Utolsó kommentek

NYOMJ EGY LÁJKOT!

Anglia, élet és munkavállalás

Ha angliai munkavállalást tervezel, jó helyen jársz. Ennek a blognak a célja ugyanis az informálás és a tapasztalatok megosztása.

NYOMJ EGY LÁJKOT!

My VisitorStat

2011.02.25. 09:15 Árpádiusz

Munkakeresés haladóknak-Kísérőlevél

 

Vannak, akik szerint teljesen felesleges, bár egyes munkáltatók örömmel veszik, ha valaki kísérő- vagy motivációs levelet ír (angolul: coverletter) és ezt mellékletként küldi el az önéletrajza mellé.

Lényeges, hogy rövid és célirányos legyen, vagyis a megpályázott hirdetésre szabva készüljön el. Tartalmazhat elemeket az önéletrajzból, de a lényege, hogy a következő elemeket tartalmazza:

- A megpályázott hirdetés

- Rövid leírás, miért pályázik a hirdetésre

- Miért keresel munkát

- Mik az erősségeid, ami miatt alkalmasnak tartod magadat a munkakörre.

Érdemes az álláshirdetésben szereplő követelmények egy részét az indoklásba átvenni, persze nem szó szerint. Például, ha logisztikai múltat követelnek, akkor ki lehet emelni, hogy te raktározási tapasztalattal rendelkezel. Mivel angol nyelvű szövegről van szó, a legegyszerűbb, ha picit átfogalmazva veszi át az ember a szöveget a hirdetésből illetve más hirdetésekből, ügyelve arra, hogy nyelvtanilag helyes legyen.

 A levél lezárását úgy kell megfogalmazni, hogy kifejezed a szándékodat a személyes interjúval kapcsolatban illetve, udvariasan közlöd, hogy szeretnéd, ha a leveled nem maradna válasz nélkül.

Szólj hozzá!

Címkék: önéletrajz munkavállalás


2011.02.23. 09:13 Árpádiusz

Munkakeresés haladóknak-Önéletrajz

 Egy korábbi bejegyzésben már írtam erről, de mivel a mostani tanácsok már inkább olyanoknak szólnak, akik itt élnek és rendelkeznek angol referenciával, ezért úgy gondolom érdemes ezt a részt is komolyabban körbejárni. Nehéz megmondani a tökéletes önéletrajz receptjét, hiszen különböző emberek olvassák őket, ennél fogva mindenkinek más elvárásai vannak ezzel kapcsolatban. Ennek ellenére lehet követni egy bizonyos irányelvet a felépítése szempontjából, ami általánosan működik, és szintén segíthet a sikerhez.

 

Felépítés 

Tartalmazzon minden lehetséges elérhetőséget, telefonszámot, e-mail címet a könnyű kapcsolatfelvétel érdekében. Kerülni illik olyan személyes adatok megadása, mint családi állapot, nemzetiségi illetve vallási hovatartozás megadása.

 Érdemes felsorolni minden iskolai tanulmányt, tanfolyamot. Ez esetben a fordított időrendűség ajánlott. Vagyis a legfrissebb, legmagasabb végzetséget kell először leírni.

 Ezek után jöhetnek az extra készségek felsorolása, mint számítógépes és szövegszerkesztői ismeretek.

 Következő lépésben kell felsorolni a munkavállalói múltat. Itt érdemes pár szóban leírni, hogy pontosan mit csinált az ember, de nem szabad hosszas részletekbe menni. Ebben az esetben is a fordított időrendűség ajánlott.

Végezetül említést lehet tenni hobbyról illetve a referenciákról is.

Egyéb tippek 

A nyomtatott változat sima, fekete-fehér legyen.  Nem szükséges keretezéssel dekorálni illetve fényképet mellékelni hozzá. Ne legyen több 2 oldalnál, hiszen a személyzetisek tucatszám kapnak önéletrajzokat, ennél fogva nem szánnak az elolvasásra sok időt.

