Utolsó kommentek

NYOMJ EGY LÁJKOT!

Anglia, élet és munkavállalás

Ha angliai munkavállalást tervezel, jó helyen jársz. Ennek a blognak a célja ugyanis az informálás és a tapasztalatok megosztása.

NYOMJ EGY LÁJKOT!

My VisitorStat

2010.10.23. 09:46 Árpádiusz

Unalomig ismételt jótanácsok

 

 

 Ezeket a dolgokat nem győzöm eleget hangoztatni, de persze nem muszáj nekem igazat adni. Azt viszont tudom. Sokan jönnek ki felkészületlenül és naivan ...és sajnos sok szemetet fújt már erre a szél...

 Ne égess fel minden hidat. Amikor kijöttem szóltam a főnökömnek, hogy mire készülök, majd elmentem a körzeti orvoshoz és kiírattam magamat betegállományba. Miért? Mert úgy gondoltam, ha esetleg kudarcot vallok Angliába, akkor sincs veszve semmi. Megvolt a lehetőségem, hogy visszamenjek az otthoni munkahelyemre. Szerencsére két hét után elkezdtem dolgozni és a kiutazásom után három hónappal felmondták a magyar munkaviszonyomat igazolatlan hiányzás miatt. Tehát volt visszaút.

 Kétségbeesésből ne vágj neki. Ha otthon már nagyon gáz van, és úgy érzed ez az utolsó esély, akkor állj meg és gondolkozz. Ne a kilátástalanság vezéreljen és ne a  pénzéhség. Tervezz és készülj fel. Ha nem teszed, akkor itt is csak a kudarc fog kísérni.

 Beszélj angolul. Ez az alapja annak, hogy könnyedén találj munkát és el tudd intézni ügyes-bajos dolgaidat. Nem kell, hogy középfokú nyelvvizsgát legyen, de legalább az alapokat tudd. Sokan jönnek ki nulla angoltudással és ennek folyamatosan isszák a levét, de egyúttal a tudatlanságuk miatt belekerülnek egyfajta ördögi körbe. Azt hiszik ugyanis, hogy majd itt tudnak tanulni. Na, persze! Nulla angollal az esetek nagy részében csak minimálbéres, esetleg lehúzós meló lesz. Ez azt eredményezi, hogy heti 5-6 napokat kell végiggályázni. Nincs szabadidőd, ezáltal lehetőség se a tanulásra. Tehát megragadsz egy szinten és innen nincs tovább. Ha pedig intézni kell valamilyen hivatalos dolgot, akkor lehet könyörögni valamelyik ismerősnek, hogy segítsen. Ettől pedig már sok embernek elege van, ezért nem fognak nagy lelkesedéssel segíteni.

 Magyarországi ügynökségek, weboldalak. Nem mondhatom, hogy nincs köztük olyan amelyik ténylegesen nem segít, de ezekre a vámszedőkre végképp nincs szükség. Azokat a munkalehetőségeket, melyeket ezek a cégek ajánlanak, bárki megtalálhatja saját maga is. Ezért felesleges kifizetni 50-100 font regisztrációs/ügyintézési költséget. Arról nem is beszélve, ha valami csaló akad a kalandor útjába, akkor semmi más nem fog történni, mint tömsz egy kis pénzt a zsebébe.

 Vannak magánszemélyek, akik szállást és munkát is kínálnak. Ezt a megoldást azoknak ajánlom akik arra se képesek, hogy tegyenek valamit a saját érdekükben  és/vagy szeretnek kiszolgáltatott helyzetbe lenni.  Ugyanis a dolog működik, tényleg ki lehet jönni Angliába így is. DE!!! Sok esetben a fizetést nem te kapod közvetlenül, hanem a szállásadó. Ezáltal anyagilag kiszolgáltatott helyzetbe kerülsz. És ez még nem minden. Mi van akkor, ha nem tetszenek a lakhatási körülmények. Elköltözöl?  Jobb esetben visszakapod a depozitot, de az állásodat egyből el fogod veszíteni. Másik munkát szeretnél? Se időd, se lehetőséged nem lesz arra, hogy másik munkahelyet találj. Egyszerűen nem lesz rá időd. De ha mégis, az albérletből ki fognak rakni, hiszen innentől kezdve már nem vagy számukra nyereséges.

 Minden kezdet nehéz, a szamárlétra mindenkire vár! Annak idején én is felkészületlenül jöttem, de nem voltam válogatós. Kevés pénzzel és minimális szókinccsel, a helyismeret teljes hiányában elvállaltam az első adandó munkát. Mi volt ez? Utcaseprés. Igen! 7 hónapig, hétfőtől péntekig utcát sepertem, közben 3 hónapig voltam ruhatáros egy discoban. Tudom, nem egy álommunka, de volt bevételem. Minden héten megkaptam a fizetést és ki tudtam fizetni a számlákat. Vagyis volt végre látszata a munkámnak. Ezek után egy száraz-élelmiszer raktárban dolgoztam több mint fél évig. Tény, hogy az utóbbi időt leszámítva nem igazán kerestem munkát, mindig jött magától. Ezért van az, hogy már három éve dolgozok ugyanott. Leszámítva, hogy több pénzt szeretnék keresni, és mert már nagyon unom a mostani melóhelyet, nem panaszkodom. Tehát elkezdtem a szamárlétrát és van lehetőség a fejlődésre, továbblépésre.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: munkavállalás nyelvtudás előkészület


2010.10.21. 12:06 Árpádiusz

Gyors matek

 

  A következő költségelemzés nem azt az összeget tartalmazza, amiből már ki lehet jönni, hanem az optimális keretet, amivel érdemes, de leginkább biztonságos elindulni. Én egy négyhetes idővolument számolok, ami azt kalkulálja, hogy a kiérkezés után pár hétig még nem dolgozol rendszeresen. Ráadásul itt hetente van fizetés, vagyis ha az első héten elkezdesz dolgozni, akkor ennek a munkának a bérét a második hét péntekén fogod megkapni.

 Kiutazás autóval:       65 font

Szállás 4 hétre:       260 font

Depozit (2 hét)        130 font

Buszbérlet 4 hétre:     70 font

Egyéb költség 4 hétre:  120 font

Összesen:              645 font

 Ezen kívül bármi váratlan közbejöhet. Ezért számolj 700 font kezdeti költséget. A végösszeg valószínűleg sokakat megijeszt majd, de megéri a befektetés. Ha tudsz kölcsön kérni rokonoktól, barátoktól vagy legrosszabb esetben valamelyik banktól akkor uccú neki! Ezt az összeget, ha nem költekezel az elején, akkor két, két és fél  hónap alatt ki lehet termelni.

 

 

2 komment

Címkék: utazás london szállás költségek


2010.10.20. 12:37 Árpádiusz

Kezdeti költségek 3/3-Kinttartózkodás

 

 

Gazdálkodj okosan

 

London. Szitáló eső. Még mindig tart...” Ismerős? Nekem igen! Rajtam kívül még pár ezer magyarnak is, aki itt él. A továbbiakban a londoni dolgokról fogok írni. Teszem ezt több ok miatt. Először is, mert itt élek. Másodszor pedig azért, mert a kalandorok többsége is ide jön. Persze meg lehet próbálni vidéken is. Kellemesebb az élet egy angol kisvárosban és közlekedés, albérlet szempontjából olcsóbb is. De nehezebb munkát találni, a szállás intézése se mindig zökkenőmentes és jó, ha van egy segítőkész ismerős, aki előre levajazza nekünk a dolgokat.

 Haladjunk, kérem, haladjunk...

 Megérkezés után célszerű bérletet venni, hogy tudj közlekedni a városba. Tömegközlekedés eléggé jó minőségű, bár néha szivatós is tud lenni. Minden esetre jobb, mint Pesten. Célszerű két, három heti bérlet árát bekalkulálni előre mert a munkakeresés, munkába járás szempontjából létkérdés, hogy a város egyik pontjából elérj a másikba. Mivel az egy útra szóló buszjegy ára 2 GBP ezért ajánlom a heti buszjegyet (buspass) ill. a kombinált bérletet (travelcard). A bérletigazolvány (oystercard)itt egy hitelkártya méretű műanyag lap, amiben egy rádiókommunikációs mikrocsip van beépítve. Ennél fogva a működési elve igen egyszerű, csak hozzá kell érinteni a kihelyezett leolvasó egységhez. A heti buszjegy ára 17,70 GBP, míg a kétzónás metróutazásra és az összes buszra/villamosra is érvényes travelcard 20,80 GBP. Tehát számolj legalább kettő, de inkább három heti bérletárat, hiszen az első fizetés messze van.

