Utolsó kommentek

NYOMJ EGY LÁJKOT!

Anglia, élet és munkavállalás

Ha angliai munkavállalást tervezel, jó helyen jársz. Ennek a blognak a célja ugyanis az informálás és a tapasztalatok megosztása.

NYOMJ EGY LÁJKOT!

My VisitorStat

2011.10.23. 00:01 Árpádiusz

Council Tax Benefit

 A Concil Tax nem más, mint az önkormányzat által kirótt adó. Ezért cserébe az önkormányzat különböző szolgáltatásokat nyújt, például elviszik a szemetet.

 Azok, akik tulajdonostól vagy ingatlan ügynökségtől bérelnek lakást és az ő nevükön fut a Council Tax, igényelhetnek kedvezményes fizetési lehetőségek. Ez az összeg az adó 25-50 %-a lehet.

 A kedvezmények megítélésekor több tényezőt is figyelembe vesznek, mely ráadásul önkormányzatonként is változó. Ezért érdemes a részleteknek utána nézni az illetékes hatóság weboldalán. Ebben nyújt segítséget az alábbi link:

 http://local.direct.gov.uk/LDGRedirect/index.jsp?LGSL=57&LGIL=8&ServiceName=Find%20out%20more%20about%20Council%20Tax

2 komment

Címkék: szállás szoc.juttatás


2011.10.20. 00:01 Árpádiusz

Housing Benefit

 Alacsony jövedelemmel rendelkezők, függetlenül attól, hogy dolgoznak vagy sem, jogosultak lakhatási támogatásra vagyis Housing Benefit-re. Figyelem! Azok, akik szerződés nélkül, vagy valós jogi háttér nélküli szerződéssel bérelnek lakhelyet, ezt a bejegyzést nem ajánlom!

 Jogosultságot kizáró tényezők:

- Menedékkérők

- 16,000 fontnál nagyobb megtakarítással rendelkezők

- Szülőkkel vagy közeli hozzátartozókkal együtt élő

- Teljes idős tanulmányokat folytató.

 Egyéb kitételek:

- Élet- vagy házastársi kapcsolatban élők közül csak az egyik fél igényelheti

- 25 év alatti egyedülálló személy csak szobabérlésre kaphat támogatást

 

Ezt a támogatást a helyi önkormányzattól lehet igényelni. Az illetékes önkormányzat megtalálásában és a szükséges információk, űrlapok beszerzésében segít a következő link:

http://local.direct.gov.uk/LDGRedirect/index.jsp?LGSL=69&LGIL=0&ServiceName=Check+your+eligibility+for+Housing+Benefit+with+your+local+council

2 komment

Címkék: szállás szoc.juttatás


2011.10.18. 00:01 Árpádiusz

Income Support

 Az Income Support alacsony jövedelemmel rendelkezőknek nyújt jövedelemkiegészítő támogatást, melynek igénylése a JobCentre Plus-nál történik.A jogosultság feltételei:

 

- 16 évnél magasabb és nyugdíjkorhatár alatti életkor

- Alacsony jövedelem

- Heti 16 óránál kevesebb munkavégzés

- Nem folytat teljes idős iskolai tanulmányokat (kivételek itt is vannak)

- Nem részesül Jobseeker's Allowance vagy Employment and Support Allowance-ban

- Nincs 16,000 fontnál több megtakarítása

- Az Egyesült Királyság területén él

 Income Support-ban részesülhetnek még:

- Szülők

- Szülési vagy anyasági szabadságon lévők

- Gondozó

 Egyes esetekben teljes idős tanulmányokat folytató fiatalok is kaphatnak Income Support-ot. Amennyiben GCE A-Level vagy Skóciában Scottish Certificate of Education (Higher level) szintű képzésben részesülnek, az alábbi kitételekkel illeti meg őket a jogosultság:

- Szülő

- Nem él a szüleivel vagy olyan személlyel, aki eltartja őt

 Családok esetében kizárólag az egyik szülő igényelheti ezt a támogatást. Egyedülálló szülők esetében a támogatás nem jár, ha a gyermek betölti a 7. életévét.

 Fizetetlen szülői szabadságon lévőknek illetve születési szabadságon lévőknek (fizetett vagy fizetetlen) jár az Income Support. Ehhez meg kell felelni a fent felsorolt követelményeknek illetve az alább felsorolásra kerülő támogatások egyikére jogosultnak kell lennie:

- Working Tax Credit

- Child Tax Credit

- Housing Benefit

- Council Tax Benefit

Szólj hozzá!

Címkék: jobcentre szoc.juttatás


2011.10.18. 00:01 Árpádiusz

Tax Credit

Tax Credit

 

Az első, állami segélyt Tax Credit-nek hívják. Ez egyfajta jövedelem kiegészítő támogatás melynek két fajtája van:

- Working Tax Credti (WTC)

- Child Tax Credit (CTC)

A Tax Credit megállapításához az aktuális adóévet megelőző adóévben megkeresett bruttó fizetést veszik figyelembe. Ebben az esetben mindegy, hogy valaki alkalmazott vagy egyéni vállalkozó illetve, hogy a bevételét Angliában vagy más országban szerezte. Kizárólag a nem fizetett munkavégzést nem veszik figyelembe.

 A kifizetés két adóévig tarthat és a második évben a kifizetett összeg általában lecsökken. Az adóév április első hetében ér véget/kezdődik. Ez igénylés szempontjából azért fontos, mert ha valaki például februárban kapja meg a Tax Credit-et, akkor maximum 1 hónapra visszamenőleg kapja meg a megítélt összeget. A következő adóévtől pedig nagy valószínűséggel kevesebbet fog kapni. 

 Az igénylés egyébként viszonylag egyszerűen zajlik. Be kell menni a lakcím szerinti legközelebbi adóhivatalba. Ott vannak kihelyezett telefonok, melyről fel lehet hívni az ügyfélszolgálatot. A telefonbeszélgetés elején, ha valakinek szükséges, lehet kérni magyar tolmácsot és ekkor konferenciabeszélgetés formájában zajlik majd az adategyeztetés. Tehát az ügyintéző kérdezni fog néhány dolgot, majd mond egy becsült összeget, aminek a kiutalása várható. Ezek után postán kiküldenek egy űrlapot. Ezt kell kitölteni és visszaküldeni, majd várni az elbírálásra. Ez lehet 2-3 hét, de rosszabb esetben 1,5-2 hónap is.

 

Összegzés a jogosultsághoz:

- NINO szám megléte

- Betöltött 25. életév

- Állandó angliai lakcím

- Állandó, hivatalos, fizetett, heti minimum 30 órás munkavégzés. Az, aki munkanélküli, nem kérelmezheti a Tax Credit-et.

 

Megjegyzés: A Tax Credit nem jár, hanem adható. Vagyis az adóhivatal bármilyen indokkal visszautasíthatja az igénylést. Példának okáért, ha valaki a folyó adóévben 10,000 fontnál magasabb bevételre számíthat, akkor nagy eséllyel nem fogja megkapni a WTC-t.

 

Tax Credit kalkulátor:

 

http://taxcredits.hmrc.gov.uk/Qualify/DIQHousehold.aspx

 

Segélyvonal:

Ügyfélfogadási idő: Hétfőtől péntekig, 08:00-20:00, szombaton 08:00-16:00

 

0845-300-3900

 

 

 

39 komment

Címkék: adójóváírás szoc.juttatás hmrc


süti beállítások módosítása