Utolsó kommentek

NYOMJ EGY LÁJKOT!

Anglia, élet és munkavállalás

Ha angliai munkavállalást tervezel, jó helyen jársz. Ennek a blognak a célja ugyanis az informálás és a tapasztalatok megosztása.

NYOMJ EGY LÁJKOT!

My VisitorStat

2011.10.09. 00:01 Árpádiusz

Szociális- és adórendszer Angliában 5. - Adópapírok

 Jöjjön egy kis infó azokról az adózással kapcsolatos dokumentumokról, melyekkel a legális munkavállaló találkozhat Angliában:

P45

 Ezt a dokumentumot valaki akkor kapja, ha befejezte a munkaviszonyát egy adott cégnél. Tartalmazza az adott munkahelyen megkeresett bért és a levont járulékok összegét. A munkaadónak kötelessége a munkavállaló részére ezt a dokumentumot kiadni, mely 4 példányos:

- Part 1A, Part A, Part B, Part C

 Ebből a „Part 1” jelzésűt a munkaadónak kell visszaküldeni az adóhivatalnak, a másik 3 példányt kell a munkavállalónak megkapnia.

 Ha valaki új munkahelyen kezd, a P45-ös nyomtatványból két részt át kell adnia az új munkaadónak. Ebből az új munkaadó egy példányt megtart, ez az adó és egyéb járulékok szempontjából fontos a munkaadónak. Egy példányt pedig elküld az adóhivatalnak. Ezzel jelzi, hogy ő a következő munkáltató.

 Így néz ki a P45-ös nyomtatvány: http://www.hmrc.gov.uk/forms/p45.pdf

 

P46

 Ezt a nyomtatványt a munkaadó tölteti ki a munkavállalóval, abban az esetben ha:

- Ez az első munkahelye

- Másodállást vállal

- Ha munkanélküli járulékot vagy foglalkoztatási támogatást kap

 Vagyis minden munkába állás kezdetekor a munkavállalónak ki kell töltenie ezt a nyomtatványt.

Nem minden munkaadó kéri a P46-os kitöltését, de ez esetben kérni fogja a szükséges információkat, hogy az alapján állapítsa meg az adókódot, amit lejelent a HMRC felé. Ezt legkésőbb az első fizetésig meg kell tennie.

 Így néz ki a P46-os nyomtatvány: http://www.hmrc.gov.uk/forms/p46.pdf

P60

 Minden adóév végén (április 5-6) a munkaadónak kötelessége kiállítani ezt az igazolást. A P60-as összegzi, hogy az adott adóévben mennyi volt a munkavállaló bruttó fizetése, és az ebből történt adólevonás. Ez a legfőbb adópapír, mellyel, a munkaviszonnyal kapcsolatos bérezést igazolni lehet.

Néhány esetben, az adóhatóság vagy egyéb szervek kikérheti azt a munkavállalótól, ezért ajánlott a P60-ast legalább 5 évig megőrizni.

 A 2010-2011-es adóévtől lehetőség van papír illetve elektronikus formátumban egyaránt kiállítani a P60-ast. Amennyiben a munkavállaló elektronikus formátumban, például e-mailben kapja meg, javasolt azt kinyomtatni.

 Így néz ki a P60-as nyomtatvány: http://www.hmrc.gov.uk/forms/p60.pdf

Szólj hozzá!

Címkék: adó papírmunka


2011.10.08. 00:01 Árpádiusz

Szociális- és adórendszer Angliában 4. - Papírmunka

 Jöjjön egy kis infó azokról a munkavállalással kapcsolatos dokumentumokról, melyekkel a legális munkavállaló találkozhat Angliában:

Munkaszerződés: 

A legelső angliai munkáltatóm egy ügynökség volt. Amikor kitöltöttem a regisztrációs űrlapot, egyúttal aláírtam a munkaszerződésemet is. Saját példányt nem kapta, és ennek okára csak a felmondásomkor jöttem rá. Ugyanis a szerződésből tudtam volna meg, hogy az ügynökség milyen feltételekkel alkalmaz. Amikor viszont felmondtam, közölték velem, hogy nem jár se szabadság, se semmi egyéb dolog. Mivel akkor még nem beszéltem angolul és a jogaimmal se voltam tisztába, egy kiadós káromkodáson kívül mást nem tettem. Szóval közel hét havi szabadságpénzem bánja a dolgot.

 Ezért mindenkinek azt ajánlom, hogy amikor aláírja a munkaszerződését, kérje el a saját példányát.

 Ezzel bizonyítani tudja a munkaviszonyát és tisztába lesz a munkavállalás feltételeivel.

 A munkaszerződésnek a következő adatokat tartalmaznia kell:

- A munkaadó adatai

- A munkavállaló adatai

- A munkaviszony típusa

- Fizetés összege

- Fizetés ciklusa

- Szabadságolással és egyéb juttatásokkal kapcsolatos feltételek

Bérpapír: 

Van néhány ismerősöm, akik nem kaptak szerződést, sem pedig bérpapírt a munkaviszonyuk alatt. Ők a későbbiekben döbbentek rá arra, hogy a munkaadójuk nem jelentette be őket. Ez pedig illegális munkavállalásnak minősül. Ráadásul a folyamatos munkaviszony egyetlen bizonyítéka a bérpapír. Ezért ezt illik megőrizni. Nagy helyet nem foglal, és bizony sok esetben kérik, például, ha valamilyen szociális juttatást igényel az ember.

 A bérpapír (wageslip, payslip) az adott munkáltatónál kifizetésre került bér és a levonásra került járulékok összegét tartalmazza. A bérpapír, a fizetési ciklustól függően lehet:

- Heti

- Kétheti

-  Havi.

A bérpapíron szerepelnek a munkavállaló adatai:

- Név és lakcím

- NIN szám

- Adókód

Továbbá tartalmazza a kifizetési időre szóló, esedékes bér összegét és az adott munkáltatónál a munkaviszony kezdete óta vagy az adott adóév kezdete óta megkeresett teljes összeget tehát a görgetett bért.

- Esedékes megkeresett bruttó bér

- Esedékes egyéb kifizetés, pl. szabadság

- Esedékes egyéb levonás, pl. biztosítás

- Esedékes bérből megkeresett bruttó bér

- Esedékes bérből levont adó

- Esedékes bérből levont NIN

- Összes megkeresett bruttó bér

- Összes levont adó

- Összes levont NIN

- Összes nettó kereset

Ennél fogva a bérpapíron folyamatosan nyomon követhető, hogy mennyi volt az addigi bruttó bér, a levonások összege és a kifizetés.

Szólj hozzá!

Címkék: adó papírmunka


2011.10.06. 23:16 Árpádiusz

Szociális- és adórendszer Angliában 3. – Az adózásról

 Adóévek

Az adóév áprilistól áprilisig tart. Az adóév végén egy P60 nevű nyomtatványon a munkavállaló kimutatást kap az egész éves keresetéről és a tőle levont járulékokról. Az adóévek ciklusai:

- 2009.04.06.-2010.04.05.

- 2010.04.06.-2011.04.05.

- 2011.04.06.-2012.04.05.

Adó visszatérítés

 Adó visszatérítésre is lehetőséged van. A második adóévben, az első adóévben befizetett összeget egyben visszaigényelheted, ha az nem éri el az adóköteles határt. Adómentes összeghatárok:

- 2009-2010 adóévben: 6,475 GBP

- 2010-2011 adóévben: 6,475 GBP

- 2011-2012 adóévben: 7,475 GBP

 Az adó kalkulátor segítségével ellenőrizheted, hogy a fizetésedhez képest mennyi adót kell fizetned és ebből mennyit vont le az adóhivatal. Ehhez használható a P60-as nyomtatványon illetve az adott adóévi legutolsó bérpapíron szereplő összeg. Az adó kalkulátort itt megtalálod:

http://listentotaxman.com/

 Amennyiben úgy látod, hogy az előző adóévben több adót vontak le, akkor a helyi adóhivatalban elindíthatod a visszaigénylési folyamatot. Ehhez a következő dokumentumok szükségesek:

- Személyazonosító irat

- N.I.N. kártya

- P60-as nyomtatvány

 A lakhelyed szerinti legközelebbi HMRC irodát megtalálhatod az alábbi kereső segítségével:

http://www.hmrc.gov.uk/enq/

Szólj hozzá!

Címkék: adó munkavállalás adójóváírás hmrc


2011.10.04. 18:03 Árpádiusz

Szociális- és adórendszer Angliában 2. - Járulékrendszer

Járulékok
 
Angliában összesen kettő járulékot vonnak le a fizetésből.
- Jövedelemadó (Incoming tax)
- TB járulék (National insurance)
 
Adókulcsok
 
Háromkulcsos adórendszer van érvényben mely a következő képen néz ki:
 
Összeghatár:
Adókulcs:
7,475-37,400 GBP éves kereset között
20%
37,400 GBP éves kereset fölött
40%
150,000 GBP éves kereset fölött
50%
 
Bérpapír
 
A munkaviszony alatt heti, kétheti vagy havi fizetés van. Ennek írásos bizonyítéka a bérpapír (payslip, wageslip) amit személyesen vagy postai úton kaphatsz meg. Ezeket a dokumentumokat ildomos megőrizni. A bérpapír két fő adathalmazt tartalmaz:
- Az aktuális fizetés és levonások jegyzéke.
- Az adott adóévben, az adott munkáltatónál megkeresett teljes fizetés összege és a levonások teljes összege, az adott időszakig.
 
Évközi korrekció

Az esedékes adóév alatt a bruttó bevétel és a befizetett járulékok összege folyamatosan ellenőrizve van. Ennek köszönhetően a túlvonás kevés esetben történik meg, és akkor is csekély összegű. A lényeg ez esetben az évközi korrekció. Vagyis az adott ideig megkeresett pénzösszegből kalkulálnak egy becsült összeget, mely a teljes évre várható bruttó bevétel. Ezen becslés alapján, évközben adójóváírás is lehetséges, így csökkentve a túlvonás mértékét. 

Szólj hozzá!

Címkék: adó munkavállalás adójóváírás


süti beállítások módosítása