Utolsó kommentek

NYOMJ EGY LÁJKOT!

Anglia, élet és munkavállalás

Ha angliai munkavállalást tervezel, jó helyen jársz. Ennek a blognak a célja ugyanis az informálás és a tapasztalatok megosztása.

NYOMJ EGY LÁJKOT!

My VisitorStat

2010.11.07. 14:10 Árpádiusz

Szálláskeresés

 

Ebben az esetben lehet követni a magyar, ill. az angol vonalat. Attól függően, hogy a kalandor kikkel szeretne a jövőben egy fedél alatt élni.

 Magyar vonal

 Az IWIW-en a legegyszerűbb kiadó szobát találni. Itt menj az apróhirdetések menüpontba. Nézd meg a kiadó szoba kategóriát. Persze illik előre eldönteni, hogy hol akarsz lakni. Ezzel a döntéssel sok mindent tudsz befolyásolni a jövőddel kapcsolatban, de tanácsot most nem adnék. Most pedig ismételném önmagam:

Aki úgy dönt, hogy el tud viselni maga mellett egy idegent vagy másodmagával jön ki az fejenként 55-65 font/hétért tud egy fél szobát bérelni. Ha viszont valaki magányra vágyik, annak mélyebben a zsebébe kell nyúlni. Ebben az esetben a heti bérleti díj 75-100 font között mozog. Nem szabad azonban megfeledkezni a kaucióról (depozit) ami általában kettő heti bérleti díjat foglal magában és a beköltözéskor kell fizetni.

 Most pedig néhány dolog, amire jobb, ha odafigyelsz a szálláshirdetésekkel kapcsolatban:

- Ha a telefonos egyeztetés mellett döntesz, ne feledd, angol számot kell hívnod, az pedig drága

- Kérdezd meg, mennyi a depozit (foglaló)

- Tartalmaz-e minden költséget (villany, gáz, internet) a bérleti díj

- Van-e egyéb költség (takarításért, tisztítószerért)

- Mennyi a felmondási idő? Ha több mint 2 hét, mondj nemet. Több hónapos „szerződést” ne fogadj el!!!

- Hányan laknak a házba? Az átlag 8-10, de én most egy olyan házban vagyok, ahol 15-en lakunk.  Úgyhogy emiatt nem kell megijedni, csak jó, ha tudod előre.

- Milyen messze van a ház a boltoktól, busztól, metrótól. Ez kényelmi szempontok miatt fontos. Ha nem muszáj, ne gyalogolj minden nap 10-15 percet.

Hányas zónában van a ház. A 3-as és a 4-es zóna a legideálisabb. Nem ajánlom, hogy bárki 5-ös vagy 6-os zónába költözzön, mert valószínű, hogy a munkába járás költséges lesz.

-A házban lakik-e a „főbérlő”. Saját és mások tapasztalatai alapján azt tudom ajánlani, hogy ne lakj ott ahol a landlord (főbérlő). Pénzéhes, rigolyás mind és az „én váram, az én szabályaim” dolog sokszor vezet konfliktushoz. Ezért jobb, ha csak akkor találkozol a landlorddal, ha a bérleti díjáért jön.

 Angol vonal

 Több weboldal is foglakozik kiadó szobákkal. A legelterjedtebb a Gumtree.com, mely egy nagy, apróhirdetési portál. Személy szerint, azonban a specializálódott oldalakat ajánlanám. Itt egy regisztrációt követően lehet böngészni a hirdetések között illetve saját hirdetést feladni.

 http://www.roomster.com

 http://uk.easyroommate.com/

 http://www.spareroom.co.uk/

 Ps. Vannak jobb és rosszabb állapotú háza. Ráadásul senki se tudja megválogatni, hogy kikkel lakjon együtt. A lényeg, hogy ha az első szállásod, amit ebben az esetben kénytelen vagy látatlanban kiválasztani, nem felel meg az igényeidnek, akkor sincs baj. Ha már kint vagy akkor könnyebben találhatsz ideális lakhelyet, különösebb bonyodalom nélkül.

 

Szólj hozzá!

Címkék: szállás előkészület


2010.11.05. 12:45 Árpádiusz

Időzítés

 

Mikor érdemes útnak indulni? Nos, ez is egy lényeges dolog. Ha valaki rosszul időzít, akkor nagy kudarc érheti. Ha viszont a megfelelő hónapban vág neki, akkor hamar kaphat munkát. Itt is megvan a ciklusa a munkatalálásnak és a munkahely megtartásának.

 - December, január, február

A lehető legrosszabb. A karácsonyi hajrá miatt rengeteg embert keresnek a cégek, de utána két hónapig pangás van a munkaerő piacon.

 - Március, április, május

Ilyenkor indul be az élet. A gazdaság felpörög, a cégek kezdenek több embert foglalkoztatni. Remek idő a kiutazásra.

 - Június, július, augusztus

Tény, hogy ebben az időszakban rajzanak ki a diákok, de nekik is megvan a saját kis szeletük a munkaerő piacon. Az ő jelenlétük nem befolyásolja a többi területet. Főleg nem az angol diákoké. Egy felmérés szerint, a frissen végzett, 17-18 éves angol diákok 20%-a nem talál munkát, de ennek egyszerű oka van. Nincs szakmájuk, nem értenek semmihez és a gyakorlatuk nulla.

 - Szeptember, október, november

Ekkor indul be a második hullám a munkaerő piacon. Aki ebben az időszakban jön ki, az jó eséllyel megmarad a munkahelyén, hosszú távon.

 Tehát a legjobb időszak: áprilistól augusztusig.

 

Szólj hozzá!

Címkék: utazás előkészület


2010.11.03. 09:35 Árpádiusz

Orvosi ellátás

 

 

Ebből a szempontból az Angliában munkát vállalni szándékozók az első időszakban egy fordított helyzetbe kerülnek. Ugyanis a magyarországi társadalombiztosítás itt nem érvényes, mint ahogy az otthoni orvosokat se fogja meghatni, hogy te itt kezded el fizetni a TB-t.

 Ezért ha valakinek folyamatos orvosi ellátásra van szüksége, akkor a kiutazás előtt, a háziorvoson keresztül intézzen EU-s betegbiztosítási kártyát. (EHIC-kártya, European Health Insurance Card)

Abban a pillanatban, hogy valaki legálisan el kezd dolgozni Angliába, a béréből le fogják vonni a TB járulékot. Innentől kezdve a magyar TB- rendszerből ki fog esni az ember. Vagyis ahhoz, hogy ezek után Magyarországon orvosi ellátásba részesüljön, kell csináltatni egy angol EHIC-kártyát.

Ennek egyszerű a menete. Az interneten keresztül igényelhető a következő weboldalon:

www.ehic.org.uk

 Ha valakinek sürgős orvosi ellátásra van szüksége, akkor ezt igénybe veheti a legközelebbi kórház A&E (accident and emergency) részlegén vagy bármely egészségügyi központ „Walk-In-Centre” részlegébe. Minden esetben az ellátás ingyenes.

Alapból mindenkinek azt ajánlom, hogy amint teheti, regisztráljon be a GP-nél. Először is mert, hosszú időbe telik, másrészt, mert sose lehet tudni, mikor lesz rá szükség. A lakhely szerinti orvosi rendelőt az alábbi link segítségével lehet megtalálni:

http://www.nhs.uk/NHSEngland/AboutNHSservices/doctors/Pages/NHSGPs.aspx

Ezek után célszerű elmenni a rendelőbe és megkérdezni, mikor van regisztráció, ugyanis ez sok helyen időponthoz van kötve. Ekkor meg lehet tudakolni azt is, hogy milyen dokumentumok bemutatása szükséges, mert ez is változó. A regisztrációhoz leggyakrabban kért dokumentumok:

- Útlevél és /vagy személyi igazolvány

- Munkáltatói igazolás

- Bankszámla kivonat-lakcím igazolására

A regisztrációt követően mindenki kap egy időpontot a nővérhez. Ebben az esetben egy kéthetes várakozásról van szó és ekkor a nővér fogja megcsinálni az általános egészségügyi felmérést. Ha ezen túl van a páciens, akkor a későbbiekben, előzetes időpontkérés után lehet találkoznia a GP-vel.

Ha valaki Angliában dolgozik, de otthon tervezi az orvosi kezelését, akkor a GP segítségével ki kell töltenie az E112-es nyomtatványt. Ha ez a procedúra megvan, akkor az otthoni orvosi kezelést az angol egészségbiztosító (NHS-National Health Service) fogja fizetni.

Bár az Eu-s jog ezt tiltja, de ha valaki nem akar kiesni a magyar TB rendszerből, akkor egyúttal érdemes fizetni a magyar TB járulékot is.

