Utolsó kommentek

NYOMJ EGY LÁJKOT!

Anglia, élet és munkavállalás

Ha angliai munkavállalást tervezel, jó helyen jársz. Ennek a blognak a célja ugyanis az informálás és a tapasztalatok megosztása.

NYOMJ EGY LÁJKOT!

My VisitorStat

2012.01.15. 07:11 Árpádiusz

Iskolai tagozatok

 Az alsó tagozatot „Primary School”-nak nevezik. A nemzeti alaptanterv Key stage 01 és Key Stage 02 szakasza esik ez alá, vagyis az első 6 évfolyam.

A felső tagozat megnevezése „Secondary School”. A nemzeti alaptanterv Key stage 03, Key Stage 04 és a „Sixth Form” szakasza esik ez alá, vagyis az 7-13. évfolyamok.

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás


2012.01.14. 11:06 Árpádiusz

Recepcion Year

 A helyi oktatási hatóságok döntésétől függően a gyerekek 4 vagy 5 éves korukban kezdhetik a Receprion year-t, ami az iskolai előkészítő második szakasza. Ezt nevezik Foundation Stage 2-nek is és ez az év adja a végső alapot a tényleges iskolai tanulmányok elkezdéséhez.

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás gyerek


2012.01.13. 00:01 Árpádiusz

Nursery School

 Ezt lehet a hagyományos óvodának tekinteni Angliában. Ezek az intézmények tantervvel rendelkeznek, és szakképzett óvónők foglalkoznak a gyerekekkel 3 és 5 éves kor között. Az állami működtetésűek legtöbb szolgáltatása ingyenes, de a magán illetve alapítványi óvodákért fizetni kell. Lényege a gyermeknevelés és oktatás, de nem olyan magas szinten, mint az iskolában.

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás gyerek


2012.01.12. 00:01 Árpádiusz

Free early learning

 Minden 3 és 4 éves kor közötti gyermek jogosult heti 15 órás ingyenes előkészítő oktatásra. A Free Early Learning célja, hogy a gyermek együtt játszon és tanuljon más gyerekekkel, ezzel elősegítve a szocializációt és az iskolára való felkészülést. Ez évente 38 hétig vehető igénybe addig, míg a gyermek be nem tölti a tanköteles kort. A Free Early Learning igénybe vehető többek között óvodákban, játszócsoportokban és gyermekközpontokban.

 A részletekért a helyi Family Information Service-nél kell érdeklődni:

http://findyourfis.daycaretrust.org.uk/kb5/findyourfis/home.page

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás gyerek


2012.01.11. 00:01 Árpádiusz

Pre-school playgroup

 A Pre-school playgroup vagy röviden Playgroup az 1980-as évek óta működik Angliában. A magyarra játszóháznak fordítható intézmény feladata a nappali gyermekfelügyelet. A gyerekek már 2-3 éves korukba bekerülhetnek egy ilyen csoportba és legfeljebb 5 éves korig lehet igénybe venni. Magyarországi viszonyokba nézve ez egyfajta napközi bölcsőde, ahol a gyermekekkel nem szakképzett óvónők foglalkoznak, hanem dadák illetve önkéntesek. Működtetésük sok esetben cégek vagy jótékonysági egyesületek által történik. Az intézmény ennél fogva nem nyújt egész napos szolgáltatást, kizárólag a délelőtti órákra korlátozódik a gyermekfelügyelet és fizetni kell érte.

 

A lakhely szerinti Playgoup-okról a helyileg illetékes Family Information Service-nél lehet érdeklődni:

http://findyourfis.daycaretrust.org.uk/kb5/findyourfis/home.page

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás gyerek


2012.01.10. 00:01 Árpádiusz

Oktatás 3-5 éves kor között

 Az úgynevezett Foundation Stage 1 Angliában az iskolai előkészítőnek felel meg. Ez a gyermek 3-4 éves kora között van és nem kötelező jellegű. A Foundation Stage 02 vagy más néven Key Stage 0 4-5 éves kor között van, és ez alapozza meg a gyermek iskolai tanulmányainak kezdetét. A Foundation Stage-et mérföldkőnek tekintik az angol oktatásban. Először 2000-ben vezették be és a mai változatát a 2008-as évben nyerte el. Lényege, hogy játékos kereteken belül tanít, illetve készít fel a tényleges tanulásra. Ebbe az oktatási részbe a következők tartoznak:

- Pre-school playgroup

- Free early learning

- Nursery School

- Recepcion Years

 

Felépítése:

- Jól felépített és megtervezett játékok zárt helységben és szabad térben egyaránt

- Tanulási tapasztalatok felfedezése és fejlesztése

- Társadalmi és viselkedési szabályok alapismerete

 

A tananyag hat részre van bontva:

- Személyes és társadalmi fejlesztés

- Kreativitás

- Nyelv és kommunikáció

- Környezetismeret

- Testnevelés

- Matematika

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás gyerek


2012.01.09. 00:01 Árpádiusz

National Day Nurseries Association

 Az NDNA egy jótékonysági és tagsági szervezet, mely az óvodák érdekképviseletét látja el Angliában. Tagjai számára tájékoztatást, képzést és szakmai támogatást nyújt. Ezen felül a gyermekek fejlesztésében és oktatásában is segítséget nyújt a szakemberek számára. Az évi 145 fontos tagdíjért cserébe tehát rengeteg szolgáltatást nyújt, ami óvodák és pedagógusok számára egyaránt hasznos lehet. További részletekért érdemes ellátogatni a szervezet honlapjára:

 

http://www.ndna.org.uk

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás gyerek bébiszitter érdekképviselet


süti beállítások módosítása