Utolsó kommentek

NYOMJ EGY LÁJKOT!

Anglia, élet és munkavállalás

Ha angliai munkavállalást tervezel, jó helyen jársz. Ennek a blognak a célja ugyanis az informálás és a tapasztalatok megosztása.

NYOMJ EGY LÁJKOT!

My VisitorStat

2010.11.09. 10:18 Árpádiusz

Tömegközlekedés

 

A londoni BKV a TFL, Transport for London. A www.tfl.gov.uk weboldalon utána tudsz nézni az aktuális forgalomkorlátozásnak, sztrájknak. Tervezhetsz útvonalat és feltöltheted a bérletedet. . 

  Londonban a külterületekkel együtt, beleszámolva  a bevándorlókat kb. 13-14 millió ember lakik. Ennyi ember, ekkora helyen, nem könnyű mozgatni, kordában tartani. Ezért a  város, közlekedés szerint 9, körkörös zónára van osztva. A belváros az egyes zóna, ami a legdrágább  tömegközlekedés szempontjából is. 12 metróvonal (Underground) segíti a közlekedést, ami sajnos nem az észszerűség szabályait követve lett kiépítve. Próbálják az Oyster rendszerhez csatolni a helyi érdekű vasúthálózatot (Overground), mely a város hivatott összekötni a külterületekkel. Ha ez teljesen sikerül, akkor, a”HÉV” is olcsóbb lesz, mert átveszik a TFL-es árakat és az infrastruktúrát. Ezen kívül közel ezer buszvonal és Wimbledon környékén néhány villamos segíti az embereket.

 Jegy és bérletárak.  Oyster  Card-ot elvileg bármelyik metróállomáson tudsz venni, de a jegypénztárak nyitva tartása változó. Az első alkalommal van feltöltési limit, ami tudtommal  10 font . Később a metróállomásokon kihelyezett automatákból vehetsz napijegyet, ill. feltöltheted a bérletet. Ha ezen már túl vagy akkor bármelyik vegyesboltban megteheted ugyanezt, de itt max. heti feltöltést tudsz csinálni, havi bérletért irány a jegypénztár.

- Busticket. Az emeletes buszokon tudsz venni egy útra szóló jegyet 2 fontért. A csuklós buszoknál ez nem megoldható, ebben az esetben a buszmegállóban kihelyezett automatából kell jegyet venni.

- Pre-pay. Lehetőség van arra, hogy a bérletedre kézpénz tölts fel. Ilyenkor a buszjegy 1,30 font. A pre-pay akkor is jó, ha csak buszbérleted van, de használnod kell a metrót. Ebben az esetben a metrójegy másfél fontnál kezdődik, attól függően, hogy hány zónát érint az utazásod.

- Napi/heti jegy. A papír alapú jegyeket a metróban lévő automatákból tudod megvenni és elég drágák.

- Buspass. A heti buszjegy 16,60 a havi 63,40 font. Akkor érdemes ezt a megoldást választani, ha nem akarsz metrózni, mert munkába járáshoz vagy a napi teendők elintézéséhez elég a buszozás.

- Travelcard. Ez nem más, mint a kombinált bérlet. Két metrózónára 19 font/hét. Előnye, hogy buszra és villamosra is használható.

 Egyéb. London térkép jó ha van, de nem érdemes otthon venni. Itt elég könnyű beszerezni és olcsóbb is. A nagyobb buszállomásokon az információnál lehet kérni ingyenes buszjárat térképeket. Ebből összesen 5 fajta van és csak a főbb útvonalakat tartalmazza. Ezt azoknak ajánlom akik szeretnének a városba csavarogni és jók térképolvasásban.

A bérletkártyát Oyster Card-nak hívják. A friss jegyárakért látogasd meg a következő weboldalt:

www.tfl.gov.uk

 

Tömegközlekedés – Vidék

Mivel Angliában a tömegközlekedést is privatizálták annak idején, ezért ezt a szolgáltatást városon belül is nyújthatja több cég. Ha valaki szeretné tudni, hogy mivel hova és mikor juthat el, azt több módon is megteheti.

Buszpályaudvar

 Az itt lévő információs pultnál lehet kérni tájékoztatást, illetve ingyenes menetrendet az aktuális járatról.

Világháló

 Ha valaki az interneten szeretné megtervezni az utazását, akkor érdemes a következő angol nyelvű honlapot használni:

http://www.transportdirect.info

Szólj hozzá!

Címkék: utazás költségek


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása