Utolsó kommentek

NYOMJ EGY LÁJKOT!

Anglia, élet és munkavállalás

Ha angliai munkavállalást tervezel, jó helyen jársz. Ennek a blognak a célja ugyanis az informálás és a tapasztalatok megosztása.

NYOMJ EGY LÁJKOT!

My VisitorStat

2011.04.18. 09:08 Árpádiusz

Adózás és TB

 

- Egyéni vállalkozóknak

 Ha vállalkozó, adót és társadalombiztosítási hozzájárulást kell fizetnie a „Self Assessment” program alapján, valamint köteles minden bizonylatot megtartani, bevételeinek és kiadásainak igazolására.

 Az adóév az Egyesült Királyságban április 5-én zárul. Ezután kell az éves adóbevallást elkészíteni és beadni papíron október 31-ig, interneten január 31-ig. Amennyiben a bevallás nem érkezik be a HMRC-hez időben, automatikusan £100 a büntetés.

A vállalkozásból származó jövedelem utáni adót következő év január 31-ig kell befizetni a HMRC részére. Tehát például a 2011-12-es adóév jövedelme után 2013. január 31-ig kell befizetni az adót, de a befizetés módjáról az adóhivatal személyesen értesít mindenkit. Késedelmes fizetés esetén szintén büntetést számolnak fel.

Ha a fizetendő adó egy megadott határ felett van, előfordulhat, hogy a HMRC már a következő adóévre vonatkozó adóelőleg befizetését is kéri az adott év január 31.-ig.

Vállalkozók esetében is van adómentes jövedelem minden évben. Ennek összege évente változik, 2012/13-ben £8,105 (65 éves korig). Ez alatti jövedelem után nem kell adózni. Ennél magasabb jövedelem esetén a következő adókulcsok vannak:

£8,105 - £34,370: 20%

£34,371 - £150,000-ig 40%

£150,001-tól 50% a személyi jövedelemadó mértéke.

 Minden vállalkozónak társadalombiztosítást is fizetnie önmaga után (Class II-es NI), ami hetente £2,65. Ennek befizetési módjáról a már regisztrált vállalkozó dönthet. Lehetőség van a Class II-es NI havi ill. negyedéves befizetésére, csekken, direct debit-tel illetve banki átutalással.

 - Cégeknek

 Ebben az esetben már mindenképp szükség van könyvelő közreműködésére. Könyvelő keresésekor érdemes odafigyelni arra, hogy a könyvelőnek megvan-e a képesítése Ltd-k re. Sok esetben ugyanis csak alapszolgáltatásokat tudnak nyújtani, ami cégeknek nem jó.

Szólj hozzá!

Címkék: adó vállalkozás társadalombiztosítás


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása