Utolsó kommentek

NYOMJ EGY LÁJKOT!

Anglia, élet és munkavállalás

Ha angliai munkavállalást tervezel, jó helyen jársz. Ennek a blognak a célja ugyanis az informálás és a tapasztalatok megosztása.

NYOMJ EGY LÁJKOT!

My VisitorStat

2011.06.28. 00:01 Árpádiusz

(SZ)Állásközvetítők 5. rész – Amikor valami nem stimmel

 Ha valaki veszi a fáradságot és odafigyel a részletekre, akkor érdekes dolgokat tapasztalhat a cégekkel kapcsolatban. A google kereső nagyon hasznos tud lenni. Az alábbi esetben igencsak bőbeszédű találatokat lelhet az érdeklődő:

 http://shp.hu

http://angliaimunka.shp.hu

Andrei Zsuzsa és kisegyüttese, aki megalakította a Newjob Employment Agency Ltd.-t, több weboldalt is üzemeltet. Ha valaki beírja a Google keresőbe, jót nem olvashat róluk. Persze nem akarom se védeni, se gyanúsítani őket. Ha valakinek baja van a fent említett csapattal, akkor nem az internet erre a megfelelő fórum. Erre találták ki a rendőrséget és az adóhivatalt. De minden esetre az ilyenekre szokás mondani, hogy cinkes. Az ember hamar elveszíti a bizalmát és elkezd tovább keresni.

A bejegyzésem nem maradt válasz nélkül. Andrei Zsuzsával folytatott levelezésem itt olvasható:

http://about-uk-work.blog.hu/2011/06/29/andrei_zsuzsa_levele

 De mi van akkor, ha nem talál az ember semmit? Ilyenkor kell odafigyelni a weboldal tartalmára. Erre pedig következzen az alábbi példa:

 http://www.labour-portal.com

 Egy igazán profi és legálisan működő vállalkozás látszatát keltő valami. Azért valami, mert nem tudom őket bekategorizálni. Az biztos, hogy nem ügyfélközpontú a csapat. Ha valaki a weboldalon keresztül veszi fel velük a kapcsolatot, hamar kap egy kétnyelvű e-mail-t. Ennek az a lényege, ha nem küldesz nekik önéletrajzot, le se szarnak. Vagyis esély sincs az érdeklődésre. De vegyük sorba, vajon mi is lehet a háttérben:

- Lehet, hogy magyar székhelyű a cég. Bár ennek semmi nyomát nem találni. Ajánlanak személyre szabott nyelvoktatást és bemutatkozó videó készítést. Kíváncsi lennék, ez utóbbi mennyibe kerül,.Miért nem lehet egy e-mailre válaszolni?

- Lehet, hogy angol a cég. Hiszen londoni székhelyű ügynökségnek van bejegyezve. Furcsa mód azonban egy szóval se állítják, hogy ezzel foglalkoznának. Csak a tanácsadást pedzegetik. Ennek ellenére az oldal tele van angol állásajánlatokkal.

- Lehet, hogy szobakiadással foglalkoznak, hiszen az angol állásajánlatoknál konkrét összeg szerepel a szobabérlésnél. Igaz, ezek Liverpool környékéről származnak. De akkor most londoni vagy liverpooli?

- Lehet, hogy nemzetközi a cég. Bár angol bejegyzésű, az oldal tele van egyéb országokból származó álláslehetőségekkel. Mindegyik a komolyság látszatát kelti, de az is lehet, hogy ez az egyetlen cél és valójában egyik állás sem valós.

- Végezetül felmerült egy információ, mely szerint a cég 200 font regisztrációs díjat kér minden munkakeresőtől. Ha valakinek nem szereznek munkát, akkor egy év után ezt az összeget visszakapja. Fizetni kell! De miért is? Nem értem. De felmerül egy másik kérdés is. Mi a garancia arra, hogy valaki visszakapja ezt az összeget? Összességében a weboldal és a ”cég” valós, komoly vállalkozás látszatát kelti, de ha az ember jobban odafigyel, akkor csak a kérdések és a kétkedés marad. A bizalom pedig elszáll….

Sajnos az alábbi cég is hasonló stílus: http://www.londonimunka.eu

 

 „Pénznyelő”

 Az alábbi becenevet egy hölgy nevével kapcsolatban olvastam, de ne menjünk a dolgok elejébe. A történet egy megkereséssel kezdődött.  Az egyik kedves olvasóm érdeklődött egy „cég” után. Szállodai munkákat ajánlott a cég, de nem lehetett semmi konkrétumot tudni róluk. E-mail cím alapján előkerült egy honlap, mely annyira gagyi volt, hogy elröhögtem magamat, amikor megláttam.

http://coreservicesltd.co.uk/services.htm 

Röviden utána néztem a cégnek és végső soron semmi bizalmam nem volt hozzájuk. Olvasómnak azt javasoltam, hogy menjen el az állásinterjúra, de csak a poén kedvéért. Pár nap múlva ez meg is történt, a Bem rakparton, egy hotel alagsorában. Ennek eredményeként az alábbi levelet kaptam:

