Utolsó kommentek

NYOMJ EGY LÁJKOT!

Anglia, élet és munkavállalás

Ha angliai munkavállalást tervezel, jó helyen jársz. Ennek a blognak a célja ugyanis az informálás és a tapasztalatok megosztása.

NYOMJ EGY LÁJKOT!

My VisitorStat

2012.02.04. 17:41 Árpádiusz

Bizonyítvány honosítása Angliában

 Továbbtanulás céljából szükséges a Magyarországon megszerzett oklevél vagy bizonyítvány honosítására. Ez egy többlépcsős folyamat, mely Magyarországon kezdődik. Minden egyes lépés pénzbe kerül, ezért érdemes a hatályos tarifákról érdeklődi.

Magyar Ekvivalencia és Információs Központ

A Magyarországon megszerzett bizonyítványokról tőlük kell hatósági igazolást kérni. Ez a dokumentum magyar nyelven íródik, ezáltal ezt önmagában nem lehet Angliában használni.

Részletekért érdemes az OH honlapján érdeklődni: http://www.oh.gov.hu/ekvivalencia

Fordító irodák

Rájuk természetesen az angol nyelvű fordítás miatt van szükség. Itt érdemes megérdeklődni, hogy a fordítás hitelesítésében tudnak-e segíteni.

Magyar nagykövetség

Magyarország londoni nagykövetségén lehet kérni hitelesítést, bármilyen hivatalos dokumentum esetén. Hamár egyszer Anglia a cél, érdemes velük felvenni a kapcsolatot.

http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/UK/hu/

NARIC

Angliában a bizonyítvány honosítását a NARIC végzi el. Ez a szervezet nem csak a szakképesítés meglétét ellenőrzi, illetve fogadja el, hanem egyúttal besorolja azt az angol oktatási rendszer keretin belül. Ennél fogva az általuk kiadott igazolás alapján tudni lehet, hogy a Magyarországon megszerzett képesítés milyen képzési szintnek felel meg Angliában.

Részletekért érdemes a NARIC honlapján érdeklődni: http://www.naric.org.uk

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás papírmunka


2012.02.02. 00:01 Árpádiusz

Felnőttképzés-Bevezetés

 Mint arról már korábban szó esett, Angliában az iskolaköteles kor alatt gyakorlatilag nincs lehetőség szakma megszerzésére. Bár léteznek szakképesítést nyújtó tanfolyamok, elméleti és gyakorlati tudást biztosító képzés csak felsőoktatás illetve felnőttoktatás keretein belül lehetséges. A felsőoktatás belépő szinten hároméves, mely főiskolai diplomát nyújt. A posztgraduális képzés legalább három éves, melybe egyetemi tanulmányok vagy éppen a doktori képzés sorolható. Az egyetemi képzés térítés fejében történik, de itt is meg van szabályozva annak összege.

Azok számára, akik az iskolaköteles kor betöltése után már dolgozni szeretnének, szintén van lehetőség a továbbképzésre. Általánosan elterjedt a munkahelyen megszerzett gyakorlatra alapuló képzés. Ebben az esetben a munkaadó szervezi az oktatást és általában ő fizeti a költségeket is. Ennek hátránya, hogy sok esetben a munkaadó visszatartja a szakképzést bizonyító oklevelet vagy bizonyítványt. Teszi ezt azért, hogy a munkavállaló ne tudja hivatalosan máshol használni azt a tudást, amit végső soron a munkaadója adott neki. 

Az, aki maga szeretne szakképzést nyújtó tanfolyamot elvégezni, annak számára a lehetőségek száma végtelen. Itt inkább a pénz szabhat gátat. De, ha valaki államilag támogatott főiskolát választ és/vagy valamilyen szociális segélyben részesül, akkor jó esélye van magas szintű költségtérítésre. Ennek hátránya a gyakorlat hiánya lehet. Sok tanfolyam nem vagy csak csekély gyakorlatot biztosít. Ez pedig sokszor előnytelen helyzetet tud teremteni.