 Helyesírás és nyelvtan szempontjából illik ellenőrizni, hiszen ezzel is el tud az ember bukni könnyedén egy állást.

 Tartalmazhat csúsztatásokat, de ügyeljünk arra, hogy ne írjunk be olyan tudást vagy tapasztalatot, melynek hiánya egy lehetséges állásinterjú alatt kibukik.

Szólj hozzá!

Címkék: önéletrajz munkavállalás


2011.02.21. 09:11 Árpádiusz

Munkakeresés haladóknak-Ismeretségi rendszer

 A tapasztalatok azt mutatják, hogy jól informált ismerősön keresztül illetve belső segítséggel lehet a legjobb eredményt elérni.  Személy szerint sok embernek segítettem a munkakeresésben, de és csak információval szoktam szolgálni és nem többel. Persze sokszor ez is elég, de ha valaki „Hunukos” stílusban, csak a sült galambot várja Magyarországon, az kérem, kíméljen.

 Ha már valaki Angliában van, érdemes szocializálódni, ismeretségeket kötni, de nem minden esetben jó, ha ezt honfitársainkkal tesszük. Sajnos, az irigység és a rosszindulat miatt a magyarok többsége nem, hogy nem támogatja egymás, hanem kifejezetten még keresztbe is tesznek. Tudom, ez szörnyűen hangzik, de sajnos ez az igazság. Ezért érdemesebb kocsmában, szórakozó helyen új ismeretségekre szert tenni. Másik lehetőség, ha a nekünk munkát biztosító ügynökségnél alakítunk ki jó viszonyt az ügyintézővel, hiszen lehet, hogy ő tudna egy számunkra megfelelő munkát a későbbiekben.

Azt persze senkinek se ajánlom, hogy kifejezetten érdekből kezdjen el barátokat toborozni, hiszen ez gusztustalan dolog, de érdemes érdeklődni az ismerősöknél az esetleges munkalehetőségek felöl.

Hiszen, ha valaki első kézből származó információval lát el minket és esetleg még az állásinterjú megszervezésében is tud segíteni, az a legjobb, ami történhet.

Szólj hozzá!

Címkék: munkavállalás


2011.02.19. 09:09 Árpádiusz

Munkakeresés haladóknak-Hol keress munkát?

  

Munkakeresésnél fontos kihasználni minden lehetőséget, ami a rendelkezésünkre áll. Nagyon sok állásajánlat munkaerő közvetítő ügynökségeken keresztül történik meghirdetésre, de persze más módon is lehet munkát találni.

Újsághirdetés

Érdemes helyi vagy országos megjelenésű újságok álláshirdetéseit böngészni. Ebben az esetben választható a nyomtatott illetve az online változat is. Fontos megjegyezni, hogy ha valaki speciális munkát keres, akkor inkább szakmai lapokat érdemes böngészni.

Munkaerő közvetítő ügynökségek 

Általános és specializálódott ügynökségek egyaránt vannak. Ennél fogva, ha valaki gyenge angoltudással rendelkezik, akkor érdemes általános ügynökséghez fordulni. Viszont, ha valaki kifejezetten irodai vagy egészségügyi munka iránt érdeklődik, akkor szakosodott ügynökséget érdemes keresni. A lakhely szerinti keresésben a legnagyobb segítséget az internet nyújtja, ahol könnyen meg lehet találni a számunkra ideális ügynökséget. Érdemes több ügynökséghez is beregisztrálni és rendszeresen, személyesen a nyakukra járni. Ellenkező esetben nem lesz sikeres a munkakeresés, mert a regisztrációnk csak egy lesz a tucatból.

Internet 

Szerencsére sok weboldal foglalkozik álláshirdetésekkel. Bár sok ügynökség publikálja az aktuális állásajánlatokat a saját honlapján, a többség inkább részesíti előnybe a nagyobb hirdetési oldalakat és lusták a saját oldalukat frissíteni. Tehát érdemes az általános álláshirdető oldalakat böngészni, de egyúttal el kell kerülni a gyűjtőoldalakat, mivel azok gyér minőségűek és nem naprakészek.