 ET. hazatelefonál

 Bármelyik sarki fűszeresnél lehet kapni feltöltő-kártyát. Igaz, a sarki fűszeres itt indiai, a boltot off-licence-nek hívják, viszont minden gond nélkül kaphatsz sim-kártyát. A minimum feltöltés (top-up) 10 font. Erre azért van szükség, hogy olcsón fel tud hívni az otthoniakat, egyben megérkeztél. Továbbá munka miatt is fontos. Ugyanis, ha ügynökségnél regisztrálsz, akkor az ügyintéző telefonon fog felhívni, hova-mikor menj dolgozni. Tehát kell az angol telefonszám. Apropó telefon. Mivel itt más fajta a konnektor ezért a kontinensen használt telefontöltő villásdugója itt nem lesz jó. Célszerű venni egy átalakítót. De eszedbe ne jusson ezt Magyarországon megtenni. Itt ugyanis könnyebben be tudod szerezni és csak pár fontba kerül.

 Otthon, édes otthon

 Jó pár magyar foglalkozik lakásbérléssel. Ez abból áll, hogy egy ügynökségen keresztül, kisebb vagyont befizetve, kibérelnek egy házat. Nem egyszerű és nem kis befektetés kell ehhez. Ezért egy új húsnak ebben a témában nincs sok esélye. Tehát a házat ezek után átalakítják munkás-szállónak. Szó szerint! Egy ilyen házban átlagosan 8-10 ember lakik. Vannak egyágyas (single-room) és két vagy háromágyas szobák (double-room) .

Aki úgy dönt, hogy el tud viselni maga mellett egy idegent vagy másodmagával jön ki az fejenként 55-65 font/hétért tud szobát bérelni. Ha viszont valaki magányra vágyik, annak mélyebben a zsebébe kell nyúlni. Ebben az esetben a heti bérleti díj 75-100 font között mozog. Nem szabad azonban megfeledkezni a kaucióról (depozit) ami általában kettő heti bérleti díjat foglal magában és a beköltözéskor kell fizetni.

Szerződés. Ez egy jó dolog, ha olyan ügyet kell intézned amihez kell lakcímigazolás és még friss hús vagy itt. Sajnos erre a dokumentumra nem számíthatsz az esetek 99%-ban. Egyszerű oknál fogva. Itt a főbérlőnek adót kellene fizetni a bevétel után, de ezt ugyebár senki se akar. Ezért papír nincs. Kizárólag szóbeli megállapodás, de a legtöbb esetben ez is elég. A lényeg, hogy letisztázd már a legelején a bérlés feltételeit és azt, hogy mennyi a felmondási idő. Ez két hét szokott lenni. Persze vannak kivételes esetek, amikor a felmondási idő három hónap. Ha ezzel a feltétellel találod magad szemben, akkor eszedbe ne jusson igent mondani. Sokan ráfaragtak már erre. Vagy azért, mert idő előtt el akartak költözni a házban uralkodó állapotok miatt, vagy azért mert London másik felébe találtak munkát és közelebb akartak költözni, vagy azért, mert nem találtak munkát és haza akartak menni.

Jópáran áldozatul estek már ilyen „háromhónapos” embereknek, akik munkát és szállást ígérve csábították ki a naiv és/vagy pénzéhes embereket. Ezért azt tanácsolom, hogy ezt a fajtát kerülje el mindenki nagy ívben!

 

Szólj hozzá!

Címkék: london szállás


2010.10.19. 10:18 Árpádiusz

Kezdeti költségek 2/3 - Kiutazás

 

Azt hiszem itt a kényelem a költeni kívánt pénzösszeg ellen van. Ha gyorsan és kényelmesen akarsz utazni, annak bizony ára van. Viszont nem mindegy, hogy mennyi pénzt áldozol erre, hiszen nem egy egyszeri nyaralásról van szó, hanem arról, hogy minél kevesebb befektetésből old meg a dolgot. Persze embere válogatja. Van, aki repülővel és van, aki kocsival, busszal jön.

 Repülés költségei:

Ha a repülőt választod, akkor érdemes legalább egy hónappal előre megvenni a jegyet. Továbbá illik nem megfeledkezni a reptéri transzferről sem. Otthon és itt egyaránt.

Az árak között nagy lehet a különbség. Transzfer szempontjából nem mindegy, hogy tömegközlekedést vagy taxit választ az ember. Jegyvásárlásnál pedig választható nagycég vagy valamelyik fapados.

-Transzfer Budapest-Ferihegy: 3,000-6,000 HUF

-Repülőjegy: 50,000-120,000 HUF

-TranszferLuton-London: 30-40 GBP

 Autóbusz:

Szereted a társaságot? Új emberekkel megismerkedni? Akkor itt a helyed! Az utazás busszal 24-27 órát vesz igénybe. Ugyanis a kötelező pihenők és a maximális haladási sebességet a sofőrnek be kell tartani. Ennél fogva van időd ismerkedni és gyönyörködni a tájban.

Budapest, Népliget- London, Victoria Coach Station

Jegyár, egy útra: 32,000 HUF-tól

 Személykocsi:

Tudod, olyan, mint a busz, csak kisebb. J Na, jó azért nem egészen. Ebben az esetben, ha a jármű lerobban, problémák adódhatnak. Persze ez nagyon ritkán fordul elő.  Előnye az alacsonyabb ár és a rövidebb menetidő. Itt ugyanis nincs tachográf és a sofőrnek nem kell adót fizetni a bevétel után.

Viszonylag rendszeresen ingáznak autók Budapest és London között, átlag 17-22 órás menetidővel.

Ha erre a megoldásra szavazol, akkor a legjobb hely, az egyik nagy közösségi portál, ahol megtalálhatod a neked való sofőrt ill. autót. De nem felejts el országot és várost váltani, mielőtt az apróhirdetés rovatba benézel.

Egy fuvar ára: 55-70 GBP

 

Szólj hozzá!

Címkék: utazás költségek


2010.10.18. 13:20 Árpádiusz

Kezdeti költségek 1/3 - Papírmunka

 

Azt hiszem ez a legfontosabb kérdés, ami felmerülhet. Mennyi pénzre van szükség ahhoz, hogy Angliába dolgozz? Nos, a hazai viszonyokat és béreket nézve sokra. Viszont a fizetés, amit itt kapsz az kicsivel magasabb és a pénz vásárlóértéke is erősebb. Tehát megéri kockáztatni, befektetni, hiszen itt minden egy kicsivel jobb. Még ha a minimálbért is kapod kézhez, akkor is van miből félretenni. Persze vannak, akik áldozatot hoznak, és durva spórolásba kezdenek és vannak, akik minden pénzüket felélik. A döntés a versenyző kezében van.

A költségeket több részre lehet osztani. Az egyik az előkészülettel és a kiutazással kapcsolatos a másik a kinttartozkodás ára. Remélem senki se haragszik, amiért angol fontba fogom megadni az itteni költségek összegét, de itt mindenki ebben számol. Vajon miért is  ...

 Sokan úgy hiszik elég a személyi igazolvány ahhoz, hogy Angliába jöjjön. Ez tény. Én viszont arról beszélek, hogy valaki kint is akar maradni. Ebben az esetben már más is kell. Na, vajon mire gondolok? Igen! Útlevél. Tény, hogy az enyém már egy ideje a szekrény mélyén porosodik, de anno azért jó hasznát vettem. Sok esetben ugyanis megkönnyíti az ügyintézést. Tehát nem árt ha van.

 Útlevél ára 18-70 év közöttieknek:

7,500 HUF-tól

 Nemzetközi jogosítvány:

Na, ez speciel teljesen felesleges. Az angolok nem szeretik, sok helyen nem is ismerik vagy csak nem fogadják el. Ellenben lehet a magyar jogsit honosítani. Ezért ezzel nem kell foglalkozni otthon.

 Uniós betegbiztosítási kártya:

Egy újabb felesleges dolog. Angliában az egészségügyi ellátás „ingyenes”. Vagyis fizeted a TB-t, de nem kell a szolgáltatásokért külön fizetni. Hálapénzt se! Ha sürgős segítség kell megkapod ingyen, kártya és TB szám nélkül is.

 Ezen kívül jó, ha csináltatsz igazolvány képet, mert több helyen is kelleni fog. Most nem kívánom ezeket részletezni, mindent a maga idejében. Azt hiszem nincs más, ami pénzbe kerül és/vagy ebbe a kategóriába tartozik, de ne örülj. Van még mire költeni …

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: adó költségek előkészület papírmunka


2010.10.17. 12:31 Árpádiusz

Munkalehetőségek

 

Angliában (ellentétben Magyarországgal) tudják mi az öngerjesztő gazdaság. Vagyis ha új munkahelyet teremtesz, azzal még több munkahelyet teremtesz. Hiszen aki idejön élni és dolgozni annak vannak szükségletei. Enni, inni, aludni, utazni, stb. mindenkinek kell.

Persze itt meg lehet figyelni egyfajta kasztosodást. Egy magyar vendégmunkásból nem lesz menedzser, de egy ízig-vérig angol se fog szállodai szobát takarítani. Vagyis mindenkinek megvan a helye.

De most térjünk vissza a munkalehetőségekre. Az átlag minimális nyelvtudással, magyar referenciával érkezik és ezzel nem is megy sokra. Lehet neked elismert szakmád, de az angolok csak az angol tapasztalatot fogadják el. Nem hatja meg őket a követség által hitelesítet, angol nyelvre lefordított bizonyítvány. Ennél fogva a kiérkezők többségének el kell indulni a szamárlétrán.

