Utolsó kommentek

NYOMJ EGY LÁJKOT!

Anglia, élet és munkavállalás

Ha angliai munkavállalást tervezel, jó helyen jársz. Ennek a blognak a célja ugyanis az informálás és a tapasztalatok megosztása.

NYOMJ EGY LÁJKOT!

My VisitorStat

2012.01.22. 00:01 Árpádiusz

Napközi 5-11 éves kor között

 

 Az iskolás kor betöltésével lehetősége van a szülőknek, hogy iskolai oktatás előtt vagy után a gyerekek napköziben menjenek.  Ezen szolgáltatások pénzbe kerülnek, de alacsony jövedelemmel rendelkezők igénybe vehetnek anyagi támogatást. De lássuk, milyen típusú napközik vannak:

Breakfast Club

Reggel, átalában 7:30-tól a tanítás kezdetéig lehet igénybe venni. Maga az intézmény általában az iskola területén van, vagy annak tőszomszédságában található. A díja általában 2 font/nap.

After-school Club

Iskolák és közösségi házak területén üzemel és a tanítás után, általában este 6 óráig vehető igénybe. Alkalmanként akár 7 font is lehet az ára, de ez helyenként változó.

Holiday Club

Tavaszi és nyári tanítási szünetek alkalmával van lehetőség ennek a szolgáltatásnak az igénybe vételére. Ezek a klubok általában reggel 8 és este 6 óra között vannak nyitva és napi 20 font a díja.

Iskolai napközi

Az iskolák térítés fejében tanítás előtt és után egyaránt igénybe vehető gyermekfelügyeletet szoktak biztosítani. Ezek lehetnek:

- Breakfast Club

- Sport Club

- Homework Club

A részletekért érdemes az iskolában érdeklődni.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás gyerek


2012.01.21. 00:01 Árpádiusz

Iskolabusz

 

Bizonyos esetekben lehetőség van arra, hogy a gyerek, a helyi önkormányzat által üzemeltetett iskolabusszal járjon iskolába. Ez a szolgáltatás ingyenes, de több feltételnek is eleget kell tenni.

A követelmények a következők:

- Életkor 5-16 év között

- A lakhely szerinti legközelebbi iskolába kell járnia a gyereknek

- A lakhely és az iskola közötti távolság legalább 2 mérföld

 Nincs távolság szerinti kivétel, ha a gyerek testi vagy értelmi fogyatékos. Egyéb kivétel, ha a lakhely és az iskola között a közlekedés nem biztonságos illetve, ha  a szülő a legmagasabb összegű Child Tax Credit-et kapja.

 Igényléshez a következő linket lehet használni:

 

http://local.direct.gov.uk/LDGRedirect/index.jsp?LGSL=3&LGIL=0&ServiceName=Apply+for+home+to+school+travel+support

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás gyerek szoc.juttatás


2012.01.20. 00:01 Árpádiusz

Iskolai egyenruha

 A kormányzat minden iskolát kötelez arra, hogy tanulói egyenruhát hordjanak. Az iskolák ezt térítés fejébe adják a tanulóknak. Az egyenruha ára iskolánként változó, de a helyi hatóságok a rászoruló családok számára ebben is segítséget nyújtanak.  Alacsony bevétellel rendelkező családok az alábbi link segítségével igényelhetnek támogatást:

http://local.direct.gov.uk/LDGRedirect/index.jsp?LGSL=2&LGIL=0&ServiceName=Apply+for+help+with+school+clothing+costs

 

 

3 komment

Címkék: oktatás gyerek költségek szoc.juttatás


2012.01.19. 00:01 Árpádiusz

Általános iskolai beiratkozás

Állami iskolákban a gyereket be lehet íratni az interneten keresztül illetve a helyi oktatási hatóságot megkeresve, írásban, az általuk kiadott jelentkezési lap kitöltésével. Mindkét esetben figyelni kell arra, hogy a szülők betartsák a jelentkezési határidőt. Ellenkező esetben fennáll a veszélye annak, hogy hely hiányában a gyereket nem fogják a lakhelye szerinti legközelebbi intézménybe fogadni.

 A jelentkezés menete

Állami iskolák esetén, az iskola típusától függetlenül a jelentkezés a helyi hatóságokon keresztül történik, tehát nem a kiszemelt oktatási intézményt, hanem a helyi önkormányzatot kell megkeresni.

Ez történhet az interneten illetve írásos formában. A jelentkezési lapon a lakhely szerint legközelebbi intézményeket érdemes megadni, legalább hármat. A férőhelyek korlátozott száma miatt sajnos nem biztos, hogy a legközelebbi helyre fogják a gyereket beírni.

 

Jelentkezési határidő

 A legtöbb helyen a tanévet megelőző év decembere a végső határidő. Ennek ellenére a jelentkezést bármi kor be lehet nyújtani és azt a helyi hatóságnak haladéktalanul el kell bírálnia.

 

 Alsó tagozatos (Primary) iskolába történő beiratkozáshoz kövesd ezt a linket:

http://local.direct.gov.uk/LDGRedirect/index.jsp?LGSL=13&LGIL=0&ServiceName=Apply+for+a+primary+school+place

 Felső tagozatos (Secondary) iskolába történő beiratkozáshoz kövesd ezt a linket:

http://local.direct.gov.uk/LDGRedirect/index.jsp?LGSL=14&LGIL=0&ServiceName=Apply%20for%20a%20secondary%20school%20place 

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás papírmunka


2012.01.18. 00:01 Árpádiusz

Általános iskolai tanterv

 Angliában a nemzeti tanterv (National Curriculum) 4 részre van osztva. Ezeket nevezik Key Stage-nek.

Félévkor és évvégén van szintfelmérés, mely eldönti, hogy a tanuló továbbléphet, vagy évet kell ismételnie.  Az első ilyen szintfelmérésre a Key Stage 02 végén kerül sor. A tanterv az alábbi képen néz ki:

 

Tantárgy

Key Stage 01

(5-7 éves kor)

Key Stage 02

(7-11 éves kor)

Key Stage 03

(11-14 éves kor)

Key Stage 04

(14-16 éves kor)

Angol

x

x

x

x

Matematika

x

x

x

x

Tudomány

x

x

x

x

Informatika

x

x

x

x

Technika

x

x

x

 

Történelem

x

x

x

 

Földrajz

x

x

x

 

Idegen nyelv

 

 

x

x

Művészet

x

x

x

 

Zene

x

x

x

 

Állampolgári ism.

 

 

x

x

Testnevelés

x

x

x

x

 

Key Stage 4 alatt a Year 9-ben, vagyis a gyermek 13-14 éves korában lehetőség van úgynevezett karrier tanácsadásra. Ennek eredményeként Year 10-11 alatt a tanuló szakirányú tanulmányokat végezhet.

 

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás


2012.01.17. 00:01 Árpádiusz

Iskolakereső

 Az alábbi link segítségével a lakhely szerinti iskolákat lehet megtalálni. A kereső elég részletes. Megadja, hogy a kiválasztott iskola pontosan mely évfolyamokkal foglalkozik, milyen egyéb szolgáltatásokat nyújt, és még útvonalkeresővel is ki van bővítve.

 

http://schoolsfinder.direct.gov.uk/

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás


2012.01.16. 00:58 Árpádiusz

Iskolatípusok

 Angliában különböző iskolák vannak, beleérte a magán- és alapítványi intézményeket. Az alábbi felsorolás a szülőknek próbál segíteni abban, hogy a gyermekük számára a legideálisabb intézményt találja meg.

Állami iskolák - Mainstream state schools

A jelenlegi jogszabály szerint 16 éves korig ingyenes az oktatás az állami iskolákban. Többségük koedukált, de vannak kifejezetten egynemű iskolák is. Négy fő csoportja az állami iskoláknak részesül állami támogatásban és az Ofsted felügyelete alá tartoznak.

Közösségi iskolák - Community schools

A helyi önkormányzat által működtetett intézmények. A tanítást állami alkalmazottak végzik.  Mivel itt korlátozott a felvételi létszám, ezért itt pályázni kell a helyekért.

Alapítványi iskolák - Foundation and Trust schools

Alapítványok és jótékonysági szervezetek által működtetett intézmények. Saját személyzettel és sajátos felvételi rendszerrel rendelkeznek.

Önkéntes, támogatott iskolák - Voluntary-aided schools

Általában valamely egyház működteti. Saját személyzettel és sajátos felvételi rendszerrel rendelkeznek.

Önkéntes, ellenőrzött iskolák - Voluntary-controlled schools

Alapítványok és jótékonysági szervezetek által működtetett intézmények, melyek a helyi önkormányzat ellenőrzése alatt állnak.

Szakosított iskolák - Specialist schools

Bár szorosan követik a nemzeti alaptantervet, az oktatás egy speciális tárgyra összpontosít. Ez lehet informatika, sport vagy művészet.

Akadémiák- Academies

Független irányítású iskolák. Alapítványok és jótékonysági szervezetek által működtetett intézmények, melyek a helyi önkormányzat ellenőrzése alatt állnak és szoros együttműködésben vannak az oktatási minisztériummal.

Városi szakközépiskolák - City Technology Colleges

11-18 éves kor közötti gyerekek számára nyújt szakképesített oktatást. Az oktatás ingyenes és állami szintű szakképzést illetve A szintű érettségit  adnak.

Speciális alapítványi vagy jótékonysági iskolák - Community and foundation special schools

Testi fogyatékkal vagy tanulási nehézséggel szenvedő gyermekek számára nyújtanak oktatást.

Egyházi iskolák

Egyház működteti. Saját személyzettel és sajátos felvételi rendszerrel rendelkeznek. Bár szorosan követik a nemzeti alaptantervet, a fő irányvonalat a vallás határozza meg.

 Gimnázium - Grammar school

Szorosan követik a nemzeti alaptantervet és az oktatás az általános műveltséghez szükséges tudást biztosítja.

Bentlakásos iskolák - Maintained boarding schools

Ingyenes oktatással várja a gyermekeket, de a szállásért és az étkezésért a szülőnek fizetnie kell.

Független iskolák - Independent schools

Angliában közel 2,300 ilyen intézmény van. Sajátos felvételi rendszerrel és egyedi tantervvel rendelkeznek. Ezekben az iskolákban az oktatás minősége sokkal magasabb, mint az állami iskolákban, de ezért cserébe a szülőknek tandíjat fizetni kell, melynek összege igen magas.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás


süti beállítások módosítása