 „Tegnap voltam azon az interjún, amiről írtam. Elég gyanús az egész. Az art' hotelben tartották, a Bem rakparton. Beküldtek egy különterembe, ahol ki kellett töltenem egy jelentkezési lapot, a terem elejében körbe öltönyös férfiak ültek, de nekem nem is kellett velük beszélgetnem, csak egy magyar nővel, aki egy szót se kérdezett tőlem angolul, viszont elhadarta, hogy menjek ki hozzá lakni 70 fontért/hét +transzfer+ ügyintézési díj meg persze kaució, ha már kint vagyok, elküld ott egy interjúra, amire felkészít. Az még egy dolog hogy, nincs is szó biztos állásról és az egész megint egy újabb szállásadó ügynökség, DE RÁADÁSUL a szállásról egy szót sem ejtett csak hogy 3. zóna. E-mail címe és magyar telefonszáma sincs csak egy angol szám, amire SMS-ben meg kell írni hogy mikor érkezik a repülőm. Tehát azt várja, hogy úgy menjek ki, hogy egy képet nem láttam a lakásról, és a címet se tudom!! Másoknak egyébként, akik nem a takarítói állásra jelentkeztek, el kellett beszélgetniük a zselézett hajú öltönyös "úriemberekkel" is, hogy nekik van-e konkrétan közük a szállodához azt nem tudom, de úgy tűnt, egymás közt mintha románul beszéltek volna. De ebben már nem vagyok 100% biztos. Egyébként az aktuális hotellánc ahová küldenének: grangehotels.com, a magyar hölgy neve Sike Judit. Azzal próbált meggyőzni, hogy neki érdeke, hogy tudjam fizetni a szállást, tehát hogy találjak munkát. Nem volt túl meggyőző..”

 Mit is mondhatnék erre? Úgy gondoltam, még egy esélyt adok nekik és beírtam a keresőbe az említett hölgy nevét, ekkor bukkant fel a címben említett becenév. Édes, úgye!?

 

4 komment

Címkék: ügynökségek munkavállalás vámszedők andrei zsuzsa


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mac911 2011.10.01. 09:40:45

Kedves Árpádiusz!
Két nap alatt végigolvastam a blogodat, nagyon hasznosnak és tanulságosnak találom az infóidat. Ha időd engedi, kérdeznék tőled. Akár privátban is válaszolhatsz. A párommal és a gyerekemmel Prestonba készülünk még az idén. Ottani magyar segítségünk van, plusz a feleségem jól beszél angolul (én kevésbé jól :). Olvastam, hogy vannak nem ajánlott kinti munkaközvetítő cégek, azonban ismersz-e olyanokat, akik megbízhatóak (konkrétan Prestonban)? Szállás ügyben kapcsolatban állunk egy prestoni céggel, ott is egy magyar sráccal, azt hiszem, ő a tulaj. Az általa felajánlott szállások közül találtunk egyet, ami megfelelne, de telefonon azt mondta, hogy hat hónapot alá kellene írnunk (gondolom, ha előbb lelépünk onnan, akkor ugrik a kaució). Ezt a hat hónapot mi sokalljuk. Ez is lehúzási kísérlet lenne? Nem merünk vaktában nekiindulni, legalább a lakást szeretnénk biztosra tudni.

Árpádiusz 2011.10.01. 10:03:59

@Mac911: Tisztelt Mac911!

Ma, vagy holnap részletesen válaszolok privátba a leveledre.
Elöljáróban a következő. Több, mint 30, legális, szakosodott
ügynökség van Prestonban. Vannak helyi és országos irodák.
Szak- és angoltudás szerint kb.3-4 helyen is lehet próbálkozni.

A szóban fogró ingatlanos, ha jól sejtem Mazik Norbert.
Ő 5 éve csinálja, teljesen legálisan. Csak ajánlani tudom.
Ingatlan irodáknál a 6 hónap kaució mondhatni a szokásos,
ha valaki frissen érkezik és házat akar kivenni. Szoba
esetében ez 4 hét szokott lenni. Tehát ez nem kamu.

Üdv.: Árpádiusz

Wemese 2012.02.09. 13:51:21

Üdv Árpádiusz!
Nagyon tetszenek a kommentjeid és a legjobb időben akadtam rá ahhoz, hogy jobban végiggondoljam, hogy kire/kikre is bízzam rá magam a külföldi munkavállalás kezdő lépésénél. Én naívan azt hittem, hogy megtaláltam a nekem való ügynökséget, aki biztosan segítségemre lesz a munkakeresésben, de miután elolvastam a cikkedet (amelyikben őket is megemlíted, és nem pozitív értékelést adva róluk), nos, hamar elszállt a lelkesedésem. No nem attól, hogy elinduljak, hiszen itt (itt:M.o., ezen belül is Miskolc) már semmi reményem arra, hogy munkát találjak, hanem, hogy milyen közreműködő segítségével induljak neki. Jelen pillanatban úgy gondolom, hogy a legjobb lesz felvenni a kapcsolatot a kint élő ismerősökkel, hátha valaki segít elindulni az úton. Nem akarok ezzel senkinek sem a nyakába akaszkodni, csak megérdeklődni, hogy Ő/Ők milyen úton-módon jutottak kint munkához. Minden esetre még1x gratulálok a blogodhoz, és sok sikert a továbbiakhoz.
U.i.: Azt nem ígérem, hogy nem foglak zaklatni kérdésekkel a későbbiekben :))

Árpádiusz 2012.02.09. 14:04:00

@Wemese: Kedves Emese! Köszönöm az elismerést. Nyugodtan lehet "zaklatni", ha ezzel meg tudom könnyíteni a dolgodat. :)
süti beállítások módosítása