkavállalás

Ha angliai munkavállalást tervezel, jó helyen jársz. Ennek a blognak a célja ugyanis az informálás és a tapasztalatok megosztása.

NYOMJ EGY LÁJKOT!

My VisitorStat

2011.05.26. 04:12 Árpádiusz

Román állampolgárok munkavállalása Angliában 1.rész

  Mivel nemrég egy romániai magyar honfitársunk fordult hozzám segítségért, ezért úgy érzem érdemes ezzel a témával is foglalkozni. A lényeg, hogy elég macerás az ő helyzetük, de persze vannak kiskapuk és persze vannak a kiskapuk kinyitására szakosodott londoni székhelyű „cégek” is. Részemről a végső következtetés és egyben jó tanács a következő. Tessék elkezdeni a honosítást. Tudom, hogy hosszadalmas procedúra, de megéri.Tehát a munkavállalás nem egyszerű nekik, de hogy a tájékoztatás teljesen hiteles legyen, lefordítottam magyarra az erre vonatkozó rendelkezést:

 Román és Bulgár nemzetiségűek alkalmazása az Egyesült királyságban

 2007. január elsejétől  mint az Európai Gazdasági Térség (EGT) állampolgárai, bolgárok és a románok jogosultak a  szabad beutazáshoz és tartózkodáshoz bármelyik EU-tagállamban.

A bolgár és román állampolgároknak munkavállalói engedélyre van szüksége, ha az Egyesült Királyság területén kívánnak dolgozni, kivéve, ha mentesülnek ez alól. Ez a korlátozás 2013 év végéig van érvényben.

 1.Szakasz: Accession Worker Card-ot igénylő foglalkozások

 Alap esetben minden munkavállalónak szüksége van az úgynevezett Accession Worker Card-ra (AWC). Bizonyos esetekben a román és bulgár állampolgárok úgy is megigényelhetik, hogy egyúttal nincs szükség arra, hogy a munkaadó kérvényezze a munkavállalási engedélyt. A kivételt képező kategóriák a következők:

(a) Repülőtéri földi személyzet, tengerentúli légitársaságok esetében

(b) „Au-pair” munka

(c) Belső munkás privát háztartásban, pl. takarítónő, kertész

(d) Vallási felekezet hivatalos képviselője

(e) Tengeren túli ország állami alkalmazottja

(f) Posztgraduális orvosok, fogorvosok és háziorvos gyakornok

(g) Magánalkalmazottak diplomáciai háztartásban

(i) Kizárólagos képviselők

(j) Tanárok és nyelvi asszisztensek

(k) Tengeren túli szakképzést szerzett nővérek

(l) Önkéntes munkások

 Ha a munkaviszony nem tartozik a felsorolt kategóriák egyikébe se, akkor a munkavállalási engedély megszerzésének folyamata két részből áll:

-Az angol munkaadónak engedélyeztetnie kell a munkaviszonyt a munkavállalás szabályainak megfelelően.

-A román vagy bulgár állampolgárnak kérelmeznie kell az AWC-t.

 Az angol munkaadónak ki kell töltenie a munkavállalási engedélyt igénylő űrlapokat (WP1, WP3, SR1, PD1, MTI1, WPSI és SB1) az ide vonatkozó útmutatók segítségével az alábbiak szerint:

-Üzleti és kereskedelem

-Képzés és gyakorlatszerzés

-Sport és szórakozás

-Ágazat alapú rendszerek és

-Diák, szakmai képzés

 

FOLYT. KÖV.

Szólj hozzá!

Címkék: román munkavállalás


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása