Utolsó kommentek

NYOMJ EGY LÁJKOT!

Anglia, élet és munkavállalás

Ha angliai munkavállalást tervezel, jó helyen jársz. Ennek a blognak a célja ugyanis az informálás és a tapasztalatok megosztása.

NYOMJ EGY LÁJKOT!

My VisitorStat

2011.05.29. 21:38 Árpádiusz

Román állampolgárok munkavállalása Angliában 4. rész

 3. Szakasz Gyakori kérdések

-Mi az Accession Work Card?

 Ez a kártya határozza meg, hogy a birtokosa milyen típusú munkát vállalhat. Ilyen kártyára van szüksége a magasan képzett és az alapképzettségű személyeknek, ill. munkavállalási engedélyhez nem kötött munkát vállalni kívánóknak. A munkavállalónak az AWC kártyát az Egyesült Királyságba való kiutazás előtt kell megigényelnie.

 -Hogyan juthat munkavállalási engedélyhez szakképzetséggel rendelkező személy?

 Meg kell pályáznia egy angliai székhelyű cég állásajánlatát. Ez alapvetően szükséges, ha az Egyesült Királyságban kíván munkát vállalni. Ezek általában szakképesítést igénylő munkák.

 -Mi a szezonális mezőgazdasági munkás rendszer?

 Az ilyen jellegű munkavállalásra csak 18 éven felülieknek van lehetőségük. A munkavállalás korlátozott, de 6 hónapot meghaladhatja.

 -Mi a magasan képzett bevándorló program?

 Highly Skilled Migrant Programme (HSMP) A munkavállaló részére lehetőséget ad, hogy konkrét állásajánlat, üzleti terv vagy munkahely teremtési szándék nélkül jöjjön az Egyesült Királyságba. A HSMP pontozásos rendszerben működik. A pontozáskor figyelembe vett tényezők: Szaktudás, korábbi eredmények, angliai tapasztalat,  nyelvtudás.

 -Vállalhat-e munkát Román vagy Bulgár diák?

Igen, de csak abban az esetben, ha rendelkeznek „sárga” munkavállalási kártyával. Ebben az esetben heti 20 órát dolgozhatnak. Vakáció idején, ill. gyakorlatszerzés céljából többet is.

 -Mi a helyzet az egyéni vállalkozással?

 Az EU-s jog lehetővé teszi, hogy egyéni vállalkozóként dolgozzanak az Egyesült Királyság területén.

A teendők ebben az esetben a következők:

-Regisztráció az Inland Revenue-nál (adóhatóság)

-National Insurance Number igénylése (társadalombiztosítás) mint egyéni vállalkozó

.....................................................................................................................

 

- Angol munkaerő közvetítő ügynökség kérelmezhet-e munkavállalási engedélyt?

 A törvény ezt egyértelműen tiltja. Munkaerő bérlő- és közvetítő ügynökség nem kérvényezhet munkavállalási engedélyt. Ez vonatkozik arra az esetre is, ha az ügynökség csak fejvadászként szerepel. Kivételt képez ez alól, például ha az ügynökség „au-pair” munkát közvetít, de ebben az esetben a külön erre érvényes szabályozást kell figyelembe venni.

Mi az illegális munkáltatás szankciói?

 Ha illegális alkalmazás történik a munkavállaló minimum 1,00 font maximum 5,000 font és/vagy 3 hónap elzárással büntethető.

Mivel szembesülhet a munkaadó ebben az esetben?

 Illegális alkalmazás esetén a munkaadó minimum 5,000 fontra és/vagy börtönbüntetéssel súlytható.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: román munkavállalás


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása