Utolsó kommentek

NYOMJ EGY LÁJKOT!

Anglia, élet és munkavállalás

Ha angliai munkavállalást tervezel, jó helyen jársz. Ennek a blognak a célja ugyanis az informálás és a tapasztalatok megosztása.

NYOMJ EGY LÁJKOT!

My VisitorStat

2010.12.11. 15:43 Árpádiusz

Bölcsőde és óvoda Angliában

  Angliában és Walesben nincs államilag szervezett iskola előtti nevelési rendszer. Az iskola előtti nevelést vagy a helyi oktatási hatóságok (local education authorities) vagy más, önálló szervek biztosítják.

A 3-5 éves gyerekeket szüleik vagy az óvodákba vagy az alapfokú (alsó tagozatos) iskolák óvodai osztályaikba (nursery classes) írathatják be. Skóciában a 3-5 éves gyerekeket az oktatásügyi hatóságok által felügyelt gyermek megőrzők valamint önkéntes alapon szerveződő vagy önálló szervezetek által működtetett óvodák fogadják.

Az oktatásnak ez a szakasza nem kötelező és egész- vagy félnapos rendszerben is folyhat. Észak-Írországban a 3-4 évesek óvodai oktatását az ún. Education and Library Boards-ok, az óvodák és az alapfokú (alsó tagozatos) iskolákban működő óvodai osztályok biztosítják. Az alapfokú oktatás 4 éves korban kezdődik.De lássuk, miről is van szó. 

 

A legelső választási lehetőség a childminer - aki olyan, mint otthon a családi napközi. A saját otthonában vigyáz több gyerekre, maximum 8 éves korukig. Ennek ára területenként eltérő, valahol 3 és 7 font között van óránként. Átlagosan heti 140 fontot szoktak erre költeni a családok. Ami jó benne, hogy rugalmas, alkalmazkodik a gyerek és a család igényeihez. Igénybe lehet venni csak pár napra, vagy pár órára is, de általában csak munkaidőben vállalnak gyerekfelügyeletet, tehát reggel 8-tól délután 6-ig. Egyes önkormányzatoknál segítséget lehet kérni a megfelelő személy kiválasztásához illetve ellenőrizni lehet, hogy hivatalosan regisztrálva van-e az illető.

 Ennél rugalmasabb a nanny azaz a hagyományos dadus. Ha teljes állásban alkalmazzuk, hetente 250-400 fontot kér, attól függően, hogy hány órára hívjuk magunkhoz, és emellett még adót és társadalombiztosítást is kell utána fizetni. Ami jó benne, hogy a gyerekre saját otthonában vigyáz és vállal esti gyerekfelügyeletet is.Ebben az esetben ajánlott olyan személyt alkalmazni, aki regisztrálva van az Ofsted adatbázisában.

 Ennél intézményesebb a Day Nursery, ahová ötéves korig járhatnak a gyerekek. Átlagosan 152 fontba kerül hetente, de ez területenként nagyon változó, akár 200 font fölötti összeggel is számolhatunk. Itt általában reggel 7-től este 7-ig vállalnak gyerekfelügyeletet, de lehetőség van félnapos vagy csak félhetes ellátásra is - természetesen olcsóbban. Az egyedülálló szülőt támogatja az önkormányzat.

 Három éves kortól már heti 15 óra ingyenes intézményes ellátásra jogosult a gyerek, évi 38 héten át. Ez az otthoni kötelező iskolaelőkészítő nagycsoportos ovinak felel meg. Itt felkészítik a gyereket a hamarosan közelgő iskolai, közösségi életre.

 Kétéves kortól a gyerek akár Nursery Schoolba is járhat, ha államiba felveszik a gyereket, akkor ingyenesen. Ha nincs már hely, akkor vannak fizetős magánintézmények, ezek félévente 800-1200 fontot kérnek. Általában 9-től fél 4-ig vállalnak gyerekfelügyeletet, de lehet félnapos ellátást is kérni.

Van még a Pre-School és a Playgroup, amelyekben csakis oktató munka folyik. Itt foglalkozásonként kell fizetni 5-7 font közötti összeget, ez 2-3 órás időtartamot jelent, és nem feltétlen van minden nap. Gyakran a helyi közösség működteti, és a szülők is besegíthetnek közösségi munkásként.

 Egyes esetekben lehetőség van önkormányzati támogatás igénylésére, de ez helyileg változó.

Ha bárkinek segítségre van szüksége, akkor érdemes felvenni a kapcsolatot a helyi önkormányzat Családi információs szolgálatával (Family Information Services). Az alábbi link segítségével lehet megtalálni a lakhely szerint illetékes hivatalt:

http://findyourfis.daycaretrust.org.uk/kb5/findyourfis/home.page

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás gyerek bébiszitter


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása