Utolsó kommentek

NYOMJ EGY LÁJKOT!

Anglia, élet és munkavállalás

Ha angliai munkavállalást tervezel, jó helyen jársz. Ennek a blognak a célja ugyanis az informálás és a tapasztalatok megosztása.

NYOMJ EGY LÁJKOT!

My VisitorStat

2010.10.15. 17:01 Árpádiusz

Vámszedők

 Kézzel fogható információ hiányában sokan fordulnak Magyarországon olyan cégekhez, melyek külföldi munkaerő-közvetítéssel foglalkoznak. Ezek a cégek jobb esetben a befizetett pénzért nyújtanak valamilyen szolgáltatást, de ugyebár semmi sincs ingyen. Az apróbetüs részről se hallani az első pillanatban. Én anno amikor először gondolkoztam a kiköltözésről megkerestem néhány  céget, de valami mindig sántított. A legjobb az volt amikor arra akartak rábeszélni, hogy iratkozzak be a cég álltal biztosított, méregdrága nyelvtanfolyamra. Ha a tanfolyam elvégzése után a vizsgán jól szerepelek, akkor talán (!) a cég tud munkát biztosítani. Vicc! Sajnos ők komolyan gondolták. A rosszabb verzió az amikor elkérnek 50-100,000 forintot az ügyintézésre meg egyéb dolgokra, de valójában nem nyújtanak segítséget. 

Megtörtén, hogy egy 10 fős társaságot kihozott egy vállalkozó, mondván van munka, és segít a szállás megszervezésében is. Többszáz fontot fizetet ki mindegyik jelentkező. Ki is jöttek Londonba, ahol egy szoba-kiadással foglalkozó személy házába be is költöztek. Befizették a szobára a kauciót és azzal a lendülettel a „munkaerő-közvetítő” el is tünt. Se pénz, se munka. A főbérlő pedig ugyebár csak a szobákkal foglalkozik. Így a társaság tagjai hoppon maradtak és rövid időn belül mindenki hazasonfordált.

A másik eset is többször előfordult. Valaki állást és szállást ajánl. Tehát ha nála laksz Londonban, akkor segít neked munkát találni. Te szépen kijösz ide, bízva egy vadidegen szavában. Amikor beköltözöl a kezedbe nyom egy bérleti szerződét ( ami lehet, hogy nem is hivatalos ) és te aláírod, hogy három hónapig nem költözhetsz ki vagy elúszik a befizetett kaució. Mi történik ezután. Semmi. Magadra maradsz, találj munkát ahogy akarsz. A fene se akar veled bajlódni. A pénzed egy része nála, szinte a túsza vagy és ha nem tetszenek a körülmények, akkor se tudsz mit tenni, mert a pénzedet nem kapod vissza. Rosszabb esetbe még el is „üldöznek” vagyis kiszekálnak a házból , mert kell a szoba a következő baleknak.

Jótanács. Ha van „felesleges” pénzed arra, hogy megpróbáld külföldön, akkor irány egy hivatalos nyelviskola. Igaz, hogy a nyelviskolában tanultakhoz semmi köze pl. a londonban használt angolhoz, de legalább lesz egy alapod. A kiutazás, szállás és egyéb dolgok miatt amúgy is kell némi alaptőke. Tehát ne másnak a zsebét tömd meg a saját pénzeddel.

A munkavállalás többi kérdésére is van válasz és megoldás, nem kell a vámszedőkhöz rohanni. 

Szólj hozzá!

Címkék: munkavállalás nyelvtudás előkészület vámszedők


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása