Utolsó kommentek

NYOMJ EGY LÁJKOT!

Anglia, élet és munkavállalás

Ha angliai munkavállalást tervezel, jó helyen jársz. Ennek a blognak a célja ugyanis az informálás és a tapasztalatok megosztása.

NYOMJ EGY LÁJKOT!

My VisitorStat

2011.01.23. 14:15 Árpádiusz

Banki hitelekről röviden

 Overdraft

Általában fél éves ügyfélmúlt után lehetőség van úgynevezett overdraft-ot kérni a számlavezető banktól. Ez nem más, mint egyfajta alacsony kamatú hitel. Ennek összege 50-250 font között mozog, vagyis ennyivel lehet mínuszba menni a saját bankszámlánkkal. Előnye, hogy nem kell magas kamatot vagy büntetést fizetni arra az esetre, ha megszorul az ember.

Personal reserve

Ez egy extra hitelkeret, melynek összege 100-500 font lehet. Ezt a keretösszeget heti 10-20 fontos díj fejében lehet használni.

Személyi- és lakáshitelek

Minimum 5 éves számlamúlt és jó adósbesorolás szükséges. Személyi kölcsönt 5,000-25,000 font közötti összegben lehet kérni. Lakásvásárlási hitel esetén minimum 10, de sok esetben 15-20 % önrész megléte mellett lehet hitelhez jutni. Minden esetben érdemes a számlavezető bank hitelkalkulátorát igénybe venni.

Szólj hozzá!

Címkék: bank pénzkereset


2011.01.21. 07:17 Árpádiusz

Bankkártya használata Angliában

 Ellentétben Magyarországgal, az angol bankok nem akarnak minden bőrt lehúzni az emberről. Ennél fogva nem csak az alap bankszámla vezetése ingyenes, de a bankkártya használata is. Vagyis a bankok által üzemeltetett automatákból ingyen lehet kézpénzt felvenni, továbbá ingyenes a bankkártyához köthető minden tranzakció.

 

 

 Egyetlen kivétel a Link által üzemeltetett ATM. Ilyen készpénz automatákkal vegyesboltokban lehet találkozni és 2 font alatti összeget von le minden egyes pénzfelvételnél.

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: bank pénzkereset


2011.01.19. 07:12 Árpádiusz

Pénzátutalás Magyarországra

 Angliában két olyan cég van, melynek Magyarországon is vannak kirendeltségei, így rajtuk keresztül lehet pénzt hazaküldeni:

 

Western Union

Saját üzlethálózattal nem rendelkeznek Angliában. Viszont sok boltban hozzáférhető a szolgáltatásuk. Így személyesen lehet elintézni a pénzküldést és az pár napon belül megérkezik Magyarországra. Magyarországon a Magyar Postával állnak szerződésben, ennél fogva bármely postahivatalban fel lehet venni a pénzt.

Kényelmesebb módja a pénzküldésnek, ha valaki a Western Union honlapján keresztül intézi a pénzküldést. Ebben az esetben a fizetés bankkártyával történik. Ha valaki csak néhány alkalommal akarja ezt a szolgáltatást használni, akkor különösebb gond nélkül megteheti. Ha viszont rendszeresen akar pénzt küldeni a WU honlapján keresztül, akkor be kell, hogy regisztrálja magát.

http://www.westernunion.com

MoneyGram 

Magyarországon mindössze 16 fiókkal rendelkező céggel áll kapcsolatban. A MoneyGram esetében is lehet személyesen intézni a pénzküldést illetve az internet használatával. Bővebb információt a cég honlapján találhatsz:

https://www.moneygram.com

 

Money Transfer Card 

Bizonyos bankoknál lehetőség van olyan bankkártyát kérni, mely kizárólag bankautomatás kézpénzfelvételre használható. Ebben az esetben az igénylő a nevén futó bankszámlához csatolva, de külön számlaszámmal kapja meg a kártyát. Erre a számlára elhelyezett összeget vehetik fel az otthoniak a bankautomatából.

 

 paypal-logo-2010.jpg

PayPal 

Internetes pénzutalási forma, mely használatához a küldőnek és a fogadónak egyaránt szüksége van bankszámlára. Ebben az esetben a Paypal közvetítő szerepet játszik és bárki regisztrálhat. A regisztráció angol, francia, spanyol és kínai nyelven történhet. Szerencsére  van magyar nyelvű „blog” ami magyarul magyarázza el a regisztráció menetét:

http://magyar-paypal-regisztracio.blogspot.co.uk/2007/12/paypal-regisztracio-1.html

 A regisztrációt követően a bankszámlát és/vagy bankkártyát hitelesíteni kell. Ennek menete a következő: a PayPal generál egy kis összegű tranzakciót, mely referencia kódot kap. Az összeg és a referenciakód megadásával lehet a hitelesítést elvégezni. Ezen fizetési mód egyetlen hártánya az, hogy a hitelesités időbe telhet.

Hivatalos honlap: https://www.paypal.com

Hivatalos leírás: https://www.paypal-europe.com/magyar

 

Szólj hozzá!