Célirányos, spekulatív jelentkezések 

Bizonyos esetekben célravezető tud lenni, ha valaki meglévő állásajánlat nélkül ajánlja fel szolgálatait valamelyik cégnek. Vagyis az önéletrajz mellé elküld az ember a kiszemelt cégnek egy kísérőlevelet, melyben leírja, hogy mihez ért és milyen típusú munkát keres, tudván, hogy a cégnél nincs felvétel. Ezt az esetek többségében a cégek válaszra sem méltatják, de ha az ember szerencsés, akkor kifoghat egy folyamatban lévő megüresedést.

JobCentre 

Mint, ahogy otthon a munkaügyi központoknak sincs igazán jó híre, így Angliában sem érdemes egyből hozzájuk fordulni. Viszont a JobCentre nem csak az aktuális álláslehetőségeket fogadja, hanem saját ügynökséggel is rendelkezik, mely egyéni vállalkozás formájában biztosít munkát. Az angolok körében főleg a pályakezdők részesítik előnyben az álltaluk nyújtott szolgáltatásokat, mivel ők semmilyen munkatapasztalattal sem rendelkeznek.

Szólj hozzá!

Címkék: munkavállalás


2011.02.17. 09:05 Árpádiusz

Munkakeresés haladóknak-Bevezetés

 Sokan úgy gondolják, hogy az Angliába való munkavállalást már Magyarországról el lehet kezdeni. Nos, ők tévednek. A lehető legnehezebb és talán a legértelmetlenebb, ha valaki maga próbál munkát keresni, úgy, hogy angol állásra pályázik otthonról. Most nem arról beszélek, hogy valaki megkeres egy vámszedő céget Magyarországon és rájuk bízza a sorsát, hanem olyanokról, akik maguk próbálkoznak például az internetes álláshirdető oldalak segítségével. Semmi esély. Miért? Mert a munka itt van, Ti viszont nem. Másrészt, figyelembe kell venni, hogy sok esetben a cégek figyelmen kívül hagyják a magyar tapasztalatot, viszont megkövetelik az angol referenciát és munkatapasztalatot. Ennél fogva az esetek többségében nem számít se a szakma, se a nyelvtudás szintje. Persze vannak kivételek, de ez esetben a belső segítség az, ami a siker kulcsa. Vagyis, ha van valaki, aki beprotezsál, akkor nyert ügyed van.

 Sajnos a többség nem rendelkezik patrónussal, ezért nekik a következőt menetrendet tudom ajánlani.

1. Kiutazás Angliába

2. Regisztráció ügynökségeknél

3. Az első munkaajánlat elfogadása válogatás nélkül

4. Munka melletti munkakeresés

Gondolom, most sokan meghökkennek: „Jöjjek ki a bizonytalanba, munkaajánlat nélkül?” A válaszom: igen!  Legyél bátor, de ne legyél bolond! Vagyis:

-  Tedd meg a szükséges előkészületeket. Intézd el otthon, amit kell. Legyen szó orvosról vagy papírmunkáról, az legyen meg időben

- Tervezd meg a kiutazást. Fontos a jó időzítés, hiszen, ha rosszkor jössz ki, akkor nehezen fogsz munkát találni.

 - Legyen elég tartalék pénzed. Senkinek se garantálhatom, hogy már másnap dolgozni fog. Jobb, ha valaki pár hét kieséssel kalkulál, mintha túlzottan optimista és a végén elfogy a pénze.