 

 

2 komment

Címkék: egészség előkészület


2010.11.02. 15:57 Árpádiusz

Egészségügyi előkészületek

Mielőtt bárki útnak indul, ajánlatos az egészségügy állapotot felmérni. Egyrészt a nyelvi akadályok miatt, másrészt, mert például a fogorvos egy vagyont elkér Angliában egy egyszerű beavatkozásért is. Szóval irány a háziorvos, szemészet, fogászat, nőgyógyászat. Mindezt tehát még Magyarországon és természetesen még időben és nem az utolsó pillanatban.

 Ha valaki már eleve beteg és gyógyszeres kezelés alatt áll, akkor érdemes nagyobb mennyiségű gyógyszerről gondoskodni. Az orvosi papírokat is érdemes kihozni, ha az ember beregisztrál az itteni háziorvoshoz, akkor ezzel tudja segíteni a zökkenőmentes ügyintézést.

Szólj hozzá!

Címkék: egészség előkészület


2010.11.01. 05:42 Árpádiusz

Magyar hatóságok értesítése

 

A hivatalos álláspont szerint, aki külföldön kíván munkát vállalni, ezen szándékát köteles a magyar hatóságok felé közölni. Ebben az esetben felmerülhetnek bizonyos problémák:

Adóhatóság

Az éves adóbevallás miatt értesíteni kell őket arról, hogy külföldön vállalsz munkát. Itt a legfontosabb, hogy az angol adópapírok meglegyenek. Ezzel tudod igazolni a jövedelmed forrását illetve azt, hogy ez után te befizetted az adót.

Munkaügyi központ

Ha bármilyen juttatásban részesülsz, itt is szólni kell. Persze ezzel a lépéssel azonnal elveszted ezt a bevételi forrást.

Társadalombiztosító

Az, aki Angliában dolgozik, itt fizeti a helyi TB járulékot. Mivel a kettős TB fizetés hivatalosan nem engedélyezett, ezért erről a magyar felet értesíteni kell. Ez úgy működik, hogy az angol családorvostól kell kérni egy E104-es nyomtatványt, ezt kell a TB-nek elküldeni. Innentől kezdve, a munkavállaló idegen lesz a saját hazájában. Vagyis kiesik a TB rendszerből. Ezért sokan nem szólnak, hanem ismerősön keresztül fizetik a magyar hozzájárulást is.

Lakcímnyilvántartó

Bár nem ismerek olyat, aki bejelentette volna, hogy huzamosabb ideig külföldön akar lakni, de ismerve a magyar bürokráciát, belefér, hogy valaki hajléktalanná váljon. Hiszen az állandó lakcíme Angliában lesz. Ennek ellenére a tartós külföldön tartózkodást itt is be kell jelenteni. Ez Magyarországon a helyi jegyzőnél kell megtenni.

 Aki ezt otthon elfelejtette, az eleget tehet ennek a kötelezettségének a londoni konzulátuson is. Ebben az esetben a következőkre kell számítani:

Típus

Szükséges iratok

Eljárási díj

Ideiglenes (3 hónapot meg haladó) külföldi tartózkodás bejelentése

- Bejelentő lap kitöltése (helyben biztosított)

- Érvényes útlevél vagy személyazonosító igazolvány.

34 GBP

Végleges külföldi letelepedés bejelentése

- Bejelentő lap kitöltése (helyben biztosított)

- Érvényes személyazonosító igazolvány

- Lakcímkártya

- Kérelem a külföldön élő magyar állampolgár adatainak nyilvántartásához (helyben biztosított)

43 GBP

Fontos: A bejelentés megtételére kizárólag személyesen kerülhet sor a konzulátuson, ügyfélfogadási időben. A kérelem benyújtására csak előzetes időpont egyeztetés alapján kerülhet sor.

 A személyi igazolvány és lakcímkártya a bejelentéssel egyidejűleg bevonásra kerül.

Magyar Államkincstár

Gyermekes személyek részére fontos, hogy értesítsék a helyileg illetékes Államkincstárt a kiköltözés szándékáról. Ez azért is fontos, mert amikor Angliában igényelnek majd családi támogatást, a HMRC tájékoztatni fogja a magyar hatóságokat az igénylésről. Tehát aki a következő juttatásokban részesül Magyarországon, annak szólnia kell a MÁK-nak:

- Gyermekgondozási segély

- Gyermeknevelési támogatás

- Családi pótlék

- Fogyatékossági támogatás

 

Szólj hozzá!

Címkék: adó munkavállalás társadalombiztosítás előkészület papírmunka


süti beállítások módosítása