Címkék: bank pénzkereset


2011.01.17. 02:47 Árpádiusz

Fizetési csekk beváltása

 Előfordulhat bizonyos esetekben, hogy nem sikerül bankszámlát nyitni az első munkabér kifizetéséig. Ilyenkor a legtöbb munkáltató hajlandó csekken kifizetni a bért. A csekket könnyedén kézpénzre lehet váltani bármelyik pénzátutalással foglalkozó üzletben. Ilyenek a Money Gram vagy épp a Western Union. A csekket azonnal kézpénzre lehet itt váltani, de ezért komoly kezelési költséget levonnak.

 Ha valaki idő közben bankszámlát tudott nyitni, akkor a számlavezető bankfiókban kezelési költség nélkül tudja a számláján jóvá íratni a pénzt. Ekkor viszont 3-5 munkanapba telik, mire a pénz a számlán megjelenik.

Szólj hozzá!

Címkék: bank pénzkereset


2011.01.15. 04:03 Árpádiusz

Árak Angliában avagy az idő pénz

 

Szerintem nincs olyan ember, aki kiérkezését követő hetekben ne számolt volna át mindent forintra. Nos, én is beleesetem annak idején ebbe a hibába. Igen, hiba. Ugyanis semmi értelme. Egyszerű oknál fogva. Itt más a munka értéke. De, hogy érthető legyen. Lehet, hogy Magyarországon valami 100 Forint, Angliában pedig átszámítva 120 Forint értékű Fontot kell érte fizetni, de nem mindegy, hogy ezért a pénzért mennyi időt kell ledolgozni.

 Most pedig az árakról. Íme, néhány angliai bolt honlapja. Itt meg lehet nézni az aktuális árakat, lehet számolni, hogy mi mennyibe kerül átszámítva, de egy valamit ne felejtsünk el. Angliában egy óra alatt 1,200 Forintnyi Fontot lehet megkeresni minimálbérrel.

Hipermarketek:

http://www.asda.com/

http://www.iceland.co.uk/

http://www.morrisons.co.uk/

http://www.sainsburys.co.uk

http://www.tesco.com/

Műszaki boltok:

http://www.comet.co.uk

http://www.currys.co.uk

http://www.maplin.co.uk/

http://www.pcworld.co.uk

Ruházat és sportfelszerelés:

http://www.primark.co.uk/

http://www.sportsdirect.com/

Katalógusáruházak:

http://www.argos.co.uk

http://direct.tesco.com/

Telefon és internet:

http://www.phones4u.co.uk/

http://www.carphonewarehouse.com/

Szólj hozzá!

Címkék: költségek pénzkereset


2011.01.13. 03:14 Árpádiusz

Angliai érdekképviseletek – National Debtline

 Ennek a szervezetnek az a célja, hogy adósság-csapdába esett embereken segítsen. Első sorban tanácsadással foglalkoznak, de jogi segítséget is tudnak nyújtani, ha kell.

 

http://www.nationaldebtline.co.uk/

Szólj hozzá!

Címkék: érdekképviselet


2011.01.11. 01:47 Árpádiusz

Bankkártya trükközés angol módra

Nemrég felütötte a fejét minálunk egy új trükk, mellyel a gyanútlan embereket húzzák le kisebb-nagyobb összeggel. A dolog szépséghibája, hogy teljesen legális. Kihasználja a bankrendszer hibáját és nehéz ellene védekezni. De először is tisztázni kell két fogalmat, mely a bankkártyás fizetéshez tartozik.

 

Direct Debit. Ez egyfajta folyamatos banki megbízás. Direct Debittel fizeti az ember a telefonszámlát, a közüzemi számlákat,stb. Ehhez a tranzakcióhoz az ügyfél megadja a bankszámla adatait a szolgáltatónak. Tehát bankszámla-szám és short-code. A szolgáltató egy megbízási kódot használ, mely minden esetben azonos. Ha bárkinek problémája van, bemegy a bankba és az ügyintéző egy perc alatt le tudja tiltani a Direct Debitet. Innentől kezdve a szolgáltató nem tehet semmit, a bank nem fogja elfogadni a megbízási kódot. Téma lezárva.

 Card Payment. Ez egyedi bankkártyás vásárlásnak felel meg. Mint amikor kártyával fizet az ember. A szolgáltató ilyenkor a bankkártya adatait használja. Vagyis a 16 számjegyű bankkártya számot és a kártya hátoldalán lévő biztonsági kód utolsó három karakterét.

Elvileg amikor az ilyen fizetés az interneten történik, biztonságos böngészési módban és a szolgáltató nem menti el az adatokat, hanem online továbbítja a kártyakibocsátónak, az pedig a banknak. Ezzel a módszerrel zajlik az eseti tranzakció.

A trükk

 Ezt a módszert különböző cégek használják, a szolgáltató ipar minden szegmensében. Hitelminősítők, de filmkölcsönzők, társkereső oldalak, online boltok is.