Szeretném kihangsúlyozni, hogy mennyire fontos a nyelvtudás. Én szerencsés helyzetben vagyok, mert jó nyelvérzékkel rendelkezem, de persze nem vagyunk egyformák. Vannak, akiknek kifejezetten nehezére esik a nyelvtanulás, de ha valaki nem akar kudarcot vallani, akkor muszáj tennie valamit. Csak abba gondoljon bele mindenki, hogy mennyire nehéz otthon munkát találni. Egy olyan környezetben, ami számunkra idegen, úgy, hogy nem értjük mi folyik körülöttünk, egy SMS-t se tud az ember értelmezni, akkor mégis mire számít az ember? Tehát, ezzel kapcsolatban azt javaslom, próbáljatok a nyelvtanulásra is koncentrálni, hiszen ezen múlik, mennyire lesz sikeres az ember.

A következő bejegyzés sorozatban ötleteket és tanácsokat fogok megosztani veletek a munkakereséssel kapcsolatban. Ezeket az információkat egy profi cég tanácsadójától vettem át és saját kiegészítéseket is tartalmaz. Végső soron azoknak szól, akik már itt vannak és nem félnek a munka után menni és nem várnak a sült galambra. Ennél fogva nem minden része lesz hasznára a mindenkinek, de remélem, azért páran majd profitálnak belőle.

Szólj hozzá!

Címkék: munkavállalás


2011.02.15. 14:45 Árpádiusz

Diákmunka Angliában

 

Magyar állampolgárságú diákoknak is lehetősége van dolgozni Angliában. Rájuk a következő dolgok vonatkoznak:

- Betöltött 16. életév,

- Maximum 20 munkaóra/hét

 

Minimálbéres fizetési kategóriák (2011. Okt.01-től)

 

- 4,98 GBP/óra 18-20 éves kor között

-3,68 GBP/óra 16-17 éves kor között, aki már nem iskolaköteles, de még nincs 18 éves

- 2,60 GBP/óra 19 év alatti szakmunkás gyakornokoknak, ill. 19 év fölötti elsőéves szakmunkás gyakornokoknak

 

Diákmunkát kínáló angol weboldalak:

http://www.e4s.co.uk/

http://www.justjobs4students.co.uk/

http://www.studentgems.com

http://www.studentjob.co.uk/

http://www.student-jobs.co.uk/

http://www.summerjobs4students.co.uk/

Szólj hozzá!

Címkék: diákmunka


2011.02.13. 02:59 Árpádiusz

Jobcentreplus

 A Jobcentre a Munkaügyi Minisztérium alá tartozó ügynökség. Országos irodahálózattal rendelkezik és fő feladatai közé tartozik munkaképes lakosság számára munkát találni, továbbá a szociális biztosítási szám (NINO) vonatkozásában az adminisztratív teendők ellátása.

Munkaügyi központként funkciónál, mely a cégektől beérkezett állásajánlatokat teszi közre. Ezen felül saját ügynökséggel is rendelkezik. Ennek neve Job4U.

 A Job4U sok esetben a lehető legelőnytelenebb módon biztosít munkát. A munkakeresőknek egyéni vállalkozóként kell dolgozniuk. Ennek eredményeként nem jár nekik fizetett szabadság, táppénz és adóév végén saját maguknak kell az adót bevallani és befizetni azt.

 Tanácsadó szolgáltatással segítik a munkakeresőket a könnyebb elhelyezkedés érdekében. Ebben az esetben bizonyos oktatások és tréningek is igénybe vehetők.

A szociális juttatások nagy részét is a Jobcentre segítségével kell megigényelni, ezekről érdemes a helyi irodákban érdeklődni.

 Munkakeresés a Jobcentre weboldalán:

http://jobseekers.direct.gov.uk/homepage.aspx

Szólj hozzá!

Címkék: érdekképviselet jobcentre


2011.02.11. 19:17 Árpádiusz

Angol álláshirdető oldalak

 Íme, egy lista azoknak, akik a neten szeretnének szerencsét próbálni. A Reed oldalán a hirdetésekre való jelentkezések számát is számon tartják, ezek összegén el lehet gondolkozni. 

