Utolsó kommentek

NYOMJ EGY LÁJKOT!

Anglia, élet és munkavállalás

Ha angliai munkavállalást tervezel, jó helyen jársz. Ennek a blognak a célja ugyanis az informálás és a tapasztalatok megosztása.

NYOMJ EGY LÁJKOT!

My VisitorStat

2011.07.09. 20:56 Árpádiusz

Kaució

 Angliában a kauciót deposit-nak nevezik és szobabérléskor 2-4 heti lakbérnek megfelelő összeget szoktak elkérni. Megállapodástól függően, ezt az összeget a kiköltözés alkalmával le lehet lakni vagy egy összegben a szoba átadásakor a főbérlőnek vissza kell fizetnie.

Lakásbérlés esetén a bérleti szerződésnek rendelkeznie kell a kaució összegéről is. A kaució általában egy vagy legfeljebb másfél havi lakbérnek megfelelő összeg, melyet a főbérlőnek/ügynökségnek törvényes kötelessége befizetni az állam által jóváhagyott kaucióvédelmi alapok egyikébe (Deposit Protection Scheme), ami garantálja azt, hogy kiköltözéskor az albérlő visszakapja a pénzét. A főbérlő joga kiválasztani, hogy melyik pénzalapban köti le a kauciót, de ezt még a szerződéskötés előtt tisztázni kell vele. Elvileg a kifizetéstől számított két héten belül a bérlőnek kapnai kell egy levelet, amely tartalmazza a kaucióvédelmi alappal kapcsolatos adatokat és tájékoztató információkat, ellenkező esetben a főbérlő akár a kaució háromszorosára is büntethető.

 A dolog szépséghibája, hogy ha valaki nem rendelkezik megfelelő kondíciókkal, akkor az ügynökség, mint egyfajta biztosíték, a kaución felül elkérhet 3-5 havi bérleti díjat is. Tehát, ha valaki Magyarországról próbál intézkedni, akkor alapból számoljon ezzel, hiszen nincs állandó angliai munkahelye, bankszámlája.

A kauciót felmondás esetén nem lehet lelakni, és ha az albérlő nem tudja eredeti állapotában visszaadni a lakást, akkor kiköltözéskor felújítási/takarítási költséget vonhatnak le belőle.

Szólj hozzá!

Címkék: szállás költségek előkészület papírmunka


2011.07.07. 19:17 Árpádiusz

Lakbér

 A lakbért szobák esetében hetente vagy kéthetente kell fizetni, lakások bérlésekor viszont havonta kell a bérleti díjat fizetni. Szobabérlésnél a bérleti díj tartalmazhatja az összes számlát, de sok helyen ezt külön kell fizetni. Ezért érdemes erre rákérdezni. Lakásbérlésnél a közüzemi számlák és az önkormányzati adó külön tétel.

Szólj hozzá!

Címkék: szállás költségek


2011.07.05. 20:30 Árpádiusz

Bérleti szerződés

 Szobabérlés esetében nem divat a szerződés írása, mivel ebben az esetben a főbérlő nem szívesen fizet adót. Igaz, szóbeli megállapodás ilyenkor is szokás, amiben a bérleti díj összegéről, a kaucióról és a felmondási idő hosszáról születik megegyezés.

 Ház és lakásbérlés esetében a legelterjedtebb bérleti forma az Assured Shorthold Tenancy (AST), melynek lényege, hogy az albérleti szerződésben meghatározott időszak lejárta után új szerződéskötés nélkül is havonta automatikusan meghosszabbodik a bérlet addig, amíg valamelyik fél fel nem mondja. Az általánosan elterjedt szerződéses bérleti idő 6 hónap (1 hónapos felmondási idővel), ha valaki ennél hamarabb akar elköltözni, akkor elveszíti a kauciónak befizetett összeget.

A bérleti szerződés egyik legfontosabb része a leltár jegyzőkönyv melléklet (inventory), ami a szobákban és a közös helységekben található bútorok, tárgyak listáját, állapotát rögzíti. Ennek különösen kiköltözéskor lehet jelentősége, ezért ha a főbérlő/ügynökség nem ad leltár jegyzőkönyvet a szerződéshez, akkor az esetleges konfliktusok elkerülése érdekében mindenképpen meg kell erre kérni vagy készíteni kell egyet és egy példányt átadni nekik.

Szerződéskötéskor fontos tisztázni azt is, hogy hibabejelentés, karbantartás vagy bármilyen vészhelyzet esetén kit és milyen telefonszámon kell értesíteni.

Szólj hozzá!

Címkék: szállás papírmunka


süti beállítások módosítása