 

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás


2012.01.31. 00:02 Árpádiusz

Aktuális tartalomjegyzék:


A bejegyzés megtekintéséhez kattints annak címére:
 
Alapfokú angol nyelvleckék, hanganyaggal: ENGLISH PLEASE - BLOG
 
2012. január:
Dátum:
Bejegyzés címe:
Január 31
Január 30
Január 29
Január 28
Január 27
Január 26
Január 25
Január 24
Január 23
Január 22
Január 21
Január 20
Január 19
Január 18
Január 17
Január 16
Január 15
Január 14
Január 13
Január 12
Január 11
Január 10
Január 09
Január 08
Január 07
Január 06
Január 05
Január 04
Január 03
Január 02
Január 01
 

1 komment

Címkék: archívum


2012.01.31. 00:01 Árpádiusz

Angliai tanulmányok folytatása Magyarországon

A következőkben olyan jogszabályokat fogok leírni, mely azoknak nyújthat segítséget, akik Angliában végezték el tanulmányaikat és Magyarországon szeretnék honosítani ezt. Most pedig jöjjön a hivatalos szöveg:

A külföldön szerzett bizonyítvány felülhitelesítése

A külföldön szerzett bizonyítvány a külföldi hatóságok és a magyar külképviselet felülhitelesítése nélkül is elfogadható. Az Et. 8. §(8) bekezdése szerint az elismerési és honosítási eljárásban a külföldön kiállított bizonyítvány vagy oklevél magyar külképviseleti hatóság felülhitelesítése nélkül is bizonyító erővel rendelkezik. Ha a külföldi bizonyítvány vagy oklevél hitelessége vagy jogi hatálya nem állapítható meg, az eljáró hatóság előírhatja, hogy a bizonyítványt vagy az oklevelet külföldi illetékes hatóság hitelesítse felül, illetve a kérelmező nyújtson be olyan, külföldi illetékes hatóság által kiállított igazolást, amely tanúsítja, hogy a bizonyítvány vagy az oklevél a kérelmezőt külföldön szabályozott szakma gyakorlására jogosítja fel.

Célszerű, ha a tanuló előzetesen tájékozódik, hogy az elismerést végző magyarországi iskola, hatóság kéri-e a felülhitelesítést.

A külföldön végzett tanulmányok beszámítása

A külföldön végzett tanulmányok elismerésének két módja lehetséges:

Az általános iskolai és középiskolai végzettségi szint teljes jogi hatályú elismerését az Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központja végzi. Erre az elismerésre általában akkor van szükség, ha az elismerést munkavállalás céljából kérik.

A külföldi bizonyítványok továbbtanulási célból történő elismerését az az oktatási intézmény végzi, ahol a tanuló tanulmányait folytatni kívánja.

A Kt. 111. §-a szerint a külföldön megkezdett és befejezetlen tanulmányok a magyar közoktatás iskolarendszerében folytathatók. A tanulmányok beszámításáról, továbbá a tanuló felvételéről az iskola igazgatója dönt. Az Et. szabályozza a külföldön folytatott résztanulmányok beszámításának feltételeit. A külföldön folytatott, nem befejezett alap-, közép- vagy felsőfokú iskolai (rész-) tanulmányok beszámítása a külföldi oktatási intézmény jogállásának, a tanulmányi idő és a tanulmányi követelmények figyelembevételével, valamint a hazai és a külföldi tanulmányi kötelezettségek összehasonlítása alapján történik. Az oktatási intézmény akkor számíthat be külföldön folytatott résztanulmányokat, ha a kérelmező külföldön elismert intézményben folytatta tanulmányait. Az oktatási intézmény a résztanulmányok beszámításának feltételéül különbözeti vizsgák teljesítését szabhatja meg. A gyakorlat általában az, hogy a magyar nyelv és irodalom, valamint történelem tárgyakból mindenképpen különbözeti vizsgát kell tenni, ezért célszerű, ha az a tanuló, aki vissza akar térni Magyarországra, ezekből a tantárgyakból felkészül. Ezen kívül mód van arra, hogy az illető iskola igazgatójával előzetesen tisztázza tanulmányai magyarországi folytatásának feltételeit.

Középiskolai jelentkezés a külföldön megszerzett általános iskolai végzettség alapján

Amennyiben a tanuló külföldön végezte el az általános iskolát, a középiskolai felvétellel kapcsolatosan a kiválasztott iskola igazgatójához kell kérvényt benyújtani. A külföldön szerzett általános iskolai végzettséget a középiskola igazgatója elfogadhatja.

A külföldön szerzett érettségi bizonyítvány elfogadása továbbtanulási célból

Amennyiben a magyar tanuló külföldön szerez érettségit, a felsőoktatási intézmények felvételi eljárásairól szóló 237/2006. (XI. 27.) Korm. rendelet 15. §-ában foglaltak szerint a tanulmányok során szerzett osztályzatok tanulmányi pontként történő figyelembevételéről az Oktatási Hivatal dönt. A külföldi érettségi elfogadását az Et. 13. §-a szabályozza. Ennek megfelelően,a magyar középiskolai érettségi bizonyítvánnyal egyenértékű az a külföldi középiskola elvégzését tanúsító és az adott országban felsőoktatási intézménybe történő jelentkezésre jogosító bizonyítvány, amelyet az Európai Gazdasági Térséghez tartozó államban vagy olyan államban állítottak ki, amely a Lisszaboni Egyezmény rendelkezéseit magára nézve kötelezőnek ismerte el. Amennyiben a középiskolai érettségi bizonyítvány ennek a szempontnak az alapján nem minősül a magyar középiskolai érettségivel egyenértékűnek, középiskolai érettségi bizonyítványként az olyan külföldi bizonyítvány ismerhető el, amely - figyelembe véve a külföldi oktatási intézmény jogállását, a bizonyítvány jogi hatályát és a tanulmányi követelményeket - a hazai középiskolai érettségi bizonyítvánnyal azonos végzettségi szintet tanúsít, továbbá

a kérelmezőt az adott országban felsőoktatási intézménybe történő jelentkezésre jogosítja,

közoktatási intézményben legalább tizenkét évfolyam elvégzését tanúsítja, és

tanúsítja, hogy a kérelmező tanulmányai befejezésekor legalább négy tantárgyból külön vizsgát tett.

Ha az elismerés továbbtanulási céllal történik, akkor középiskolai érettségi bizonyítványként olyan külföldi bizonyítvány is elismerhető, amely

közoktatási intézményben legalább tizenkét évfolyam, vagy ha az adott külföldi államban a közoktatás tizenegy évfolyamból áll, akkor tizenegy évfolyam elvégzését tanúsítja,

a kérelmezőt az adott országban felsőoktatási intézménybe történő jelentkezésre jogosítja, és

valószínűsíti, hogy a kérelmező felkészült a további tanulmányok folytatására.

A külföldi oktatási intézmények által kiállított érettségi bizonyítványok országon belül is különbözhetnek egymástól, ezért azt javasoljuk, hogy a külföldi tanulmányok megkezdése előtt a tanuló tájékozódjon arról, hogy milyen tanulmányokat folytasson, milyen tantárgyakat vegyen fel, milyen külföldi bizonyítvány, milyen vizsgák ismerhetők el a magyar oktatási rendszerben. Az USA-ban például többféle elnevezéssel létezik érettségi bizonyítvány, a kiutazónak tisztáznia kell, hogy a megszerzett bizonyítvány Magyarországon mire jogosítja.