Logisztikai hirdetések: http://www.careersinlogistics.co.uk/

Vendéglátós hirdetések: http://www.caterer.com/

Vegyes hirdetések: http://www.cv-library.co.uk/

Vegyes hirdetések: http://www.jobsite.co.uk/

Vegyes hirdetések: http://www.jobstoday.co.uk/

Vegyes hirdetések: http://www.monster.co.uk/

Irodai, admin hirdetések: http://www.officerecruit.com/

Nyomdaipari hirdetések: http://www.ozzle.co.uk/

Vegyes hirdetések: http://www.reed.co.uk/

Vegyes hirdetések: http://www.totaljobs.com/

Vegyes hirdetések: http://www.ukjobsnet.com/

Vegyes hirdetések: http://www.ukstaffsearch.com/

Szólj hozzá!

Címkék: anglia munkavállalás


2011.02.09. 02:46 Árpádiusz

Országos ügynökségek

 A következő felsorolásban lévő ügynökségeket olyanoknak ajánlom, akik valamelyest beszélnek angolul és képesek „eladni magukat” a munkaerő piacon.

 

Abbey Recruitment,  vendéglátó ipari

http://www.abbeyrecruitment.co.uk/

 

Blue Arrow, szakterületek:

- Ipari és gyártósori

- Kereskedelem és raktározás

- Sofőri

- Irodai

- Éttermi és szállodai

 

http://www.bluearrow.co.uk/Pages/default.aspx

 

Brook Street, ipari és irodai munkákat kinál

http://www.brookstreet.co.uk/

 

Kelly Service, több mint 20 szakterületen kínál munkát

http://www.kellyservices.co.uk/

 

Office Angels, irodai és adminisztratív területen képviseli magát

http://www.office-angels.com/Pages/default.aspx

Szólj hozzá!

Címkék: anglia ügynökségek munkavállalás


2011.02.07. 13:59 Árpádiusz

Londoni ügynökségek 2

 NÉV: Extra   Staff 

MUNKALEHETŐSÉG: sofőri, gyári

MEGKÖVETELT ANGOLTUDÁS: alapszint
 
CÍM: 5 Ashbourne Parade, Ealing, London,W5 3QS 
TEL: 0208 991 8000 
CÍM: 18 Southbury Road, Enfield, London,EN1 1SA 
TEL: 0208 367 9000
 
 
 NÉV: Capital People
 
MUNKALEHETŐSÉG: szállodai, éttermi
 
MEGKÖVETELT ANGOLTUDÁS: alapszint
 
CÍM: 18 London Road, London SE1 6JX
 
TEL: 020-7378-6123
 
 
NÉV: Neway
 
MUNKALEHETŐSÉG: szállodai, éttermi
 
MEGKÖVETELT ANGOLTUDÁS: alapszint
 
CÍM: 3A Princes Parade, Golders Green Road, London, NW11 9PS
 
 
 

NÉV: Olympic Staff

MUNKALEHETŐSÉG: raktári

MEGKÖVETELT ANGOLTUDÁS: alapszint

9-11 New Broadway, Ealing, London, W5 5AW 

WEBOLDAL: http://www.olympicstaff.com/

Szólj hozzá!

Címkék: london ügynökségek munkavállalás


2011.02.05. 23:52 Árpádiusz

Londoni ügynökségek 1

Íme néhány legális, londoni munkaerő közvetítő:

 

 NÉV:

Response Recruitment Ltd.

MUNKALEHETŐSÉGEK: gyári,raktári

MEGKÖVETELT ANGOLTUDÁS: alapszint

CÍM: Unit 4, Ground Floor, 6 Chase Road, Park Royal, London, NW10 6HZ.