 A lényeg, hogy a gyanútlan ember az interneten szeretne igénybe venni egy szolgáltatást. A szolgáltató felajánlja a próbaverziót, mely például féláron van. Ennek igénybe vételekor meg kell adni személyes és bankkártya adatokat. Ezek után ki kell pipálni azt a részt, hogy elfogadod a felhasználási feltételeket és már véged is. Ezzel ugyanis több dologhoz mindenképp hozzájárul az ember.

1. A személyes adatait reklám célból eladhatja a szolgáltató harmadik fél számára

2. Az ügyfél hozzájárul, hogy a szolgáltató eltárolja a bankkártya adatait

3. A próbaverzió lejárta után előfizet a teljes verzióra

 Példának okáért. Valaki hitelminősítést akar csinálni, hogy tudja, mennyi esélye van személyi kölcsönre vagy hitelkártyára. Beregisztrál egy ilyen weboldalra. Első alkalommal kifizet 7,5 fontot és azt hiszi, ezzel az ügy le van zárva. Aztán a következő hónapban levonnak tőle 15 fontot. Aztán újra és újra. Ekkor berohan a bankba, de ott nem fognak segíteni, mivel a tranzakció Card Payment-es. Tessék a kártyakibocsájtóhoz fordulni. A kártyakibocsájtó se tud semmit se tenni, mivel minden egyes levonás egyedi tranzakció. Azt mondja, vedd fel a kapcsolatot a szolgáltatóval. És ekkor szembesül azzal, hogy apró trükkökkel a szolgáltató megnehezíti ezt, majdnem lehetetlenné téve.

 Jópár ismerősöm megjárta már és csak egy megoldást találtam, amivel ha már megtörtént a trükk, könnyedén visszavághatunk. Le kell tiltani a bankkártyát. A kártya hátoldalán van egy segélyvonal telefonszám, ezt fel kell hívni és azt mondani, hogy elveszett a kártya. Az operátor azonnal letiltja a kártyát, azt már lehet is a kukába dobni. A kártyakibocsájtó pedig 1-2 napon belül küld egy másikat. Az új kártyának új száma van és új biztonsági kódja. Kérésre viszont megtartja a régi PIN kódot, így nem kell újat megjegyezni. A tisztelt „szolgáltató” pedig hoppon marad, hiszen nem létező kártyaadatokkal nem tudja végrehajtani a további tranzakciókat.

Szólj hozzá!

Címkék: anglia


2011.01.09. 23:17 Árpádiusz

Angol pénzismeret – Bankjegyek

 Angliában 5, 10, 20 és 50 fontos bankjegyek vannak forgalomba. Skócia területén használják a 100 fontos bankjegyet is, de ezzel nem hiszem, hogy sokan fognak találkozni.

Szólj hozzá!

Címkék: anglia


2011.01.07. 23:14 Árpádiusz

Angol pénzismeret – Aprópénzek 2.

 Jöjjenek a nagyobb címletű fémpénzek, melyek már igazi vásárlóértékkel bírnak:

Szólj hozzá!

Címkék: anglia


2011.01.05. 23:08 Árpádiusz

Angol pénzismeret – Aprópénzek 1.

 Ha már annyi szó esett a pénzről, itt az ideje, hogy lássuk is miről van szó. Először is következzenek a fémpénzek. Angliában 1, 2, 5, 10, 20 és 50 penny-s továbbá 1 és 2 fontos pénzérmék vannak forgalomban.

Szólj hozzá!

Címkék: anglia


2011.01.03. 09:56 Árpádiusz

Bank holiday - 2013

 

Ebben a bejegyzésben az idei évre szóló hivatalos munkaszüneti napok dátumát szeretném megosztani. Ezeken a napokon nincs banki/ hivatali szolgáltatás, ill. tömegközlekedés. A dátumok Anglia és Wales területére vonatkoznak.

Public holiday 2013, Anglia és Wales területén

Megnevezés

Ideje

Újév napja

Január 1

Nagypéntek

Március 29

Húsvét hétfő

Április 1

Kora májusi Bank holiday

Május 6

Tavaszi Bank holiday

Május 27

Nyári Bank holiday

Augusztus 26

Karácsony napja

December 25

Boxing day

December 26

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: anglia


2011.01.01. 20:13 Árpádiusz

Bank holiday - történelem

 Bank holiday – Munkaszüneti napok

 

Anglia és Észak-Írország területén a munkaszüneti napokat Bank holiday-nak vagy Public holiday-nak nevezik. Ilyenkor a bankok, állami intézmények zárva vannak, de a szolgáltató szektor ekkor is működik.

 Az első tőrvény, ami erről szól 1871-ben született és 4 napról szólt. Manapság területenként változó, más Wales és más Skócia területén. Ám országosan elfogadottan 2011-ben 9 nap lesz.

 A hatályos törvény szerint senkinek se jár alanyi jogon. Ez azt jelenti, hogy a munkavállaló munkaszerződésétől függ, Bank holiday-kor jár-e neki szabadnap és az fizetett-e.

Szólj hozzá!

Címkék: anglia


süti beállítások módosítása