A magyar érettségi megszerzésének lehetősége a külföldi középiskolai bizonyítvány alapján

Amennyiben a külföldön szerzett középiskolai bizonyítvány nem ismerhető el érettséginek, a tanuló a következő módon tehet magyar érettségit. Az Et. 13. § (5) bekezdése szerint a középiskolai tanulmányait külföldön befejezett kérelmező bármely, érettségi vizsga lebonyolítására, érettségi bizonyítvány kiállítására jogosult oktatási intézményben, vizsgaközpontban kérheti tanulmányainak és vizsgáinak az érettségi vizsgába történő beszámítását. Az oktatási intézmény, illetve a vizsgaközpont állapítja meg, hogy milyen tantárgyból kell érettségi vizsgát tennie, amelynek letételét követően kiállítja a magyar érettségi bizonyítványt. A középiskolai tanulmányok beszámításával kapcsolatosan utalunk az Et. 62. §-ára is.

Az érettségi vizsga vizsgaszabályzatának kiadásáról szóló 100/1997. (VI. 13.) Korm. rendelet (a továbbiakban Év.) szintén kitér a külföldi középiskolai tanulmányok beszámítására. A rendelet 56. §-a szerint, ha a külföldi oktatási intézményben szerzett és a Magyar Köztársaságban nemzetközi szerződéssel egyenértékűnek el nem ismert bizonyítvány középiskolai érettségi bizonyítványként történő elismerése nem lehetséges, a bizonyítvány tulajdonosa az Et. 62. §-a alapján kérheti a középiskolától a külföldön folytatott tanulmányok beszámítását. Az iskola igazgatója az Et. 62. §-a alapján lefolytatott eljárás keretében dönt arról, hogy a bizonyítvány tulajdonosa - a külföldön folytatott tanulmányok beszámítása alapján - befejezte-e a középiskolai tanulmányait, és érettségi vizsgára bocsátható. Ha az iskola igazgatója megállapítja, hogy a bizonyítvány tulajdonosa a középiskolai tanulmányait befejezte, és érettségi vizsgát tehet, ezt a tényt záradék formájában rávezeti a külföldön kiállított bizonyítvány fordítására. A záradékot iktatószámmal, az iskola bélyegzőjének lenyomatával és az igazgató aláírásával kell ellátni. A záradékkal ellátott bizonyítvány másolatát - a bizonyítványokra vonatkozó rendelkezések szerint - az iskola irattárában el kell helyezni. A záradékkal ellátott bizonyítvány tulajdonosa érettségi vizsgára jelentkezhet.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás papírmunka


2012.01.30. 20:19 Árpádiusz

Magyar diákigazolvány Angliában tanulóknak

 

Az Angliában tanuló magyar állampolgárságú diákok is jogosultak magyar diákigazolványra. Ezt a dokumentumot ebben az esetben a Nemzeti Erőforrás Minisztérium állítja ki.

A külföldön tanuló magyar állampolgárok diákigazolványainak ügyintézése

Ügyfélszolgálati Osztályunk csak a külföldön tanuló magyar állampolgárok diákigazolványainak kiállítását végzi. Amennyiben Ön nem tartozik ebbe a körbe, a diákigazolványok igénylésével kapcsolatos kérdéseire a www.diakigazolvany.hu oldalon kaphat választ.

Amennyiben Ön magyar állampolgár és külföldön folytatat tanulmányokat, a diákigazolvány igénylőlapot beszerezheti az Ügyfélszolgálati Osztályon, illetve igény esetén azt postán is megküldjük.

Az igénylőlaphoz csatolni kell közoktatási intézmény tanulója esetén egy az adott tanévre, felsőoktatási intézmény hallgatója esetén az adott félévre érvényes eredeti iskolalátogatási igazolást, illetve a magyar állampolgárságot igazoló okirat másolatát. Emellett 1 db igazolványképet (3,5cm*4,5cm; lehetőleg fekete-fehér) kell felragasztani az igénylőlapra. A kérelmi laphoz mellékelt csekket (közoktatásban tanuló esetében: 550 Ft; felsőoktatásban résztvevő hallgató esetében: 1.600 Ft) kell befizetni, a feladóvevényt célszerű megőrizni.