TEL: 020 8965 1575

WEBOLDAL: http://www.responserecruitment.co.uk

 NÉV: First Call Recruitment Agency

MUNKALEHETŐSÉGEK: gyári, raktári, sofőri

MEGKÖVETELT ANGOLTUDÁS: alapszint

CÍM:

Dephna House, Room 102, 112-114 North Acton Road, Park Royal, London, NW10 6QH

267 Bridge Court, High Street, Waltham Cross, EN8 7AT

801 High Rd, Tottemham, London, N17 0DH

WEBOLDAL: http://www.yourfirstcall.co.uk

 NÉV: The Best Connection

MUNKALEHETŐSÉGEK: gyári, raktári

MEGKÖVETELT ANGOLTUDÁS: alapszint

CÍM: Hanger Lane Station, Ealing, London, W5 1DL 

TEL: 020 8998 9910

CÍM: 48 Kenway Road   Earls Court   London   SW5 0RA

TEL: 0207 373 1129

WEBOLDAL: http://www.thebestconnection.co.uk

 NÉV: Cue Personnel

MUNKALEHETŐSÉGEK: gyári, raktári, sofőri, takaritó, köztisztasági

MEGKÖVETELT ANGOLTUDÁS: alapszint

CÍM: 38 London Road, Enfield, London, EN2 6EF

TEL: 020-8366-9911

CÍM: 67 Borough High Street, London Bridge, London, SE1 1 NF

TEL: 020-7357-9366

WEBOLDAL: http://www.cuepersonnel.co.uk

 NÉV: Orchard & Heroes-Enfield office

MUNKALEHETŐSÉGEK: gyári, raktári

MEGKÖVETELT ANGOLTUDÁS: alapszint

CÍM: 30 London Road, Enfield, London, EN2 6DT

TEL: 020 8366 9012

Orchard & Heroes-West End office

MUNKALEHETŐSÉGEK: adminisztratív, recepciós

MEGKÖVETELT ANGOLTUDÁS: középszint

CÍM: 271 Regent Street, London, W1B 2ES

TEL: 020 7034 0077

WEBOLDAL: http://www.orchardjobs.com

Szólj hozzá!

Címkék: london ügynökségek munkavállalás


2011.02.03. 09:23 Árpádiusz

Munkaközvetítő ügynökségek - Bevezetés

 Angliában a legegyszerűbb módja a munkakeresésnek, ha beregisztrálsz egy ügynökséghez. Ennek oka szintén egyszerű. Ebben az országban minden ügynökségeken keresztül megy. Mint ahogy Magyarországon is divat az „alvállalkozó téma” ugyanúgy itt is. Leszámítva, hogy itt nem a korrupció a mozgatórugó, hanem a kényelem. Minden cégnek egyszerűbb felhívni egy ügynökséget, hogy kell pl. 120 óra munkaerő, mint alkalmi munkavállalókat vadászni az utcáról.

  Tehát vannak az ügynökségek, ahová az ember lánya/fia bemegy. Kitölti a regisztrációs űrlapot és lehet, hogy már aznap dolgozhat is. A dolog hátránya a bizonytalanság. Mert előfordul sok esetben, hogy egy héten csak 3-4 napra akad munka, de olyan is, hogy „ott ragad” egy helyen és folyamatosan tud dolgozni. Ez sok mindentől függ. Mennyire kell az ember a bérlő cégnek, a melós mennyire válik be illetve, hogy az ügynökség kit hogyan oszt be munkára. Én is jártam úgy. hogy a „beetetés” időszakában folyamatosan dolgoztam éjszaka, pótlékot is kaptam. Cserébe hallgattam minden alkalommal, hogy megy ez még jobban is, csináld gyorsabban, meglátod, kapsz céges szerződést, ha így folytatod. Aztán kiderült, hogy a cégnek nem éri meg átvenni, mert akkor magasabb órabért kellene fizetnie és ez által a munkakedv is lanyhult. Az ügynökség átrakott délutános műszakba és az új hússal foglalkoztak. Hiszen ők még nem tudták mi a pálya. Majd csökkentek a munkanapok száma is és szerencsére még a „csúcson” hagytam ott a céget és találtam meg a mostani munkahelyemet ahol már 3 éve vagyok. Persze nem akarok innen nyugdíjba menni, de ez a blog nem az én sztorimról szól.