 Angliában viszonylag könnyű munkát találni. Sokkal könnyebb, mint otthon, de ez nem jelenti azt, hogy az első munkahelyet mindenki szeretni fogja. Sőt. Én azt szoktam az újoncoknak mondani, hogy bármilyen munkát is kap elsőre, azt fogadja el. Dolgozzon, legyen bevétele. Szerezzen tapasztalatot.

Sokkal könnyebb, kiegyensúlyozottan, állandó bevételi forrás mellet-munkát keresni, mint üres zsebbel járni az utcát.

 És akkor mire számíthatsz. Alapszintű munkára. Most nem akarok kitérni arra, ha valaki többdiplomás, kiváló angoltudással jön ide, hiszen ők nagyon kevesen vannak. Ezért kizárólag az átlagos kalandorok lehetőségéről beszélek.

  Tehát kezdetben vala az ügynökség. Itt be kell regisztrálni és várni a telefonhívásra. Ezek a cégek egyrészt gyári, raktári, élelmiszer-ipari munkákra szakosodtak. A másik típus a szolgáltató ipar. Értsd pincér, felszolgáló, szállodai- takarító. A beosztások szempontjából, nem sok választási lehetőség van.

A fizetés minimálbér, de itt jön a lényeg. Átlag szakma, átlag munka. Mit kapsz ezért? Kutyába vesznek.  Akár csak otthon! De itt több a csont ...

 

Szólj hozzá!

Címkék: munkavállalás pénzkereset


2010.10.16. 18:18 Árpádiusz

Rómában mint a rómaiak

 

 Nemrég olvastam egy felmérésről melyben az szerepel, hogy a magyar lakosság 75%-a nem beszél semmilyen idegen nyelvet. Nekem itt Londonban rosszabb a tapasztalatom. Ezzel csak az a baj, hogy itt az angol a hivatalos nyelv. Ha bármit el akarsz intézni, legalább alapszintű nyelvtudás kell. Persze sokan nekivágnak nulla angollal és akkor jön az, hogy ”légyszi gyere, mert nem értem”. De ami rosszabb az az, hogy így esély sincs normálisabb melóhelyet találni. Ezért van az, hogy sokan panaszkodnak. Szar a meló. Tettél ez ellen valamit? Nem! Akkor?

Pár hónapja megkértek, hogy tolmácsoljak az egyik ügynökségnél. Ott volt egy csaj a pasijával, aki hónapok óta nem dolgozott, angolul csak köszönni tud. Nagyon kellet a cégnek az ember. Ezért behívták a srácot az irodába. Itt elkezdődött a szokásos csevegés, hogy az ügyintéző fel bírja mérni a versenyzőt. Az alábbi dialógus hangzott el:

-Hello! How are you?

-Hi! I’m Ferenc...Ferenc Szabó.

-Ok!Where do you live?

-??????????

-Wembley, Harrow?

-Öööö. Yes, yes, I’m Szabó!

 Természetesen nem kapott a srác munkát, de amit ezek után mondott az nekem kicsit durva volt. Kiakadt, hogy ez az ügynökség, ahol több száz magyar regisztrált már, miért nem alkalmaz magyar nyelvű ügyintéző. Azért, mert ez Anglia vazze!

 Tehát kijöhetsz nyelvtudás nélkül. Könyöröghetsz, hogy segítsenek az ügyintézésbe, de akkor  csak az aljamunka marad mindvégig. Vagy tanulsz és esélyed van jobb munkára, magasabb fizetésre.

 

1 komment

Címkék: munkavállalás nyelvtudás


2010.10.15. 17:01 Árpádiusz

Vámszedők

 Kézzel fogható információ hiányában sokan fordulnak Magyarországon olyan cégekhez, melyek külföldi munkaerő-közvetítéssel foglalkoznak. Ezek a cégek jobb esetben a befizetett pénzért nyújtanak valamilyen szolgáltatást, de ugyebár semmi sincs ingyen. Az apróbetüs részről se hallani az első pillanatban. Én anno amikor először gondolkoztam a kiköltözésről megkerestem néhány  céget, de valami mindig sántított. A legjobb az volt amikor arra akartak rábeszélni, hogy iratkozzak be a cég álltal biztosított, méregdrága nyelvtanfolyamra. Ha a tanfolyam elvégzése után a vizsgán jól szerepelek, akkor talán (!) a cég tud munkát biztosítani. Vicc! Sajnos ők komolyan gondolták. A rosszabb verzió az amikor elkérnek 50-100,000 forintot az ügyintézésre meg egyéb dolgokra, de valójában nem nyújtanak segítséget. 

Megtörtén, hogy egy 10 fős társaságot kihozott egy vállalkozó, mondván van munka, és segít a szállás megszervezésében is. Többszáz fontot fizetet ki mindegyik jelentkező. Ki is jöttek Londonba, ahol egy szoba-kiadással foglalkozó személy házába be is költöztek. Befizették a szobára a kauciót és azzal a lendülettel a „munkaerő-közvetítő” el is tünt. Se pénz, se munka. A főbérlő pedig ugyebár csak a szobákkal foglalkozik. Így a társaság tagjai hoppon maradtak és rövid időn belül mindenki hazasonfordált.

A másik eset is többször előfordult. Valaki állást és szállást ajánl. Tehát ha nála laksz Londonban, akkor segít neked munkát találni. Te szépen kijösz ide, bízva egy vadidegen szavában. Amikor beköltözöl a kezedbe nyom egy bérleti szerződét ( ami lehet, hogy nem is hivatalos ) és te aláírod, hogy három hónapig nem költözhetsz ki vagy elúszik a befizetett kaució. Mi történik ezután. Semmi. Magadra maradsz, találj munkát ahogy akarsz. A fene se akar veled bajlódni. A pénzed egy része nála, szinte a túsza vagy és ha nem tetszenek a körülmények, akkor se tudsz mit tenni, mert a pénzedet nem kapod vissza. Rosszabb esetbe még el is „üldöznek” vagyis kiszekálnak a házból , mert kell a szoba a következő baleknak.

Jótanács. Ha van „felesleges” pénzed arra, hogy megpróbáld külföldön, akkor irány egy hivatalos nyelviskola. Igaz, hogy a nyelviskolában tanultakhoz semmi köze pl. a londonban használt angolhoz, de legalább lesz egy alapod. A kiutazás, szállás és egyéb dolgok miatt amúgy is kell némi alaptőke. Tehát ne másnak a zsebét tömd meg a saját pénzeddel.

A munkavállalás többi kérdésére is van válasz és megoldás, nem kell a vámszedőkhöz rohanni. 

Szólj hozzá!

Címkék: munkavállalás nyelvtudás előkészület vámszedők


2010.10.14. 20:53 Árpádiusz

Vidéki Anglia - Kisváros

Mondhatnám, hogy a kisvárosi életet csak ínyenceknek ajánlom. Csak olyanok válasszanak kisebb várost, akik nagyon jó háttérrel rendelkeznek, és hosszú távra terveznek. Ebben az esetben ugyanis a helyi, megbízható segítség és a megfelelő anyagi háttér egyaránt fontos. Persze sok olyan embert ismerek, aki az általam ajánlott kondíciók hiányában ment vidékre, de a többségük nem is elégedett a helyzetével, kitörni pedig a helyzetéből fakadó anyagi korlátok miatt nem tud. De lássuk, miről is beszélek, vagyis mire van szükség:

- Angol nyelvtudás

- Elegendő kezdőtőke legalább egy hónapra

- Helyi, megbízható segítő

- Elegendő idő a kiutazás megszervezéséhez

- Tervek és információk a munkakereséssel kapcsolatban

 Nekem 3 dolgot kellet mérlegelnem, amikor a költözésen gondolkodtam. Három fontos tényezőt.

1. A ház, amiben lakom. Londonban 15-en laktunk egy házban és folyamatos volt a feszültség.

2. A város, ahol élek. Vagyis ne érezzem magam feszültnek, ha este ki kell menni az utcára és ne forduljon fel a gyomrom közterületen a kosz és a bűz miatt.

3. A munkám. Kellemes környezetben, jó pénzért, előléptetési lehetőséggel. Erre Londonban semmi esélyem nem volt. Bár elláttam a csoportvezetői teendőket, hivatalosan ez nem mutatkozott meg, se pénzben, sem pozícióban.

 Négy és fél év London után a költözés mellett döntöttem. Az én esetemben a város kiválasztásában nagy szerepet játszott, hogy egy nagyon jó barátomhoz költöztem. Tehát megvolt a helyi segítő, bár ez esetben inkább a személyes kötődés volt az indok, nem a segítség. Prestonban 3 éve jártam először és részemről szerelem volt első látásra. Hosszú távra tervezek, itt szeretnék családot alapítani és bár biztosan van szebb város is Angliában, nekem ez a 120,000 lakosú város tökéletesen megfelel. A munkakeresés már kemény dió. Hiába tudok felmutatni közel 4 év angol referenciát, itt szinte a nulláról kell majd felépíteni a karrieremet, de ezt belefér.

 Szóval a személyes példám is azt mutatja, hogy nem egyszerű. Idő, türelem és kitartás kell, de ha valaki hosszú távra tervez, akkor megéri. Ha valaki családostól akar kijönni, vagy itt akar letelepedni és családot alapítani, annak ez nagyon jó alapnak. De csak akkor, ha a korábban felsorolt kondíciókkal rendelkezik. Ellenkező esetben, csak annak a bizonyosnak a rossz végére fog állni…

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: anglia munkavállalás nyelvtudás előkészület


2010.10.13. 02:35 Árpádiusz

Vidéki Anglia - Nagyváros

 Attól függően, hogy valaki mekkora méretű városba megy egészen a földrajzi elhelyezkedésig, sok minden befolyásolja azt, amire az ember számíthat vidéken.  Ennek ellenére, ha az ember összeszedi a kellő információkat, akkor neki lehet vágni bármely nagyvárosnak. Véleményem szerint, kellő szervezés esetén semmivel se nehezebb a kezdet, persze azért ebben az esetben jobb, ha az ember nagyobb tartalékkal indul neki. Tehát ilyenkor már illik legalább egy havi tartalékkal rendelkezni, felkészülve minden eshetőségre.

A város kiválasztása ebben az esetben egyénfüggő. Például, ha valaki rendszeresen szeretne hazalátogatni, akkor ott van Manchester, közvetlen Bp.-i repülőjárattal. Ha valaki vendéglátó iparban szeretne dolgozni, akkor esetleg valamelyik nagyobb tengerparti város jöhet szóba. Ezért érdemes több oldalról is megvizsgálni a kérdést, mielőtt végleg döntene az ember. Ezzel kapcsolatban pedig egy másik blog és talán egy kis segítség is a választáshoz:

http://anglianemlondon.blog.hu

 

4 komment

Címkék: anglia munkavállalás előkészület


2010.10.12. 01:44 Árpádiusz

London-könnyű kezdet

 Négy éve én is ide indultam. Az elmúlt időszak tapasztalatai miatt, ha bárki Londonról kérdez, akkor az állatkert, ill. a munkásszálló szavak jutnak eszembe. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy nem véletlenül költöztem el innen. Ezzel kapcsolatban csak egy dolgot sajnálok, azt, hogy nem tettem meg előbb. Ennek ellenére, ha valaki könnyű kezdetre vágyik Angliában, akkor azt javaslom, jöjjön Londonba… majd költözzön el, amit teheti .

 De most a száraz tények. Sok szempontból a főváros a legjobb választás. Hiszen itt lehet a legkönnyebben szállás és munkát találni. Azt hiszem ez elég indok, de persze ne feledkezzünk meg a lényegről. Ez pedig a pénz. Hiszen a többség ezért jön ki és itt lehet a legkönnyebben megkeresni, de egyúttal elkölteni is. London a világ egyik legdrágább városa, és ha a vidéki Anglia árait nézzük, akkor átlag 20-35%-kal drágább a szállás és a tömegközlekedés. Ez pedig nagyon sok. Főleg annak tudatában, hogy a fizetésed fele megy el a szállásra és a közlekedésre itt. Persze a magas szállás árak a magyar „vámszedőknek” köszönhető, akiktől a többség bérel szobát.

 Ha valaki James Bond- 007-es stílusban akar nekivágni, vagyis 0 angoltudás, 0 tőke, de melót akar egy héten belül, akkor London az ideális választás. Tehát könnyebben lehet munkát találni, ezáltal anyagilag nem annyira megterhelő. Cserébe viszont az embernek szembesülnie kell az „apró betűs” résszel is.

- A szállások többsége rossz állapotú. Otthonnak még közelről sem nevezhető. Jobb esetben csak 8-10, de néhol 12-14 ember él egy házban és nincs lehetőséged megválogatni a társaságot.

- Saját lakás bérlése nem egyszerű és főleg nem olcsó. Az ingatlanárak sokkal magasabbak, mint az országos átlag és a bérléssel kapcsolatos procedúra se mindig egyszerű.

- Az ügynökségek és a cégek egyaránt visszaélnek a magas munkakeresői létszámmal. Ezáltal alacsonyabbak a bérek és sokszor visszaélnek a munkások kiszolgáltatott helyzetével.

 Tehát mindenki a befektetésének megfelelő haszonra számítson. Vagyis, ha valaki keveset tesz az asztalra, akkor ne is akarjon onnan sokat elvenni…

 

Szólj hozzá!

Címkék: anglia london munkavállalás előkészület


2010.10.11. 02:23 Árpádiusz

Angliába! Hova? Hogyan?

 

Ez bizony egy fogós kérdés. Hiszen az úticél kiválasztásakor nagy segítséget nyújthat a helyi ismeretség. Persze a mennyiség és a minőség itt is felvet néhány kérdést, de ez már nagyon egyéntől függő. Hiszen egy kedves, közeli rokon is lehet teljesen visszautasító, míg egy szimpla ismerős is lehet lelkes, lelkiismeretes támasz. Hosszú sorokon át lehetne elemezi, hogy, ki miért ábrándult ki vagy fordult el honfitársaitól. Sajnos nekem is voltak negatív tapasztalataim. Én magamat egyfajta serpának definiálnám. Mutatom az utat és útravaló tanáccsal szolgálok. Néhányan ezt összekeverték az óvobácsival. Nos, nem vagyok az. Nem fogom senki kezét, nem fogom helyette csinálni azt, ami az ő dolga és nem fogom az életre tanítani. Ennek két oka van. Egyrészt megvannak a saját kis problémáim. Nem vagyok tökéletes, mint ahogy az életem se az. Másrészt, amit teszek, azért nem várok viszonzásul semmit. Vagyis összességében megvannak a saját és az általam nyújtott szívesség határai is. És ezzel szerintem mások is így vannak.

A legfontosabb, hogy az ember mérlegelje a lehetőségeit. Pénz, nyelvtudás és kapcsolatrendszer. Ezek függvényében lehet tervezni.

A személyes véleményem (és ezzel lehet vitatkozni), hogy nem biztos, az a jobb, ha másra bízzuk a sorsunkat. Én jobban szeretem magam intézni a dolgaimat, persze a korlátok így is megvannak, mert nem minden múlik rajtam. Másrészt a szívességnek is megvannak a maga sajátosságai. Ebben se gondolkodunk egyformán. Mivel nem vezérel önző érdek (kivéve, hogy jót tesz az egómnak, a sok dicsérő és hálálkodó üzenet) ezért megengedem magamnak azt a luxust, hogy eldöntöm a segítségnyújtás szintjét. Ezt eddig mindig jól eltaláltam. Ennek következtében van, akinek beleléptem a lelki világába, de így tettem szert emberileg értékes (értsd: érdekmentes) jóbarátra is.

 Az, aki másra bízza a sorsát, lehet, hogy csak ideiglenesen teszik, de az események nem az ő irányítása alatt lesznek. Ezért nem mindegy, hogy kire hagyatkozik az ember. Ráadásul szívesség esetén sokan hajlamosak húzni a strigulákat, sőt olyanok is vannak, akik még a szívességnyújtás előtt azt mérlegelik, hogy mi lehet nekik ebből a hasznuk. Végső soron senkit se akarok arra buzdítani, hogy csak magára hagyatkozzon, csak arra, hogy találja meg az egyensúlyt az önállóság és a segítségkérés között.

Szólj hozzá!

Címkék: anglia london munkavállalás előkészület


2010.10.10. 16:25 Árpádiusz

Bemutatkozás

 

Üdvözlet!

Árpádiusz vagyok és 2006 októbere óta élek és dolgozok Angliában. Kinntartozkodásom negyedik évfordulója alkalmából indítom eme blogot. Tudom, hogy sokan írnak blogot az itteni életükről és személyes tapasztalataikról. Az én célom ezzel a bloggal első sorban olyan jellegű informálás, mely segítségével az angliai munkavállalást tervezők könnyebben tudnak elindulni. Tudom, nem lesz egyszerű, de megpróbálok kizárólag a tényekre és a tapasztalatokra koncentrálni, úgy, hogy személyes véleményem ne nagyon befolyásoljon.  Hiszen nem vagyunk egyformák. Mindenki más körülmények közül indul, különböző indokokkal és célokkal.

Remélem, hogy a blogom segítségével sokan felkészültebben vágnak bele ebbe a nagy kalandba, és hogy az olvasóim ez által nem fognak olyan hibákba esni, melyekkel én nap, mint nap szembesülök honfitársaim jóvoltából. Megpróbálok a lehetőségekhez mérten minden témát körbejárni, de ha bárkinek bármilyen kérdése lenne, akkor forduljon hozzám bizalommal. Ha tudok szívesen segítek.

 

Jó olvasást és sok sikert!

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: anglia london munkavállalás


süti beállítások módosítása