További feltétel, hogy az oktatási intézmény akkreditált legyen, ezt szükség esetén az Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ (OH-MEIK) igazolja. (Az igazolást, - amennyiben az szükséges, - az Ügyfélszolgálati Osztály hivatalból kéri meg.)

A Magyar Ösztöndíj Bizottság (MÖB) ösztöndíjasai esetében az iskolalátogatási igazolás és az OH-MEIK szakvéleménye nem szükséges, tekintettel arra, hogy róluk a MÖB-től rendszeresen aktualizált listát kapunk.

Amennyiben külföldi közoktatási intézményben folytatja tanulmányait, kérjük, hogy egy, az igénylőlaphoz mellékelt levélben a születési dátumát, a születési helyét, illetve az édesanyja születéskori nevét szíveskedjen közölni velünk.

Az elkészült diákigazolványt az Állami Nyomda az igénylőlapon megjelölt címre postázza. A posta által kikézbesített diákigazolványon nem található érvényesítő bélyeg. Ez beszerezhető az Ügyfélszolgálati Osztálytól személyesen (vagy postai úton). Az érvényesítő matrica felragasztásának feltétele a diákigazolvány és - közoktatási intézmény tanulója esetén az adott tanévre, felsőoktatási intézmény hallgatója esetén az adott félévre - érvényes, eredeti iskolalátogatási igazolás megléte. Az érvényesítéshez hozza magával (küldje el postán) a diákigazolványt, mert az érvényesítést kizárólag az Ügyfélszolgálati Osztály munkatársa végzi.

A közoktatásban tanulók esetében a diákigazolványt - az adott tanévre érvényes iskolalátogatási igazolással - évente kell érvényesíteni (az érvényesítő matrica szeptember 1-jétől a következő tanév október 31-ig érvényes.) A tanköteles kor felső határát be nem töltött tanulók diákigazolványa érvényesítő matrica nélkül is érvényes azon tanévet követő év október 31. napjáig, amelyben a tanuló a tanköteles kor felső határát betölti. (Tanköteles kor: 1998 előtt megkezdett iskolai tanulmányok esetében 16 év, 1998-ban 1. osztályba lépők esetében 18 év).

A felsőoktatásban tanuló hallgatók esetében a diákigazolványt - az adott szemeszterre érvényes iskolalátogatási igazolással - félévente kell érvényesíteni. Azon országokban tanuló hallgatók, akik egy, illetve több évre szóló iskolalátogatási igazolást kapnak, kérem, szíveskedjenek azt félévente érvényesíttetni.

Az matrica érvényessége:

1. félév: szeptember 1-jétől következő félév március 31-ig;

2. félév: február 1-jétől október 31-ig.

Az igényelt állandó diákigazolvány kiadásáig a tanuló, illetve hallgató kérésére ideiglenes diákigazolvány adható ki. A kiállításhoz szükséges 1 db igazolványkép. Az ideiglenes diákigazolvány a kiállítás napjától számított 60 napig érvényes. Térítési díja: 360 Ft. Az állandó diákigazolvány érvényesítésekor az ideiglenes diákigazolványt le kell adni Ügyfélszolgálati Osztályunkon. Amennyiben azt nem szolgáltatja vissza, úgy a vonatkozó jogszabály értelmében a térítési díj 500%-át (1800 Ft) kell megfizetni.

Elérhetőségi adatok: Ügyfélszolgálati Osztály, 1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: 06-1-795-4755, 06-1-795-4670

Fax: 06-1-795-0214

A hatósági ügy illetékes ügyintézője: Szilágyi Judit, Vas Anikó, Wida Mónika, Juhász Katalin

Az ügyfélfogadás rendje:

Hétfő 9-12 és 13-16 óráig

Kedd 9-12 és 13-16 óráig

Szerda 9-12 és 13-16 óráig

Csütörtök 9-12 és 13-16 óráig

Péntek 9-12 óráig

 

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás papírmunka


süti beállítások módosítása