 

Az ügynökségek is szakosodva vannak. Vagyis, nem mindegy hova mész vagy te mit szeretnél csinálni. Hiszen ha egy étterembe v. kávézóba szeretnél dolgozni, akkor nincs értelme elmenni egy olyan céghez, ami raktárakba közvetít rakodó vagy csomagoló munkára. Szóval érdemes ebből a szempontból is informálódni. Igazából nincs nagy választék az ügynökségekből, de mindegyiknek sok irodája van London szerte és persze mindenkinek megvan a saját körzete.

 Ennél fogva a belvárosban inkább a szolgáltató szektor van jelen. Konyhai kisegítő, pincér vagy szállodába takarító, szobalány munkát lehet találni. A külső részen inkább a termelő, gyári munka illetve a raktári munka megy.

 Bérezés szempontjából a minimál várható a munkahelyek 90%-nál, ami jelenleg bruttó 5,93 GBP/óra. 2011. októbertől pedig 6,08 font. Ez azt jelenti, hogy magas óraszámba kell dolgozni ahhoz, hogy megérje a kinttartózkodás. Aki viszont a saját szakmájában kíván elhelyezkedni, annak a szakmai blogbejegyzés-sorozatomat ajánlom. 

 

2 komment

Címkék: anglia london ügynökségek munkavállalás pénzkereset


2011.02.01. 09:52 Árpádiusz

Curriculum Vitae

 

A címben rejlő kifejezés az önéletrajz megnevezése. Amikor kijöttem Angliába kellett csinálnom egy angolos verziót. Mert a többiek azt mondták, ez fontos...

Természetesen csak magyar munkahelyek szerepeltek benne. Ennél fogva a kutyát se érdekelte. Főleg azért, mert a szigetlakók többsége azt se tudja, hol van Magyarország. Igaz, a legtöbbet nem is érdekli. Ezért, ha valaki kijön ide, akkor nem szükséges, hogy legyen neki angol nyelvű szakmai-önéletrajza. Persze ez az én véleményem...

 Ha úgy gondolod, te mégiscsak csinálsz egyet, akkor törekedj az egyszerűségre. Nem kell, túl részletes, mert itt se  szeretnek olvasni. Főleg nem kisregényt.

Valahogy így nézzen ki:

 Mr./Miss Keresztnév Vezetéknév

Életkor: XX

Angliai lakcím:

Angol telefonszám:

E-mail cím:

 -Personal statement:

Ebbe a részbe írhatsz pár szót magadról,pl. milyen szakmai gyakorlatod van ill. mik az erősségeid.

 -Technical skills:

Ide leírhatod, hogy ismered a számítógépeket, szövegszerkesztő programokat vagy az irodai kávéfőző működési elvét J

 -Education:

Középiskola vagy fősuli, hol, mikor, mit...

 -Training:

Ha elvégeztél valamilyen tanfolyamot akkor ide írd, hogy mit, mikor, hol esetleg azt hogy ez mire jó

 -Employment history:

Ide írd le, hol dolgoztál korábban, mindig a legfrissebb legyen elől, vagyis haladj vissza az időben

Tól-ig

Hol

Mit

 -Personal interest:

Ha van valamilye hobbid, pl az én blogom olvasása, akkor azt írd ide

 -References:

References are available on request. Vagyis csak akkor adj ki referenciának valakit, ha kérik.

 Mivel angliai adatokat kell megadni az önéletrajban a kapcsolatfelvételi résznél ezért, felesleges otthon kinyomtatni. Csináld meg szövegszerkesztővel az alapját és a többi adatot írd bele Angliába. Ne aggódj, rengeteg internet kávézó van, ahhol egy óra szörfözés 50 penny vagy 1 font és 20-30 pennyért ki tudod nyomtatni az önéletrajzodat.

Szólj hozzá!

Címkék: önéletrajz


süti beállítások módosítása